IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

4+1 funkció, amit az Android 11 az iOS-től örökölhetett

A tegnap érkezett Android Beta számos új funkciót tartalmaz. Akad köztük olyan is, ami más operációs rendszerből már ismerős lehet.

Ráadásul nem is ez lenne az első alkalom, hogy egy jó kis ötlet oda-vissza vándorol a nagy cégek közt. Rendszerint adják-veszik vagy ha úgy teszik lekoppintják egymás ötleteit.

1. Okosotthon irányítás

Forrás: Android Authority

Az egyik leginkább szembetűnő változás az Android 11-ben az új irányítási rendszer az okosotthonhoz a Power gomb hosszabb megnyomásával. A funkció bármilyen alkalmazás használata közben előhívható. Leginkább az iOS Control Centeres megoldásához hasonlít. Így bármelyik app használata során irányíthatók lesznek a Google Home-ba csatlakoztatott eszközök, nem csak a dedikált alkalmazás megnyitásával.

2. Egyalkalmas hozzáférés

Forrás: Android Central

Az Apple az iOS 13 megjelenésével vezette be a lehetőséget, hogy csak ad hoc ad hozzáférést különböző alkalmazásoknak például a kamera, mikrofon vagy helyadatok használatához. Androidos készülékek esetében a 11 elhozza ugyanezt a lehetőséget. Sőt, megfejelik azzal, hogy ha hosszabb távú hozzáférést adtál, de nem használod egy ideje az alkalmazást, akkor elveszi a hozzáférést.

3. Egyszerű médiakontroller

Forrás: Android Police

Ismét az iOS Control Centere kerül a középpontba, egész pontosan a média vezérlő rész és az AirPlay ikon, amivel megválaszthatod melyik tartalom, melyik csatlakoztatott eszközön kerüljön lejátszásra. Ugyanez lehetővé válik a Google Home-ba csatlakoztatott hangszórók és Bluetooth-os eszközök esetén Androidon is.

4. Új screenshot felület

Forrás: 9to5Google

Megváltozik a felület is screenshotolás esetén, és egészen kezd hasonlítani az iOS 11-ben bevezetett kis bélyegképes előnézeti mentéshez. Ha lősz egy képernyőfotót, az mentés során megjelenik majd az alsó sarokban, ahonnan egyből szerkesztheted vagy tovább is küldheted, nem kell az értesítési sávban turkálnod.

+1 Képernyőfelvétel

És, ha a screenshotolás megújul, talán arra is lesz esély, hogy végre bekerüljön natívan a képernyőfelvétel. Bár eddig több bétában is szerepelt, a végleges verzióban eddig egyszer sem hagyták benne ezt a lehetőséget. Most a Quick Settingsben felcsillant újra a remény.

Kapcsolódó cikkeink

Hat új Android funkciót jelentett be a Google

Anikó

Teljesen tönkre teszi a régebbi OnePlusokat az Android 11

Foltin

Jön az új HP Chromebook, a Wear OS megvéd a leégéstől és Android 11-et kapnak a Zenfone-ok

Foltin