IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Mi lesz, amikor az Apple mini-LED-re vált

Arról már számtalanszor volt szó, hogy az Apple már új mini-LED es technológiával szeret kijelzőket alkalmazhat a következő Macekben és iPadekben egyaránt. De pontosan mit is fed a mini-LED technológia és mik az előnyei?

Azokban az LCD panelekben, melyeket az Apple jelenlegi készülékeibe szerel kicsi LED-eket, fényt kibocsátó diódákat (light-emitting diode) használnak. A mini-LED-ek esetében, ahogy a neve is mutatja, ez 0,2 mm-nél kisebb méretet takar.

Forrás: Alarm Clock Blog

Az olyan eszközök, mint pl. a TV-k szintén LCD panelekkel működnek háttérvilágításként. Ezekben a panel szabályozza, hogy hol és milyen szín van megjelenítve. Attól függően, hogy mi van a kép(ernyőn), a LED-ek kibocsáthatnak teljes fényerőt vagy sötétebbek is lehetne.

Az Apple jelenlegi MacBook modelljei egy sor LED-et használnak a kijelző alján, míg az új Pro Display XDR multi-LED-es megoldást alkalmaz, egész pontosan 576 darabot. A mini-LED-es kijelzők is hasonlók lehetnek a Pro Display XDR-hoz, csak még több LED-del. A hagyományos LED kijelzők többszáz LED-et tartalmaznak, mígy a mini-LED-es kijelzőben ezernél is több lehet a diódák száma. Az Apple esetében ez több mint 10 000 LED-et jelent, 200 mikronos méretben.

Forrás: Shenzhen Eastar Electronic Co., Ltd.

Éppen ezért, mivel ezekben a kijelzőkben sokkal több a dióda és sokkal több az elsötétíthető zóna, a mini-LED kijelzők sokkal mélyebb és gazdagabb színekkel, „feketébb” feketékkel és jobb kontraszt arányokkal rendelkeznek.

Ming-Chi Kuo jelentéseiből már kiderült, hogy az Apple mini-LED-es akciójával világosabb és jóval vékonyabb kijelzőket tudnak majd gyártan, csak úgy, mint az iPhone-ok esetén az OLED-re váltással. A mini-LED kijelzők feketéje is közelít ahhoz, amit az OLED tud és a HDR támogatásuk jobb.

Attól függetlenül, hogy a nevük mind hasonló, azért bőven akad különbség is köztük. A mini-LED gyakorlatilag ugyanaz, mint a sima led, csak sokkal több LED, sokkal több zónára osztva. Míg a micro-LED inkább az OLED-hez hasonlatos, egyenként megvilágítható pixelekből áll.

Az OLED esetében minden pixel és szub-pixel egyenként bocsát ki fényt, attól függően, hogy áram alatt van-e vagy sem. Ezért olyan szépek az OLED-kijelzők feketéi, mert az valóban fekete, nem megvilágított fekete. A micro-LED és OLED méretkülönbsége közt továbbá fontos, hogy míg az OLED-ben organikus, addig a micro-LED-ben nem organikus anyagok találhatók, ezért azok élettartama jóval hosszabb.

Az biztos, hogy az Apple dolgozik a micro-LED technológián is, azonban az első lépés a váltás felé a mini-LED lesz az iPadekben és Macekben. Legfőképpen azért, mert a micro-LED technológia jelenleg még borzalmasan drága.

Forrás: Best Price

Az OLED jobb, mint a mini-LED, mert egységesebb fényt ad, anélkül, hogy zónákra lenne bontva a kijelző. A micro-LED viszont még az OLED-nél is jobb, mert magasabb fényerővel működik, azonban természetétől fogva nem tud beégni a kép és a fényerejéből sem veszt idővel.

Az Apple 2017 óta már OLED-kijelzőt használ legtöbb készülékében, de az organikus LED kijelzők továbbra is olyan költségesnek bizonyulnak, hogy nagy méretben nem éri meg őket gyártani. Így elképzelhető, hogy a vállalat teljes egészében kihagyja az OLED-szintet úgy ahogy van és mini-LED-re váltanak, majd micro-LED-re. De ez még bőven a jövő zenéje.

Borítókép: TCL

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó