IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Mostantól az iPod nano hivatalosan is vintage-nek számít

Vége egy fantasztikus korszaknak, ami 15 éve kezdődött. Senki nem tett volna nagyobb összeget arra, hogy az iPod nano sikeres lesz, de mégis divatikonná vált.

A MacRumors információ szerint az Apple a hónap végén a “Régi és elavult termékek” listájára helyezi a hetedik generációs iPod nanót, ami az utolsó klasszikus zenelejátszó, amit legyártott az Apple.

A Régi listán olyan modellek szerepelnek, amiket már nem árulnak az elmúlt öt évben, vagy bizonyos okok miatt az Apple megvonta tőlük a támogatást. Van egy Obsolete (Elavult) lista is, amin meg azok a termékek szerepelnek, amik már a 7 éves határt is átlépték.

Az Apple 2015-ben adta ki a nano felújított változatát, a 7. generációt és már akkor is közölték, hogy ez lesz az utolsó a klasszikus modellből. Most, hogy elérte az 5 éves határt, szeptember végén felkerül a többi nano mellé.

Forrás: YouTube

Az amerikai gyártó még 2005 szeptemberében adta ki az első nanót, ami hasonlított a standard iPodhoz, de sokkal vékonyabb és kompaktabb volt nála. A második generáció hasonlóan festett, mint az első, de új színekben és kicsit kisebb verzióban dobták piacra. A harmadik eresztést dagi nanónak csúfolták, mert itt tényleg belenyúlt az Apple a dizájnba egy kicsit. A négyes nanóknál az Apple visszavett a szélességből, és újra hosszított kicsit, az ötödik generáció pedig ugyanúgy nem hozott túl nagy újítást.

A fekete az első generáció, az óramutató járásával megegyező irányban pedig az utódai – Forrás: Ebay

A hatodik sorozat már sokkal másabb volt az elődjénél, ugyanis 2010-ben az Apple leszedte róluk a klasszikus kör alakú érintőgombot, hogy teljes érintőkijelzőt kaphasson a modell. Az utolsó széria pedig 2012 októberében jött ki, és inkább hasonlított egy iPod touch-ra, mint egy nanóra, így ez is lett az utolsó. 2015-ben még újra kiadták új színekben, és közölték, hogy ez itt az utolsó lehetőség egy nano beszerzésére, ugyanis ahogyan a shuffle is, ez a kategória is megérett a nyugdíjra. Azóta csak a touch érhető el, mint iPod, mondjuk nem értjük, hogy a mai világban miért is van rá szükség.

Az Apple a nano 7 gen. mellett a touch 5-ik generációját is a listájára helyezi, ami azt jelenti, hogy nem garantáltak már hozzá az alkatrészek. Szomorúan látjuk a klasszikusok nyugdíjazását, de ez a világ már nem az a világ, ahol szükség van MP3/MP4 lejátszóra.

Neked volt iPodod? Ha igen, melyik széria?

Forrás: MacRumors
Borító: TechRadar

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó