IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Mi várható a jövő heti Apple Special Eventen?

Az Apple-nek számos projektje van a csőben, köztük van az AirTag és egy új iPad Pró is. Lássuk, mi lehet terítéken a jövő heti Spring Loaded esemény.

Az Apple jellemzően tavaszi termékbemutatóval kezdi az évet, és ez alól 2021 sem kivétel. Főleg mivel tegnap este megerősítést nyert, az április 20-i esemény ténye, a tartalma viszont még kérdéses.

A WWDC-hez és az őszi eseményekhez hasonlóan egy ideje folytak a találgatások arról, hogy az Apple várhatóan mit fog bejelenteni.

AirTag

Az AirTag számos korábbi esemény esetében spekuláció tárgyát képezte, de még mindig nincs semmi kézzelfogható róla. A 2021 eleji pletykák alapján most valószínűbbnek tűnik, mint valaha, hogy végre lerántják a leplet erről a termékről.

A concept image for Apple's 'AirTags'

Az AirTag érme nagyságú nyomkövető, amelyet olyan tárgyakhoz csatolhatsz, amiket potenciálisan elveszthetsz vagy folyamatosan keresel. Kulcs – pénztárca, ismerős? Ugyanúgy a Lokátor alkalmazást használhatod lekövetésükre, mint az elveszett iPhone vagy iPad esetében. A Bluetooth és az ultraszéles sávú technológia kombinációjával a token pozícióját szinte centire pontosan be lehet mérni.

Az AirTag darabonként körülbelül 25-35 dollárba kerülhet. És valószínűleg igazi hullámot indíthat el a trackerek piacán.

Januárban egy kiszivárgott párosító animáció arra utalt, hogy mi várható a tokenek esetében, amikor először használod őket iPhone-od segítségével. Márciusban a harmadik iOS 14.5 bétaverzióban megjelent az Items fül, a nem Apple eszközök nyomon követésére. Ugyanebben a bétában visszatért az anti-stalking funkció is, amely riasztaná az iPhone-felhasználókat, ha nem hozzájuk tartozó AirTaget hordoznak.

Április 7-én az Apple előrukkolt a harmadik fél által gyártott kiegészítőket támogató Find My hálózatával, amely lehetővé teszi más gyártók hardverei számára az Apple hálózatának használatát. Ez erős jelzés arra, hogy az Apple végre előrukkolhat az új funkciókat használó kapcsolódó hardverrel.

iPad Pro

Korábban márciusi eseményen jelent már meg iPad Pro, így igen erős jelöltnek tűnik az idei bemutatóra. 

iPad Pro

A januári pletykák szerint a márciusban érkező 11- és 12,9”-es modellek nagyrészt változatlan kialakításúak lehetnek. Az egyetlen szokatlan változás a 0,5 mm-es vastagságnövekedés, ami az új háttérvilágítási rendszer miatt lehet.

Azt állítják, hogy a 12,9 hüvelykes modell az első olyan Apple készülék lehet, mely Mini-LED háttérvilágítást alkalmaz. Ezzel az eszköz elméletileg képes lehet OLED szintű kontrasztot és fokozott színvisszaadást biztosítani az LCD háttérvilágítással szemben.

Ugyanakkor a bevezetéskor felmerülhetnek problémák, már ha lehet hinni a Mini-LED-es gyártási problémákról szóló áprilisi jelentéseknek. Ha igaz a beszállítók általi alacsony volumen, az alkatrészek hiányához vezethet, ami késleltetheti vagy súlyosan korlátozhatja az érintett termékek kínálatát.

iPad mini

Az Apple termékcsaládjának legrégebbi iPadjét, a minit utoljára 2019 márciusában frissítették. Ez rendkívül esélyessé teszi a hatodik generációs modell frissítését, kizárólag a termék élettartama alapján.

The fifth-generation iPad mini

2020 májusában Ming-Chi Kuo azt állította, hogy 2021 elején 9 hüvelykes iPad mini már úton volt. A Macotakara januárban megismételte a pletykát, pontosítva a márciusi időkeretet.

A 7,9”-es kijelző várhatóan 8,4”-re bővül, de keskenyebb keretbe illeszkedik. A Touch ID valószínűleg megmarad a hatodik generációs modellben, valamint a Lightning csatlakozó is maradhat.

Apple Silicon iMac

Az Apple elég katonás rendű ütemtervvel rendelkezik, hogy az Apple Silicont az egész termékkínálatára kiterjessze két év alatt. Figyelembe véve ezt a szoros időbeli korlátot és a termékskála szélességét, hihetőnek tűnik, hogy az Apple egy márciusi eseményt használjon további változtatásokhoz.

A concept for an updated iMac

Nagy esélyes a 24”-es iMac, az asztali modell M1 processzort használó változata. Lehetséges, hogy ez egy újabb chip, például egy M1X vagy M2 bemutatása is a tarsolyban lehet.

A változások magukban foglalhatják a gép házának átalakítását, hogy jobban hasonlítson az iPad Próra vagy a Pro Display XDR-ra. Ez jelentheti továbbfejlesztett hűtőrendszerek beépítését is egy sokkal vékonyabb eszköz létrehozása érdekében.

Úgy gondolják, hogy a 24” méretű kijelző Retina pixelsűrűséggel és 4K felbontással rendelkezhet. Volt szó a Mini-LED-re történő átállásról, de ez még várat magára.

Az árak valószínűleg nagyjából megegyeznek az Intel-alapú társaikkal, tehát 1299 és 1799 dollár között kezdődhetnek.

AirPods 3, AirPods Pro Lite vagy AirPods X

Sok pletyka azt sugallta, hogy többféle AirPods modell lehet úton, amely számos különböző felhasználási módot, ártartományt és funkcionalitást sejtet. Jó eséllyel bármelyik bejöhet.

An alleged leaked image of 'AirPods 3'

Az AirPods 3 tervezését tekintve közelebb állhat az AirPods Próhoz, kiegészítve a belső struktúra változásával. Egyes pletykák a füldugók megváltoztatására utalnak, de az is lehetséges, hogy az Apple megtartja ezt a funkciót a Pro vonalon.

A március 12-én kiszivárgott képek azt állították, hogy az AirPods 3 az AirPods és az AirPods Pro tervezési elemeinek keverékét hozhatja. Bár voltak olyan Pro szempontú tervezési megfontolások, mint a rövidebb szárak és megváltozott töltőtok, a gumiharangok nem játszanak. A rövidebb szárakról már korábban volt szó, csak úgy, mint az 5 órás akkumulátoridőről. Az ára pedig várhatóan 199 dollár körül lesz.

Aztán ott van még az AirPods Pro Lite ellentmondásos elgondolása is. A pletykák szerint az új füles olcsóbb formában biztosíthatná a Pro vonal egyes funkcióit, például cserélhető gumiharangokat, de nem ANC-t.

A March image leak for the

Az AirPods X határozottan egy másik termék, egy félig vezeték nélküli Bluetooth fülhallgatót, aminél kábel köti össze a két fülhallgatót. A sporthoz és a futáshoz szánt modell a Beats termékvonal eszközeinek helyettesítésére szolgálhat. Az AirPodshoz hasonló funkciókat, kb. 200 dolláros áron is kínálhatják.

Apple TV

Az Apple TV utolsó frissítése 2017-ben volt esedékes, a 4K-s verzió bevezetésével. Ráadásul az Apple felhasználhatja az eseményt az Apple TV+ előfizetésének pusholására is.

Apple TV 4K

Az előzetesen Apple TV 6 elnevezést viselő modell feltételezhető, hogy az Apple TV 4K továbbfejlesztett verziója lehet, esetleg A12Z vagy hasonló újabb chipet használva. Egy ilyen fejlesztés elősegítené az Apple Arcade, valamint más grafikus alkalmazások futtatását.

Az Apple növelheti a tárhely kapacitást 64 GB-ra és 128 GB-ra. És jöhet a frissített Siri Remote is, amely kihasználja az ultraszéles sáv előnyeit, ezzel sokkal könnyebbé téve a távirányító megtalálását.

Az árképzés valószínűleg változatlan a meglévő Apple TV 4K-hoz képest, kapacitásától függően 179 és 199 dollár.

14”-es MacBook Pro

Az a hír járja, hogy a 13”-es MacBook Pro teljes cseréje a 14”-es modellel valósulhat meg. Ez nemcsak a belső, hanem a külső változásokat is magában foglalja.

The 14-inch MacBook Pro would be smaller than the (pictured) 16-inch model.

A 14,1”-es Retina kijelző beágyazását, hogy oldanák meg, hogy a modell fizikai méretei megegyezzenek a 13”-es mostani gép méreteivel. Pletykák szerint a Mini-LED technológia javíthatná a kontrasztarányt, valamint az energiahatékonyságot.

A Touch Baron visszatérhet a fizikai Escape billentyű, ezzel egységesítve a MacBookok megjelenését. Az még nem tisztázott, hogy az Apple ugyanúgy két vagy négy Thunderbolt 3 portot fog-e megtartani a modellben, vagy teljesen változhat a portok kiosztása.

Az egyetlen dolog, ami rontja a bemutatás esélyeit, az az, ha az Apple tovább fejlesztett M-szériás processzorral hozná már az új eszközöket. Arra pedig még jócskán várni kell.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó