IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

mmWave vs. Sub-6GHz – mi a különbség 5G és 5G közt?

Az iPhone 12-es széria minden egyes tagját vélhetően 5G kompatibilis modemekkel szereli fel az Apple. Azonban azt érdemes tudni, hogy nem minden 5G-s hálózat egyforma. Van különbség a szupergyors mmWave 5G és lassabb, de szélesebb körben elterjedt Sub-6GHz-es 5G közt.

Az utóbbi időben már mindenféle pletyka felütötte a fejét az új iPhone-ok körül. Így arról is olvashattatok már a mi tollunkból is, hogy nem mindent új készülék rendelkezik majd azonos modemekkel. Egyelőre úgy tűnik a Pro-verziós készülékek lehetnek csak kompatibilisek a gyorsabb 5G hálózatokkal.

mmWave vs. Sub-6GHz

Az 5G gyakorlatilag a mobilhálózatok ötödik generációját jelöli. Ez az 4G LTE utódja, ami 2010 óta, az elmúlt tíz évben definiálta internetezési sebességünk. Jelenleg kétféle 5G-s hálózatot különböztetünk meg a mmWave-et, ami gyakorlatilag az a szupergyors 5G, amire a legtöbb ember gondol, amikor erről a technológiáról van szó és van „a másik”, a Sub-6GHz.

Jól szemlélteti az ábra, hogy mennyivel gyorsabb az mmWave 5G – Forrás: Qualcomm

Amikor telefonhívást indítunk vagy adatforgalmat bonyolítunk, akkor gyakorlatilag a levegő elektromágneses rádió frekvenciás jeleket küldünk, amik aztán szépen különböző frekvenciatartományokba rendeződnek. Vannak olyan frekvenciák, amiknek nagyobb a kapacitása, ezért többi információt tudnak gyorsabban továbbítani. Ilyen a mmWave is.

A milliméteres hullám olyan rendkívül magas frekvenciájú elektromágneses hullám 24 és 40 GHz-es tartományban, mígy a Sub-6GHz olyan közép- és alacsony frekvenciás hullám, ami 6GHz alatt működik.

A mmWave-es 5G hálózatok ultragyorsak, cserébe nagyon rövid távolságon tudnak csask működni. Ahhoz, hogy a mmWave technológiát maximálisan ki tudd használni maximum egy épülettömbnyire kell lenned az 5G-s toronytól, ami gyakorlatilag kivitelezhetetlen, ha nem a város kellős közepén vagy. De a mmWave-es hálózatot gyakorlatilag le tudja blokkolni egy vastagabb fal vagy ajtó, úgyhogy jó sok torony kell hozzá, ami egyelőre nem túl kifizetődő.

Forrás: WiredScore

Így egyelőre csak olyan sűrűn lakott és nagyon látogatott helyeken érhető el egyelőre a mmWave-es hálzat, mint repterek vagy rendezvényhelyszínek. Külvárosi és vidéki helyeken egyelőre nem tudnak elég nagy területet lefedni. És itt jön a képben a Sub-6GHz-es hálózat, ami ugyan a 4G-nél gyorsabb, de nem hozza azt a villámsebességet, mint amit a mmWave kínál. Viszont a hatótávja jóval hosszabb és sokkal könnyebben hatol át tárgyakon, így értelemszerűen jobban megéri a szolgáltatóknak ezt a technológiát implementálni.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a mmWave-es 5G jobb sávszélességet biztosít, így a felhasználók sem tudnak úgy feltorlódni, nem lesz annyira telített a hálózat. A sűrűnlakott területeken az LTE sebessége gyakran elég lassú lehet a tömérdek mennyiségű felcsatlakozott eszköz miatt. A mmWave technológia viszont sokkal több csatlakozó eszközt tud kiszolgálni anélkül, hogy a hálózat sebessége lecsökkenne.

Egy olyan iPhone-nal, ami egyaránt támogatja a mmWave és Sub-6GHz-es csatlakozást is kihasználhatod a mmWave technológia minden előnyét, ha éppen lehetőséged van rá, egyébként pedig az 5G hálózat sebessége sokban nem fog különbözni a mostani LTE-s hálózat sebességétől.

Sebesség különbség

A mmWave technológia elméletileg akár 5 Gb/s-es sebességre is képes lehet, ami klasszisokkal több, mint az LTE 1 Gb/s-es maximum sebessége. Természetesen a mindennapi használat során számos olyan zaj tényező van, ami befolyásolja a le- és feltöltési sebességet. Így valahol 2 Gb/s körül lehet az átlag mmWave esetén, míg LTE-nél jó, ha 35-50 Mb/s-re számolhatunk. A Sub 6GHz-es hálózatok sebessége valahová a kettő közé esik, kb. 200 Mb/s-re belőve.

Forrás: OpenSignal

Az OpenSignal múlt hónapban elemezte a világ elérhető 5G hálózatainak sebességét olyan eszközökkel, amik természetesen támogatják a legfejlettebb hálózati technológiát. Meglepően az USA-ban gyakorlatilag alig volt különbség a 4G és 5G átlagsebessége közt, míg mondjuk Szaúd-Arábiában már egészen szembeötlő a különbség.

Itthon jelenleg elég gyatrán áll a helyzet, mmWave-ről még szó sincs, hiszen épp hogy megtörtént a Sub-6GHz-es hálózattartományok szétosztása a nagyobb telekommunikációs szolgáltatók közt.

A Telekom már az ország több pontján elérhetővé tette 5G-s hálózatát, azonban még Budapesten belül is csak bizonyos pontokon érhető el a szolgáltatás, nem az egész várost fedi le, a dunakeszi vagy érdi lakosok pedig ne is reménykedjenek, hogy mondjuk kapnak még egy kicsit az 5G széléből.

Forrás: Vodafone Magyarország

A Vodafone-nál még rosszabb a helyzet, nem igazán sikerült kiderítenem, hogy szolgáltatásuk pontosan milyen földrajzi területet fed le.

Folyamatosan dolgozunk azon, hogy magas színvonalon tudjuk kiszolgálni ügyfeleinket.

 

A Vodafone Magyarország ezért rendelkezik már két, saját frekvenciát használó, állandó bázisállomással, melyek közül az egyik Budapesten, a másik pedig Zalaegerszegen található.

 

Kísérd figyelemmel oldalunkat, hogy elsők között értesülhess 5G hálózatunk fejlesztéseiről!

Vodafone Magyarország

A Telenor pedig a Bitport megkeresésére még áprilisban azt nyilatkozta:

[…] bár az új technológia új lehetőségeket teremthet, a hazai 4G-s hálózatok a fejlettségüknek és kapacitás-tartalékainak köszönhetően ki tudják szolgálni a növekvő felhasználói igényeket is – mint ahogy ez az elmúlt hetekben a koronavírus miatt megnövekedett extra terhelés bizonyította is. Ahogy az már a korábbi technológiaváltások során is megfigyelhető volt – az új technológia fokozatosan fogja csak átvenni a korábbi műszaki megoldások helyét. Egyelőre az 5G-képes készülékek elérhetősége és elterjedtsége is igen alacsony, így a felhasználók is ezek fokozatos térnyerésével térnek át az új technológiára. Ezért a Telenor a közeljövőben elsősorban az 5G ipari felhasználásában és kísérletekben lát lehetőséget.

Telenor Magyarország

Úgyhogy ehhez mérten tessék rágyógyulni csak az 5G miatt az új készülékekre itthon…

Kapcsolódó cikkeink

Megjelent a watchOS 9

Anikó

Megjelent az iOS 16

Anikó

Érkeznek az Apple Far Out eseményének legnagyobb bejelentései

Anikó