IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Nem lesznek sokkal gyorsabbak az 5G-s sima iPhone-ok

Úgy tűnik, hogy a sima 5G technológiával készült iPhone modellek alig lesznek valamivel gyorsabbak az LTE-s társaiknál. A zászlóshajó modellek is csak néhol lesznek észrevehetően jobbak.

Az idei év végre az az év, amikor az iPhone is megkapja az 5G technológiát, de azt még senki nem tudja pontosan, hogy melyiket. Ugyanis kétféle jelenleg használt 5G van, a sub-6GHz és a mmWave. Az előbbi az, amit jelenleg is használ a többi gyártó is a telefonjaiban, ami egy kicsit gyorsabb mint a sima 4G/LTE, és hasonló a hatótávolsága is.

A sub-6GHz 5G már elég sok modellben ott lesz, mire végre kijön az iPhone új felhozatala. Mint említettük, egy kicsit gyorsabb, mint az LTE, de nem számottevően. Amiben különbözik viszont tőle, az a csökkentett késleltetés és cellatornyonként nagyobb kapacitás. 100-150 Mb/s-os sebességre képes.

Jól szemlélteti az ábra, hogy mennyivel gyorsabb az mmWave 5G – Forrás: Qualcomm

Az mmWave 5G technológia egy szupergyors megoldás, körökkel veri a sub-6GHz 5G-t. Elvileg gigabitre is képes lenne, de a garantált sebesség 500 Mb/s. Ez elképesztő teljesítmény, de egy gond van azért vele: nagyon kicsi a hatótávolsága. Nem sokkal sugároz egy ilyen torony szélesebb körben, mint egy Wi-Fi. Ami azt jelenti, hogy hiába lesz benne az iPhone-okban az mmWave, azt egyelőre csupán reptereken, buszpályaudvarokon, stadionokban vagy turistalátványosságok közelében élvezhetjük.

A technológia egyébként nem is olyan olcsó, 50 dollárba kerül az Apple-nek beletenni a modelljeibe, ezért nem is várjuk, hogy az összesben benne lesz. Ming-Chi Kuo, elemző szerint csak a 12 Pro és Pro Max kapja meg a gyorsabb 5G-t, a sima modellekben a sub-6GHz megoldás lesz elérhető.

Ráadásul Kuo messzemenő következtetéseket vont le abból, hogy az Apple egyik beszállítója, a Xuande kevesebb eladott alkatrészt könyvelhetett, mint amire számítottak. Az mmWave modul rendelések alapján az elemző arra számít, hogy idén 4-6 millió, jövőre pedig 25-35 millió eladásra készülnek az Apple-nél, már ami a fent említett chipekkel felszerelt modelleket illeti. Ez a korábbi 10-20, és 40-50 milliós darabszámnál jóval kevesebb, így továbbra is kérdéses melyik modellek, vagy melyik országok fogják megkapni a gyorsabb 5G-t.

Téged izgat az 5G technológia, vagy nem érdekel egyáltalán, hogy melyik lesz benne az új iPhone-okban? 

Forrás: 9to5Mac
Borító: NikkelAsia

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó