IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Nem váltja az M1X az M1 processzort

Az Apple október 18-án, hétfőn tartandó különleges eseményének keretein belül a vállalat várhatóan bemutatja a következő generációs Apple Silicon chipet az újonnan áttervezett MacBook Pro modellekkel együtt. Azonban ellentétben azzal, amit egyesek gondolnak, az új M1X MacBook Pro valószínűleg nem váltja fel a jelenlegi M1 chipet tartalmazó belépőszintű modelleket.

Az M1 az első, kifejezetten Macekhez tervezett ARM architektúrájú chip, amely a MacBook Air, a 13 hüvelykes MacBook Pro, a Mac mini és a 24 hüvelykes iMac modellek motorja.

Amikor az Apple 2020 novemberében bejelentette az M1-et, a vállalat világossá tette, hogy bár erősebb, mint az Intel processzorok, ez a chip az alacsony energiafogyasztási profilja miatt a laptopokra és a belépő szintű asztali számítógépekre koncentrál – ezért van az, hogy az M1-es Macek bevezetése után is még mindig kaphatók inteles Macek.

Forrás: Apple

Ezúttal azonban az Apple a pletykák szerint bemutatja az M1X chipet, amely az M1 első változata lesz, erősebb, 16 magos GPU-val. Ennek eredményeképpen az M1X gyorsabb grafikát kell, hogy nyújtson, így ideális lesz a drágább Macekhez, például a 16 hüvelykes MacBook Próhoz és a 27 hüvelykes iMachez.

A pletykák szerint az új MacBook Pro M1X két méretben lesz kapható: 14- és 16 hüvelykes változatban. Ezek várhatóan felfrissített dizájnt, HDMI-portot, SD-kártya foglalatot, MagSafe csatlakozót, 1080p-s webkamerát és mini-LED kijelzőt kapnak.

A pletykák szerint a 14 és 16 hüvelykes modellek is ugyanazokkal a specifikációs konfigurációkkal lesznek elérhetőek, kezdve a 16 GB RAM-mal és 512 GB tárhellyel. Ez nem meglepő, hiszen az M1 chip alapvetően ugyanaz az összes Mac (és iPad) modell között, amely erre épül, csak néhány apró eltérés van.

Bár az Apple még soha nem mutatott be 16 hüvelykes MacBook Prót Apple Silicon chippel, van már kisebb MacBook Pro M1-gyel, ami egyesek szerint arra enged következtetni, hogy a jövő heti frissítés ezek a modellek esetében is érvényes. Erre azonban valószínűleg nem érdemes számítani.

Az Apple jelenleg a MacBook Pro három különböző változatát értékesíti. Van a 13 colos verzió M1-gyel, a 13 colos verzió Intellel, és a 16 colos verzió Intellel.

Forrás: MacRumors

Bár az M1-es MacBook Pro több mint alkalmas a nehéz feladatok elvégzésére, az Apple megtartotta a 13 hüvelykes MacBook Pro drágább, Intel processzorral ellátott modelljeit azok számára, akiknek olyan dolgokra van szükségük, amelyeket az M1-es Macek nem tudnak nyújtani. Ilyen például a két vagy több külső kijelzővel való munka, valamint az, hogy akár 32 GB RAM-mal vagy 4 TB SSD-vel is elérhetőek (az M1 modellek 16 GB RAM-ra és 2 TB SSD-re korlátozódnak).

Figyelembe véve az erősebb chipet és az olyan funkciókat, mint a mini-LED kijelző, amely lényegesen drágább, mint egy hagyományos LCD panel, valószínű, hogy az új 14 hüvelykes MacBook Pro M1X csak a drágább Intel modellek leváltására érkezik.

De vajon lenne-e értelme az Apple-nek megtartani két különböző kisebb MacBook Pro modellt, a 16 hüvelykes modellről nem is beszélve. Tulajdonképpen igen, és az Apple ezt már korábban is megtette.

Még 2016-ban, amikor az Apple újratervezte a MacBook Prót, a 13 hüvelykes modelleknek két különböző változata volt: egy Touch Barral és egy funkcióbillentyűkkel ellátott. Azonban nem ez volt az egyetlen különbség köztük. A funkcióbillentyűkkel ellátott modellek kevésbé erős hardverrel is rendelkeztek, és szerintem ez fog történni az új M1X MacBook Pro jövő heti megjelenésével is.

Forrás: MacRumors

Összefoglalva, így képzelem el az új MacBook Pro termékcsaládot:

  • 13 hüvelykes M1 MacBook Pro
  • 14 hüvelykes M1X MacBook Pro
  • 16 hüvelykes M1X MacBook Pro

Azt is gondolom, hogy az Apple legalább egy 16 hüvelykes Intel MacBook Pro modellt megtarthat a kínálatban, ismét a hardveres korlátok miatt. Nem tudjuk biztosan, hogy az M1X chip képes lesz-e két vagy több külső kijelzőt vagy akár 64 GB RAM-ot kezelni, és ezek okai lehetnek annak, hogy az Intel modell még egy kicsit tovább maradjon.

Azt is el tudom képzelni, hogy az Apple jövőre frissíti a belépőszintű MacBook Prót egy M2-es chippel, mely talán jobb CPU-val, de nem feltétlenül erősebb grafikával rendelkezik, mint az M1X, és továbbra is hagyományos LCD panellel, hogy az ár megfizethetőbb maradjon.

Kapcsolódó cikkeink

Megjelent a watchOS 9

Anikó

Megjelent az iOS 16

Anikó

Érkeznek az Apple Far Out eseményének legnagyobb bejelentései

Anikó