IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Nem minden iOS-es alkalmazás lesz elérhető helyből macOS-en

Bár a ma esti Special Eventen a főszerep egyértelműen az ARM-es Maceké lehet, azonban a bejelentésnek van egy „mellékhatása”, melyről eddig kevés szót ejtettünk. Ez pedig a tény, hogy az A-szériás chipek által meghajtott laptopok képesek lehetnek iOS-es alkalmazások futtatására is.

Mivel az Apple Silicon által meghajtott Macek ugyanolyan architektúrájú a processzort tartalmaznak, mint az iPhone-ok vagy iPadek. A felhasználók a gyakorlatban képesek lehetnek iOS-re készült appokat is letölteni a gépükre, még akkor is, ha az alkalmazás fejlesztője nem készített külön Maces verziót. 

Elméletileg, minden iPhone-ra és iPadre készült app elérhető lehet(ne) a Mac App Store-ban is, ha oda Apple Siliconos Macen keresztül lép be az ember. De a valóságban azért egészen foghíjas a kínálat. Főleg, mivel a fejlesztők számára lehetővé tették kicsekkolják iOS-es alkalmazásaikat az új, egységes App Store-ból. 

A 9to5Mac azt is kiderítette, hogy néhány népszerű iOS-es alkalmazás fejlesztője már egyből rá is ment erre a lehetőségre, legalábbis időlegesen. 

Így, ha most felcsillant a szemed, hogy akkor jön a jó kis YouTube app, vagy az Instagram Macre, akkor el kell keserítsünk. Egyelőre a Google is úgy döntött, hogy legnagyobb appjait, úgy, mint YouTube, Google Maps, Google Drive, Gmail, egyelőre nem teszik elérhetővé. Viszont jó hír, hogy a Netflix és HBO egyelőre nem osztja a Google nézeteit.

A Facebook viszont szintén úgy döntött, egyelőre nem lesz sem Facebook, Instagram, WhatsApp és Messenger sem. Mellőlük egyelőre hiányzik a Snapchat, az amazon Prime Video és a Disney+ is. 

Forrás: King.com

Néhány népszerű játékot is lecsekkoltak: a Candy Crush, Among Us, Real Racing 3 szintén nem lesz ott az induláskor, viszont jöhet a Sky: Children of the Light, Subway Surfers és Temple Run is.

Ha egy alkalmazás elérhető lesz Macen is, akkor a „Designed for iPad. Not verified for macOS.” felirat fogadhat az App Store-ban, ha pedig nem kompatibilis, akkor az alkalmazás bolt egyből át fog irányítani az iPhone-os vagy iPades letöltésre.

Nyilván, ez csak a jelenlegi helyzet. Villám sebességgel változhatnak a dolgok, amit megérkeznek és elkezdenek teret nyerni a legújabb Macek.

Forrás és borítókép: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó