IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Nem így képzelnél el egy ottalvós céges bulit…

A Bloomberg új jelentése szerint az Apple és a Samsung beszállítói több ezer vietnami munkást „altatnak” a gyárakban, hogy minimalizálják a COVID-19 újjáéledésének lehetőségét az országban, valamint, hogy az ipar működése gördülékeny maradjon.

Bac Ninh és Bac Giang északi tartományokban, a Samsung Electronics Co. és az Apple Inc. vezető beszállítóinak otthont adó kulcsfontosságú gyártási központokban a hatóságok szerint mintegy 150 000 munkás él ipari parkokban, hogy csökkentsék a fertőzések kockázatát. Ho Si Minh-város kereskedelmi központjában 22 vállalat 25 000 dolgozóval szintén alvóhelyeket alakított ki meg nem határozott számú alkalmazott számára a város médiaközpontja szerint.

A jelentés szerint emberek ezrei alszanak bambuszszőnyegekkel és matracokkal ellátott fém emeletes ágyakon, rögtönzött hálókörletekben, valamint a padlóra felállított sátrakban, barlangszerű csarnokokban, és karanténban tartják őket, amíg negatív nem lesz a tesztjük miután visszatértek otthonaikból.

Mivel az Apple-nek sok kérdéssel kell szembenéznie a saját cupertinói dolgozói részéről, akik nem akarnak visszatérni home office-ból a világ másik felén lévő Apple Parkba, a vállalat beszállítóinak sok gyári munkása viszont nem tud hazamenni.

A történet szerint mintegy 400 ezer oltást kaptak a Samsung és más globális beszállítók Bac Ninh és Bac Giang tartományokban lévő üzemekkel rendelkező dolgozói. Ha az egyik oldalon a vietnami munkásokat oltják, a másik oldalon a nagyvállalatok csak azt akarják, hogy a termelés tovább folyjon, mivel sokan közülük már most is félvezetőhiánnyal küzdenek.

A Bloomberg arról is beszél, hogy míg Vietnamnak sikerült a járvány első hónapjaiban a fertőzéseket korlátozni, április végén a vírusszámok emelkedni kezdtek. A járvány kitörése miatt ideiglenesen be kellett zárni az északi ipari parkokat, amelyekben a Foxconn Technology Group és a Luxshare Precision Industry Co. egységei, az Apple AirPods termékeinek elsődleges összeszerelője található.

A hatóságok együttműködtek a vállalatokkal, köztük a Luxshare-rel, hogy gondoskodjanak arról, hogy a dolgozóik a gyárakban és a hálókörletekben aludjanak, miközben minden héten megvizsgálják őket, számolt be Nguyen Dai Luong, Viet Yen kerület néptanácsának elnöke, ahol a tartomány öt működő ipari parkjából négy található. Ez jelentősen hozzájárult a vírus terjedésének megállításához, és lehetővé tette, hogy a gyárak gyorsan folytathassák működésüket.

A Foxconn, amely a MacBookok és iPadek gyártásának egy részét Vietnamba tervezi áthelyezni, közleményében azt írta, hogy szorosan együttműködik a vietnami kormánnyal annak érdekében, hogy minden vonatkozó közegészségügyi követelménynek meg tudjunk felelni.

A Luxshare, amely az AirPods elsődleges összeszerelője, nem válaszolt a Bloomberg megkeresésére.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó