IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Minden, amit az AirPlay 2-ről tudni szeretnél – videóval

Amikor szóba jön a zenehallgatás témája, a legtöbb ember helyből a Bluetooth-on keresztül csatlakoztatható hangszórókra gondol. A Bluetooth modul meglapul a telefonokban, a tabletekben, laptopokban. Azonban, ha Apple termékekkel rendelkezel, számodra van egy másik alternatíva is, ami Wi-Fi hálózaton keresztül működik: az AirPlay 2.

Az AirPlay önmagában sokkal több mindenre képes, mint a Bluetooth: segítségével audio és videó tartalmakat küldhetsz számos más eszközre, pl. tv-kre, hangszórókra és házimozirendszerekre. Ha több AirPlay támogatással rendelkező eszköz van a birtokodban, akkor akár azt is eldöntheted, hogy egyre, néhányra vagy az összesre egyidőben, úgy, hogy azok szinkronban működjenek. De ne szaladjunk ennyire előre…

Mi is maga az AirPlay?

Legelső verziója 2004-ben debütált AirTunes néven, mint a vállalat vezetéknélküli protokoll csomagja. Lehetővé téve, hogy a felhasználók „átdobjanak” audio és video jeleneket egy küldő eszközről egy fogadóra. A küldött tartalmak közt lehetett zene, videó, fotó és képernyő megosztás is.

Korai AirPort Express AirTunes támogatással

Aztán az elmúlt 16 évben szépen lassan továbbfejlődött a technológia, egészen odáig, hogy számtalan eszköz lehetett a küldő fél: Apple Musicot futtató Windowsos számítógépek, 4.2-esnél újabb iOS-es eszközök – iPhone-ok, iPadek, iPodok, Mac OS X 10.8 Mountain Liont vagy annál újabb rendszert futtató Macek. Míg a fogadó eszközök lehetnek AirPort Express routerek, Apple TV-k, HomePodok és egy rakat a szabványt implementáló gyártó hangszórói és hangrendszerei.

Mit tud az AirPlay 2?

A 2017-ben (13 évvel később) bejelentett AirPlay 2 szabvány az eredeti AirPlay funkcióit bővíti tovább és több kontrollt tesz lehetővé az AirPlay-es eszközök felett a HomeKit segítségével.

Az AirPlay 2 segítségével több hangszóróra is küldhetsz zenét szimultán, ezzel igazi multi-room streaminget hozhatsz létre. Az eredeti AirPlay esetében csak 1-1 eszközhöz lehetett külön-külön csatlakozni.

Mivel minden AirPlay 2-t támogató eszköz egyben a HomeKitet is támogatja, így ezeket összegyűjtheted és menedzselheted is az Otthon (Home) alkalmazásban. Megjelölheted őket, hozzáadhatod őket különböző szobákhoz vagy terekhez és akár automatizálhatod is őket. Sőt, még Siri-t is támogatják, így akár az okosasszisztens utasításával is irányíthatod működésüket.

A zene és hangszórók mellet a másik fontos vonal a videó és Apple TV. Egy ideig csak az Apple mikrokonzoljával működött a dolog, azonban az elmúlt pár évben a szabványt számos más gyártó is elkezdte alkalmazni eszközei kialakítása során, így egyes Samsung, LG és Sony modellek esetében már egyenesen a TV-re küldheted a jelet, a csatlakoztatott házimozi rendszer pedig automatikusan AirPlay hangszóróvá válik.

Az Apple TV esetében pedig a tvOS 11 2017-es megjelenése óta, ha az eszköz segítségével játszol le egy filmet, minden AirPlay kompatibilis hangszórót az uralma alá tud hajtani és bevenni a házimozi rendszerbe.

Mitől más, mint a Bluetooth?

Az első és legfontosabb különbség, hogy az AirPlay és AirPlay 2 Wi-Fi hálózatot használ a kapcsolat kiépítéséhez. Ehhez szükséges, hogy minden AirPlay eszköz ugyanahhoz az Wi-Fi hálózathoz kapcsolódjon ugyanazon a routeren keresztül. Tehát, ha éppen nem az otthoni hálózaton vagy, akkor is szükséges routert használnod, nem tudsz csak úgy közvetlen hozzácsatlakozni mondjuk bármilyen Apple TV-hez, mint ahogy az Bluetooth-os eszközökkel tennéd.

Egyben, a Wi-Fi használat miatt az AirPlay-jel ellátott eszközök sokkal jobb minőségű audio streamelésre képesek, mint a Bluetooth-os társaik. A Bluetooth vezetéknélküli jelének távolsága sokkal rövidebb, mint a Wi-Fi-jé, ráadásul pl. falakon áthatolni már nem is igazán tud megfelelően. A videolejátszás pedig szintén bajos lenne.

Az AirPlay ezzel szemben körülbelül 36Mbit/s-os sávszélességen keresztül kommunikál, veszteségmentes ALAC 16/44.1 kodeket használva. Magyarul, ha rendkívül magas minőségű .flac fájlokat tolnánk AirPlay-en, azt is csak alig érné hangtorzítás, Apple Music vagy bármely más szolgáltatás esetében pedig semmilyen minőségbeli romlást nem tapasztalhatunk, mint ha kábellel lenne csatlakoztatva.

Milyen eszközök működnek AirPlay 2 használatával?

A sima AirPlay-hez képest a küldő lista kicsit rövidebb lett: iOS 11-et vagy annál újabb rendszert futtató iOS-es eszközök és macOS 10.13-at vagy annál újabb rendszert futtató Macek. Gyakorlatilag minden kiesik, ami 2011 előtti.

Sonos One, talán a legkompaktabb AirPlay 2-es hangszóró

A másik oldalon viszont nagyon gyors ütemben bővül az AirPlay 2-t támogató eszközök száma. A teljesség igénye nélkül jöjjön néhány gyártó, akinek a kínálatában már találhatók AirPlay 2-es eszközök:

Bang & Olufsen, Beats, Bluesound, Bose, Bowers & Wilkins, Definitive Technology, Denon, Devialet, KEF, Libratone, LG, Marantz, McIntosh, NAD, Naim, Onkyo, Pioneer, Polk, Samsung, Sonos, Sony, Vizio

Az AirPlay 2-t támogató eszközök listáját gyártóra bontva megtalálod az Apple weboldalán.

Alternatív megoldások

Természetesen nem mehetünk el a Bluetooth mellett szó nélkül, ami nem véletlen olyan elterjedt technológia. Bár a minősége elmarad a Wi-Fin kommunikáló társaihoz képest, praktikussága vitathatatlan, ha a hordozható hangszórókat vagy autós kihangosítókat nézzük. Nem beszélve egy kellemes BKV-s utazás során mennyire kellemetlenségtől tud minket megkímélni.

Széles körben elterjedt a Spotify Connect, aminek legnagyobb előnye, hogy nem csupán Apple eszközeiről lehet indítani a tartalmat. Cserébe a streaming platform fogja meg a kezünket, ugyanis csak Spotify-ről játszott zenék és podcastek továbbítására képes. Nagy pozitívum, hogy ha egy zenét elindítunk egy Spotify Connecttel felvértezett hangszórón, az a továbbiakban a telefon nélkül is képes folytatni a lejátszási listát, így feleslegesen nem veszítünk értékes akkukapacitást zenehallgatás közben. Viszont a többszobás, több hangszórós opcióval nem számolhatunk, így ez csupán kisebb lakások vagy kisebb mozgásigényű zene huligánoknak az igényeit elégíti ki. Bár valljuk be, legtöbben idetartozunk.

Nevesebb hangszóró és erősítő gyártással foglalkozó cégek, mint például a Sonos vagy a Denon szintén előrukkoltak saját multi-room rendszerükkel, sőt az előbbi volt az első, aki bevezette ezt a funkciót a köztudatba.

Denon HEOS rendszerének egy darabja – Forrás: Denon

Ezek egész jól képesek megbirkózni a feladattal, azt azonban érdemes, tudni, hogy ezek az eszközök rendkívül zárt hálózatot képeznek, hiszen csak a saját márkás hangeszközeiket támogatják, így ha van egy Sonos One a fürdőben, de egy BeoPlay A9 a nappaliban, a kettő egyelőre nem fog együtt működni a gyártók alkalmazásaival, itt továbbra is az AirPlay-re hagyatkozhatunk csak.

Többszobás hangzásvilág eléréséhez tehát Apple felhasználóknak ott az AirPlay, androidosoknak pedig a Chromecast, aminek segítségével képesek lehetne egy saját otthonukat központosított irányítású hangszórókkal behálózni.

Borítókép: Apple

Ti melyik opciót használjátok?