IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Mi lesz az iPhone 13 után?

Ahogy egyre közelebb kerülünk a 2021-es iPhone-sorozat bemutatásához, már egyre több híresztelés lát napvilágot a még idén ki sem adott készülék után következő egységekről. Most összegyűjtöttük mik lehetnek a cupertinóiak tarsolyában az elkövetkezendő évre.

iPhone 14 és iPhone SE 3

2022-ben az ‌iPhone‌ tizenötödik évfordulóját ünnepli. Egyben öt év telt el az első teljesképernyős ‌készülék, az iPhone X megjelenése óta. Ha be nem üt a ménkű, akkor iPhone xXx helyett 14-gyel folytatódik a sorminta. Funkciók terén pedig ezekkel guríthat nagyot a vállalat:

  • Notch helyett kis lyukszerű frontkamera kialakítás
  • Snapdragon X65 10 Gigabit 5G modem és új antennarendszer
  • A16 chip, 4 nm-es gyártási eljárással
  • Vapor Chamber hűtés
  • Egyedülálló lencse kialakítás a laposabb hátsó kamerasziget eléréséért
  • Továbbfejlesztett telefotó kamera
  • Továbbfejlesztett ultraszéles lencse minden modellben

Várhatóan 2022-ben jelenik meg a harmadik generációs iPhone SE modell is, két év szünettel az SE 2 után.

Android stílusú kamera kivágás

2022-ben az Apple várhatóan jelentős változtatásokat fog eszközölni az iPhone-ok front oldalán. A legszembetűnőbb, hogy a Pro modellek megszokott notchát kis lyukas kivitelre cserélhetik, amint azt számos prémium Android készüléken már sikerült nyélbe ütni.

Míg a változás a csúcskategóriás 2022-es iPhone-ok esetében biztosan várható, ha a gyártási hozam úgy engedi, az alsóbb kategóriájú ‌iPhone‌ 14 modellek is ugyanebben a kivitelben érkezhetnek.

Az Apple számos olyan szabadalmat birtokol már, melyek a már megjelent Face ID technológiával kapcsolatosak, így elképzelhető, hogy a vállalat a Face ID egyes elemeit és az elülső hangszórót is a felső keretbe tolhatja.

A világ első 10 gigabites 5G modeme és antennája

Forrás: Qualcomm

2021 februárjában a Qualcomm bemutatta a Snapdragon X65-öt, amely a világ első 10 gigabites 5G modem- és antennarendszere okostelefonokhoz. Bár az X65-et várhatóan 2021-ben nem fogják használni az iPhone 13-hoz, a 2022-es készülékekben már megtalálható lehet.

4 nm-es A16 chip

A TrendForce úgy véli, nagyon valószínű, hogy az A16 chipet 2022-es iPhone-okban a TSMC már fejlesztésben lévő 4 nm-es folyamata alapján gyártják majd, előkészítve ezzel az utat a teljesítmény és energiahatékonyság további javításához.

Laposabb hátsó kamerasziget

A 2022-es iPhone-ok esetében állítólag új „unibody lencsetervet” alkalmaznak, amelyet az Apple a hátsó kamera modul vastagságának csökkentésére fog használni.

Újratervezett hűtőrendszer

2022-től kezdődően a csúcskategóriás ‌iPhone modellek valószínűleg Vapor Chamber hűtési rendszerrel lesznek felszerelve, abban az esetben, ha a technológia megfelel az Apple megbízhatósági követelményeinek. Jelenleg a rendszer jelenleg erős tesztelés alatt áll.

A Vapor Chamber hűtési rendszerre azért lehet szükség, hogy jobb teljesítményt és gyorsabb 5G csatlakozási sebességet érhessenek el. Már elérhetők a piacon olyan Samsung, Razer és LG okostelefonok, melyek ezt a hűtéstechnikát alkalmazzák az eszközök alacsonyabb hőmérsékleten tartására végett, ha azok nagyobb megterhelésnek vannak kitéve.

Telefotó és ultraszéles lencse-frissítések

Várhatóan az összes 2022-es ‌iPhone‌ modell jelentős fejlődésen megy keresztül kamera fronton. Az ‌iPhone‌ 14 Pro modellekben a teleobjektívre összpontosító kamera-fejlesztések is helyet kaphatnak, az Apple 6 elemű objektívről 7 elemes objektívre válthat.

2021-ben az ‌iPhone 13‌ Pro modellek várhatóan jelentősen továbbfejlesztett ultraszéles lencséket kapnak, f/2,4-ről f/1,8-ra, valamint ötelemes objektívről hatelemesre váltanak. Emellett jöhet az autofókusz a jelenlegi fix fókusz helyett. 2022-ben az ultraszéles kamera frissítései várhatóan a teljes ‌iPhone‌ 14 sorozatra érvényes lehetne.

Harmadik generációs iPhone SE

Forrás: 9to5Mac

Különböző elemzők szerint 2022 első felében egy harmadik generációs iPhone SE is érkezhet.

Van némi bizonytalanság arról, hogy a készülék megtartja-e a jelenlegi formatervét a 4,7”-es kijelzővel vagy leköveti az iPhone 11-et a 6,1”-es mérettel, de várhatóan marad a Touch ID ujjlenyomat-olvasót és az LCD-kijelzőt. Az újdonságok közt fellelhető lesz a sub-6 GHz-es és 5G-t kapcsolat, valamint az újabb A-sorozatú processzor. Arra is van esély, hogy az ‌iPhone SE‌ átvegye az ‌iPhone 11‌ kettős kamerarendszerét hozzáadott ultraszéles lencsével.

Kapcsolódó cikkeink

Véget ért egy korszak – leáldozott az utolsó iPod csillaga is

Anikó

Egyre nagyobb teret nyernek a szolgáltatások és reklámok az Apple portfoliójában

Anikó

Idén már tényleg jöhet a testhőmérséklet-érzékelő az Apple Watchba

Anikó