IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Milyen keresőmotort használjak a Google helyett?

A Google neve mára világszerte összeforrt a kereséssel. Nem véletlenül lett az elsőszámú keresőmotor sokak számára. Olyannyira, hogy a „megguglizom” terminus mára már mindennapos szófordulattá vált.

Az évek során a keresési találatok megjelenítése mellett funkciói már szépen kibővültek: beépített számológép, valutaváltó és még sok más, mindez natívan. Eppen ezért érthető, hogy sokan a Google-t választják alapértelmezett keresőmotorként, ami aztán szépen lassan mindent átszőve a világ legnagyobbjává nőtte ki magát.

Ugyanakkor, bármennyire is jó és hasznos, nem feltétlenül tökéletes. A Google az elmúlt években komoly össztűz alá került a felhasználóktól begyűjtött adatok és azok kezelése miatt. 

Ha te is szeretnéd biztonságban tudni adataid és nem vagy elégedett a Google nyújtotta adatbiztonsági feltételekkel, akkor jó tudni, hogy van más opció.

Bing

Nem feltétlenül lenne igaz, ha azt mondanánk, a Bing a Google-lel egyenrangú, csak azért, mert mindkettőt hatalmas techcégek, melyek versenyeznek egymással működtetik.

Azonban a Google-höz hasonlóan a Bing is gyors hozzáférést biztosít a felhasználóknak olyan eszközökhöz, mint a chat, fordító, helyesírás-ellenőrzés és még sok más eszköz a keresési eredmények között, ezért érdemes lehet számba venni, mint a Google alternatíváját.

Yahoo

Azok számára, akik már az internet hőskorában is szörföztek a neten valószínűleg ismerős lehet a Yahoo, mint a Google megfelelője. A Yahoo számos saját funkcióval rendelkezik, amelyeket mind a felhasználók rendelkezésére bocsátanak.

Sajnos a vállalat az évek során egyre inkább lefelé csúszik a képzeletbeli ranglistán. A kereső még valahogy életben tartja őket, de azért nem az igazi. Ha használsz más Yahoo szolgáltatásokat is, mint például az e-mailt vagy a Yahoo Answers szolgáltatást, akkor a kereső is jobb eredményeket nyújthat, mivel itt is működik a szolgáltatások integrálása és az adatgyűjtögetés.

DuckDuckGo

Az évek során a DuckDuckGo egész szép hírnevet szerzett magának, leginább a Google adatvédelem-orientáltabb alternatívájaként emlegetik. Bár lehet, hogy nem feltétlenül ugyanazt tudja, mint a Google, amikor keresésről van szó, ezt kompenzálandó, számos más keresőmotorból gyűjti össze a találatokat.

És rendelkezik olyan funkciókkal is, amelyek lehetővé teszik az egyes webhelyeken történő keresést, úgy, hogy a motor nem követi nyomon a felhasználókat. Ez egyenlő az idegesítően pontos személyre szabott hirdetések mellőzésével is.

Ecosia

Bár a DuckDuckGo lehet az a kereső, amely eszedbe jut, amikor a privát adatok védelméről van szó, az utóbbi időben az Ecosia is egyre inkább jön fel. Pláne, amióta az Apple is támogatja, mint alapértelmezett opciót. A DuckDuckGóhoz hasonlóan Ecosia sem követi nyomon a felhasználókat, amíg azok a keresőjüket használják. És úgy tűnik, a környezeti értékeket is szem előtt tartják: a keresett pénzből fákat ültetnek szerte a világon.

Search Encrypt

Egy másik adatvédelemre összpontosító keresőmotor, a Search Encrypt egyik funkciója, hogy a keresési lekérdezéseket helyileg titkosítja, így rajtad kívül senki sem tudja, mire keresel. A vállalat azt is állítja, hogy semmit sem követnek nyomon, és nem birtokolnak semmilyen beazonosítható információt rólad, ráadásul a helyi böngészési előzmények automatikusan törlődnek 15 perc inaktivitás után.

Ez azt jelenti, hogy még akkor is, ha valakinek sikerül hozzáférnie a számítógépedhez, sem tudja megnézni miket böngésztél, ha a Keresési titkosítást használod.

SearX

A SearX egészen érdekes megközelítés, mivel a fent említett más keresőmotorokkal ellentétben nyílt forráskódú, vagyis a felhasználók ellenőrizhetik az általuk futtatott kódot és azt, hogy a fejlesztők igazat mondanak-e az adatok védelmével kapcsolatban.

Úgy tűnik, hogy a SearX egyfajta decentralizált rendszer, ahol a keresőmotort nem maguk a fejlesztők hosztolják, hanem számos más webhely.

Qwant

A párizsi székhelyű böngésző csont nélkül betartja az EU adatvédelmi törvényeit, amelyeket a világ más részeihez képest sokkal szigorúbbak. A vállalat arról híres, hogy adatbiztonság szempontjából első, saját indexelő motorját és a Bing eredményeit használja.

Ez azt jelenti, hogy a találatok kevésbé lesznek személyre szabottak, ami jó dolog, mivel a kereső semlegesebb eredményeket és forrásokat kínálhat, ami egyes esetekben még előnyt is jelenthet.

Startpage

Annak ellenére, hogy a Google pro a releváns találatok megjelenítésében, kissé nehéz lehet alternatív forrásokat kipróbálni, de lehet érdemes adnod egy esélyt a Startpage-nek. A keresőmotor azt állítja, hogy nem követi nyomon a felhasználókat, és nem használ sütiket, annak ellenére, hogy az eredményeket közvetlenül a Google-től szerzik be.

Továbbá, amikor elküldi a lekérdezést a Google-nek, eltávolítja az olyan metaadatokat, mint például az IP-címed és más azonosító adataid, így a keresed teljesen névtelenné válik. A Qwanthoz hasonlóan a Startpage székhelye is az EU-ban található, és így működése megfelel az EU GDPR-szabályozásának, amely védi a felhasználói adatokat.

Te melyik opció mellett teszed le a voksod? Elfogadod a Google-t úgy, ahogy van vagy inkább véded a védhetőt egy másik keresőmotor használatával?

Kapcsolódó cikkeink

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Veszélyezteti személyes adataink biztonságát a Safari

Anikó

Google: az Apple visszatartja a fejlődést

Anikó