IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Rozsdásodik a Hold, a Föld a hibás!

Elméletileg lehetetlen, hogy a Hold “berozsdásodjon”, de úgy tűnik kék bolygónk nem ismer lehetetlent és ez most mégis megtörténik. “Bocsika Holdacska” – üzente anyukád, a Föld…

Egy új kutatásra alapozva a Science Advances azt állítja, hogy a mi drága égitestünk, a Hold kicsit már be van rozsdásodva. Tényleg, nem vicc. Az észrevétel, illetve a kutatás Shuai Li nevéhez fűződik, aki mikor észlelte a különös dolgot, egyből szólt is a NASA embereinek.

Azt vette észre az egyik indiai, a Holdat figyelő szatelliten keresztül, hogy több helyen is hematit réteg fedi a földi vizet mozgató égitestünket. Ami egy bizonyos vasoxid, kvázi rozsda. Amihez meg mi kell? Víz és levegő, meg olyan anyag amire ez hatással van. Amint tudjuk, vizet már találtak a holdon illetve abban rejlő ásványi anyagokat, viszont levegő nagyon nincs… De most akkor mi is van?

Milyen lett volna, ha Neil Armstrong első Holdra lépése közben belelép egy rozsdás szögbe… Forrás: NASA

A megfagyott víz felszínre kerülését elvileg apróbb, űrben vándorló “kődarabkák” becsapódása okozta. Csakhogy ez még mindig nem magyarázza hogyan is került oda levegő is, ami elindíthatta az oxidálódást. Amit a NASA is nagyon szeretett volna megtudni. Egyik tudósuk, Abigail Fraeman először el sem hitte az állítást de amint megbizonyosodott róla elámult. A tudós közlése ez volt:

Első hallásra nem is hittem a fülemnek mivel elméletileg abszolút nem történhetne meg ilyen, már csak ha a Holdon lévő kondíciókat vesszük figyelembe.

De akkor mégis mi folyik itt, jöttek az “ufók” és rozsdát raktak kicsiny Holdunkra? Elvileg hosszú évmilliárdok óta “szökik” a levegő Földünk legfelsőbb atmoszférájából: ami aztán egészen a Hold felszínéig stoppol (nem tudja, hogy az veszélyes?) és előidézi a rozsdásodást. Amit az a tény is alátámaszt, hogy a hozzánk közeli oldala sokkal rozsdásabb mint a “sötét oldal”. Igaz még nincs hivatalos okozat, amit a NASA közölt volna, de két faktor nagyon is közrejátszik.

Először is, ahogy említettem a Hold Földhöz közeli oldala jóval rozsdásabb, ami azért van mivel olyannyira “közel van” hozzánk, hogy ide még eltud jutni az éltető levegőnk. De hogyan is szökik ki az O2, és akkor most nálunk emiatt el fog fogyni a levegő? Azért az nemfog megtörténni, ne aggódj. Viszont a legfelsőbb atmoszférába feljutott levegő néha kiszökik és útja során még a nap szele is besegít, hogy biztosan eljusson a Holdra. Természetesen ezt nem kell készpénznek venni, de ha bele gondol az ember a logika ezt diktálja. Ha a NASA közli a valós okot, mindenképp frissítjük majd a cikket, hogy te se maradj le róla!

Borító és Forrás: cnet

Te is mindig elámulsz amikor valami “lehetetlen” történik “kicsinyke” világegyetemünkben?

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó