IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az Apple új technológiája a képernyőbe épített arcfelismerő lehet

Az Apple azt kutatja, hogyan lehet beágyazni az érzékelőket a kijelzőpanelekbe, ami lehetővé teheti a Face ID notchának megszüntetését.

Az Apple nemrégiben feltárt szabadalmi bejelentései közül a legtöbb bejegyzés az alkatrészek újabb felhasználási módjaival foglalkozik. Ide tartozik egy akkumulátor ötlete, amely haptikus visszacsatoló motorként is funkcionál, és a Wi-Fi antennákat is beágyaznák a képernyőkbe. Most pedig a szabadalom szerint azon dolgoznak, hogy a kijelzőbe építsék a Face ID érzékelőjét is.

A ZTE Axon 20 elején már nincs notch – Forrás: ZTE

A vékonyfilm-tranzisztoros hátlapokba integrált fotodetektorok TFT-képernyőbe való beépítését vizsgálják. Még ha a kijelző képeket is mutat, egyidejűleg tartalmazhat érzékelőket is, amelyek észlelik a környezeti tartományt.

A fotodetektorok különféle módon konfigurálhatók biometrikus érzékelőként, kameraként vagy mélységérzékelőként és felhasználható kép (2D kép), mélységtérkép (3D kép) vagy egy videoklip (2D vagy 3D képek sorozata) előállítására is.

Ezeket a funkciókat jelenleg képesek elvégezni a notchban pihenő az érzékelők, de az Apple arra összpontosít, hogy többet hozzon ki ezekből és akár olcsóbb, vékonyabb formát is választhat.  Az érzékelő lehetőségek széles skáláját figyelembe véve bármilyen új fejlesztés hasznos lehet a rendszer konfigurálásában vagy működésében.

Android fronton a technológia nem ismeretlen, a ZTE Axon 20-as már megkapta a kijelző alatti kamerát, és a a többi nagy gyártó is bejelentette, hogy dolgozik a technológián.

Ti örülnétek neki, vagy elvagytok a jelenlegi kameraszigettel is?

Forrás: AppleInsider
Borító: YouTube: JustAnotherTechNerd

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó