IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

mmWave vs. Sub-6GHz – mi a különbség 5G és 5G közt?

Az iPhone 12-es széria minden egyes tagját vélhetően 5G kompatibilis modemekkel szereli fel az Apple. Azonban azt érdemes tudni, hogy nem minden 5G-s hálózat egyforma. Van különbség a szupergyors mmWave 5G és lassabb, de szélesebb körben elterjedt Sub-6GHz-es 5G közt.

Az utóbbi időben már mindenféle pletyka felütötte a fejét az új iPhone-ok körül. Így arról is olvashattatok már a mi tollunkból is, hogy nem mindent új készülék rendelkezik majd azonos modemekkel. Egyelőre úgy tűnik a Pro-verziós készülékek lehetnek csak kompatibilisek a gyorsabb 5G hálózatokkal.

mmWave vs. Sub-6GHz

Az 5G gyakorlatilag a mobilhálózatok ötödik generációját jelöli. Ez az 4G LTE utódja, ami 2010 óta, az elmúlt tíz évben definiálta internetezési sebességünk. Jelenleg kétféle 5G-s hálózatot különböztetünk meg a mmWave-et, ami gyakorlatilag az a szupergyors 5G, amire a legtöbb ember gondol, amikor erről a technológiáról van szó és van „a másik”, a Sub-6GHz.

Jól szemlélteti az ábra, hogy mennyivel gyorsabb az mmWave 5G – Forrás: Qualcomm

Amikor telefonhívást indítunk vagy adatforgalmat bonyolítunk, akkor gyakorlatilag a levegő elektromágneses rádió frekvenciás jeleket küldünk, amik aztán szépen különböző frekvenciatartományokba rendeződnek. Vannak olyan frekvenciák, amiknek nagyobb a kapacitása, ezért többi információt tudnak gyorsabban továbbítani. Ilyen a mmWave is.

A milliméteres hullám olyan rendkívül magas frekvenciájú elektromágneses hullám 24 és 40 GHz-es tartományban, mígy a Sub-6GHz olyan közép- és alacsony frekvenciás hullám, ami 6GHz alatt működik.

A mmWave-es 5G hálózatok ultragyorsak, cserébe nagyon rövid távolságon tudnak csask működni. Ahhoz, hogy a mmWave technológiát maximálisan ki tudd használni maximum egy épülettömbnyire kell lenned az 5G-s toronytól, ami gyakorlatilag kivitelezhetetlen, ha nem a város kellős közepén vagy. De a mmWave-es hálózatot gyakorlatilag le tudja blokkolni egy vastagabb fal vagy ajtó, úgyhogy jó sok torony kell hozzá, ami egyelőre nem túl kifizetődő.

Forrás: WiredScore

Így egyelőre csak olyan sűrűn lakott és nagyon látogatott helyeken érhető el egyelőre a mmWave-es hálzat, mint repterek vagy rendezvényhelyszínek. Külvárosi és vidéki helyeken egyelőre nem tudnak elég nagy területet lefedni. És itt jön a képben a Sub-6GHz-es hálózat, ami ugyan a 4G-nél gyorsabb, de nem hozza azt a villámsebességet, mint amit a mmWave kínál. Viszont a hatótávja jóval hosszabb és sokkal könnyebben hatol át tárgyakon, így értelemszerűen jobban megéri a szolgáltatóknak ezt a technológiát implementálni.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a mmWave-es 5G jobb sávszélességet biztosít, így a felhasználók sem tudnak úgy feltorlódni, nem lesz annyira telített a hálózat. A sűrűnlakott területeken az LTE sebessége gyakran elég lassú lehet a tömérdek mennyiségű felcsatlakozott eszköz miatt. A mmWave technológia viszont sokkal több csatlakozó eszközt tud kiszolgálni anélkül, hogy a hálózat sebessége lecsökkenne.

Egy olyan iPhone-nal, ami egyaránt támogatja a mmWave és Sub-6GHz-es csatlakozást is kihasználhatod a mmWave technológia minden előnyét, ha éppen lehetőséged van rá, egyébként pedig az 5G hálózat sebessége sokban nem fog különbözni a mostani LTE-s hálózat sebességétől.

Sebesség különbség

A mmWave technológia elméletileg akár 5 Gb/s-es sebességre is képes lehet, ami klasszisokkal több, mint az LTE 1 Gb/s-es maximum sebessége. Természetesen a mindennapi használat során számos olyan zaj tényező van, ami befolyásolja a le- és feltöltési sebességet. Így valahol 2 Gb/s körül lehet az átlag mmWave esetén, míg LTE-nél jó, ha 35-50 Mb/s-re számolhatunk. A Sub 6GHz-es hálózatok sebessége valahová a kettő közé esik, kb. 200 Mb/s-re belőve.

Forrás: OpenSignal

Az OpenSignal múlt hónapban elemezte a világ elérhető 5G hálózatainak sebességét olyan eszközökkel, amik természetesen támogatják a legfejlettebb hálózati technológiát. Meglepően az USA-ban gyakorlatilag alig volt különbség a 4G és 5G átlagsebessége közt, míg mondjuk Szaúd-Arábiában már egészen szembeötlő a különbség.

Itthon jelenleg elég gyatrán áll a helyzet, mmWave-ről még szó sincs, hiszen épp hogy megtörtént a Sub-6GHz-es hálózattartományok szétosztása a nagyobb telekommunikációs szolgáltatók közt.

A Telekom már az ország több pontján elérhetővé tette 5G-s hálózatát, azonban még Budapesten belül is csak bizonyos pontokon érhető el a szolgáltatás, nem az egész várost fedi le, a dunakeszi vagy érdi lakosok pedig ne is reménykedjenek, hogy mondjuk kapnak még egy kicsit az 5G széléből.

Forrás: Vodafone Magyarország

A Vodafone-nál még rosszabb a helyzet, nem igazán sikerült kiderítenem, hogy szolgáltatásuk pontosan milyen földrajzi területet fed le.

Folyamatosan dolgozunk azon, hogy magas színvonalon tudjuk kiszolgálni ügyfeleinket.

 

A Vodafone Magyarország ezért rendelkezik már két, saját frekvenciát használó, állandó bázisállomással, melyek közül az egyik Budapesten, a másik pedig Zalaegerszegen található.

 

Kísérd figyelemmel oldalunkat, hogy elsők között értesülhess 5G hálózatunk fejlesztéseiről!

Vodafone Magyarország

A Telenor pedig a Bitport megkeresésére még áprilisban azt nyilatkozta:

[…] bár az új technológia új lehetőségeket teremthet, a hazai 4G-s hálózatok a fejlettségüknek és kapacitás-tartalékainak köszönhetően ki tudják szolgálni a növekvő felhasználói igényeket is – mint ahogy ez az elmúlt hetekben a koronavírus miatt megnövekedett extra terhelés bizonyította is. Ahogy az már a korábbi technológiaváltások során is megfigyelhető volt – az új technológia fokozatosan fogja csak átvenni a korábbi műszaki megoldások helyét. Egyelőre az 5G-képes készülékek elérhetősége és elterjedtsége is igen alacsony, így a felhasználók is ezek fokozatos térnyerésével térnek át az új technológiára. Ezért a Telenor a közeljövőben elsősorban az 5G ipari felhasználásában és kísérletekben lát lehetőséget.

Telenor Magyarország

Úgyhogy ehhez mérten tessék rágyógyulni csak az 5G miatt az új készülékekre itthon…

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó