IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Mi lett Antonio García Martínezzel?

Az Apple-től való gyors távozását követően, amelyet állítólag a 2016-os önéletrajzának egy passzusa miatti munkavállalói komplett kirohanás váltott ki, Antonio García Martínez, bár röviden és konkrétumok nélkül, de nyilatkozott a helyzetről.

García Martínez áprilisban csatlakozott az Apple reklámcsapatához, és májusban azzal az erővel el is bocsátották – állítása szerint kirúgták -, miután az alkalmazottak petíciót indítottak, amelyben vizsgálatot követeltek a felvételével kapcsolatban.

A Kara Swisher és Casey Newton tech-újságírókkal folytatott Twitter Spaces csevegésben García Martínez az Apple vezetőségének “elhamarkodott döntéseként” jellemezte kirúgását. Szigorú titoktartási megállapodásra hivatkozva nem adott további információkat a lépéssel kapcsolatban, és azt állítja, hogy a petícióról a hírverés előtt nem tudott.

A 9to5Mac “koncepciója” az Apple vezetőségi oldaláról

Az alkalmazottak a múlt héten aggodalmuknak adtak hangot García Martínez nőkről és színesbőrűekről alkotott nézetei miatt, idézve a Chaos Monkeys című önéletrajzi könyvének egy részletét, amely a San Francisco Bay Areaban élő és alkotó nőket puhának és gyengének, elkényeztetettnek és naivnak írta le.

García Martínez azt mondta, hogy a mondatot kiragadták a szövegkörnyezetből, ugyanezt a magyarázatot adta Swishernek, amikor nem sokkal a könyvének öt évvel ezelőtti megjelenése után interjút adott vele. Csütörtökön a sort bővebben kifejtve a reklámszakember és szerző azt mondta, hogy egy akkori barátnőjéről szóló viccnek szánták.

A könyvet Hunter S. Thompsonra emlékeztető, túlzó stílusban írta – magyarázta García Martínez, hozzátéve, hogy a kérdéses rész valójában egy “dicshimnusz” volt, amelyben a meg nem nevezett nőt dicsérte. Érdekes módon a szerkesztője ki akarta vágni a bekezdést, de nem azért, mert az vitát okozhatott volna, hanem a tömörség kedvéért. García Martínez ragaszkodott hozzá, hogy a sor maradjon benne.

“Utólag visszagondolva, nem így írtam volna meg” – mondta García Martínez.

Amikor a témáról kérdezték, azt mondta: “Miért ne lehetne Dr. Dre dalszövege más?”, ami nem túl finom utalás arra, hogy az Apple 3 milliárd dollárért felvásárolta a rapper Beats márkáját.

Forrás: Audible

A beszélgetés többször visszatért a magánélet és a szakmai élet szétválasztására – vagy annak hiányára -, illetve arra, amit García Martínez a kultúra és a politika nemkívánatos beáramlásának nevez a munkahelyre.

“Nem tudom, hogy mindezeket a dolgokat összemosni ésszerű vagy igazságos-e” – mondta. Később a beszélgetés során így viccelődött: “Azt hittem, hogy a Chaos Monkeys-zal lehúzhatom a rolót, de pusztán technológiai szempontból”.

García Martínez egyelőre szeretné maga mögött hagyni az epizódot, és a reklámtechnológiára koncentrálni. A hirdetés azonban rávilágított a munkahelyi hatalmi dinamikával kapcsolatos nagyobb filozófiai kérdésekre, és arra, hogyan lehet a legjobban kezelni az alkalmazottak elégedetlenségét.

Az Apple-ös eset – legalábbis García Martínez számára – az az egyik pozitív hozadéka, hogy a Chaos Monkeys eladásai fellendültek. García Martínez ezen a héten újraindítja Substackjét, a The Pull Requestet, és azt tervezi, hogy egy évig folytatja a munkát a platformon.

Forrás és borítókép: AppleInsider

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó