IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Első a biztonság – ezekre az appokra cserélheted a Giphy-t a telefonodon

A Facebook múlt hét végén bejelentette, hogy felvásárolta a Giphy-t, a világ egyik legnagyobb gif-tárházát. Mivel a vállalatnak az elmúlt évek során sikerült néhány nem túl jól irányzott biztonsági húzással jó néhány felhasználót elidegeníteni, a felvásárlás hírére tömegek dobták a Giphy-t és néztek új alternatíva után.

Ha téged is aggaszt, hogy a Facebook nemcsak a bőrőd alá akar mászni, de már a jól bevált gifekre is rátette a mocskos mancsát, akkor itt van három alternatíva arra, hogy mit használj az elkövetkezőkben iPhone-on, illetve hogyan távolítsd el az Üzenetek alkalmazásba beépülő Giphy appot.

Kedjük a legfontosabbal, a Giphy beépülő modul törlésével:

Nálam nincs Giphy, nem is volt, nem is lesz, bocsi.
  • Nyisd meg az Üzenetek alkalmazást
  • Az alkalmazásfiókban (nem röhög, tényleg így hívják az App Drawert magyarul, ez a sáv a beviteli mező felett, ahol a feltelepített iMessage appokat látod)
  • Lapozz a sáv végére, ahol a …-ot látod és nyomj rá
  • A jobb felső sarokban a Szerkesztésre nyomva rendezgetheted a már meglévő alkalmazások sorrendjét a sávban, illetve adhatod hozzá vagy tilthatod a meglévő appokat

A natív megoldásokon kívül a további alkalmazások közt olyanokat találhatsz, melyek a telefonodra feltelepített appok iMessage beépülő moduljai. Ha teljesen törlöd a Giphy appot a telefonodról, akkor automatikusan az iMessage-ből is eltűnik ez a lehetőség. Ha viszont az appot megtartanád, csak azt nem szeretnéd, hogy az Üzenetek alkalmazáshoz hozzáférjen, akkor a fent leírt módszerrel tudod letiltani.

Ha ezzel megvolnál, jöjjenek az alternatívák!

#képek, az Apple saját gif- és képtára

Egészen addig nem voltam tisztában a ténnyel, hogy ilyen létezik, amíg ezt a cikket el nem kezdtem megírni. De igen, az Apple-nek van saját, beépített gif- és képtára, ami Microsoft Bing keresőalapú. Elvileg lehetnek benne Giphy-s gifek is, ha totál meg akarsz szabadulni tőle, akkor nem a #képek lesz a te megoldásod.

Ez az opció egyébként automatikusan fel van tüntetve a menüsávon, ha nem kapcsoltad ki korábban, akkor helyből ott lesz.

Tenor GIF Keyboard

Majdnem olyan jó megoldás, mint a Giphy. Ha ignorálni akarod az appot, akkor szerintem itt találhatod meg a legtöbb alternatívát. Viszont, ha biztonsági okokból dobod a Giphy-t, akkor lehet érdemes figyelembe venned, hogy a Tenor pedig a Google-é…

A Tenor alkalmazása letölthető az App Store-ból, vagy installálható az iMessage App Store-ján keresztül is.

GIFWrapped

Ha olyan alkalmazást vagy szolgáltatást keresel, ami teljes egészében elhatárolódik a nagy tech cégektől, akkor a GIFWrapped szintén jó választás lehet. iCloudot és Dropboxot használ, hogy elérhetővé tegye a gifeket több eszköz használata esetén, viszont ide muszáj manuálisan mentegetned a saját gifjeid.

Alapjáraton ingyenes, de a reklámokat csak 699 Ft-ért lehet belőle kilőni, a prémium felhasználó pedig 1090 Ft-ot kóstál.

Neked szúrja a szemed a Facebook térnyerése, félted az adataid?

Kapcsolódó cikkeink

A metaverzum a jövő

Anikó

Az év legrosszabb vállalata: Facebook

Anikó

Többfrontossá válik az Apple és Meta közti háború

Anikó