IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Neves építészeti díjat nyert az Apple Carnegie Library boltja

A Foster + Partners építészeti iroda American Architecture Awardot nyert a Washington D.C. beli Carnegie Library felújításáért, mely 2019 májusa óta Apple Store-ként funkcionál.

Az épület először 1903-ban nyitotta meg kapuit, Washington D.C. első nyilvános könyvtáraként, egyben ez volt az első szegráció mentes nyilvános hely is. Az eredetileg Ackerman & Ross által tervezett épület jól ismert a Beaux-Arts stílusáról, amely erősen merít a francia neoklasszikus, gótikus és reneszánsz elemekből.

A 2000-es évek elejétől az épület használhatatlan volt, míg nem az Apple megkezdte a könyvtár felújítását és az Apple Carnegie Library bolt kialakítását.

A felújítást a Foster + Partners, a londoni székhelyű brit nemzetközi építész vállalat vezette. A munkálatok körülbelül két évet vettek igénybe, a helyszínt pedig 2019 májusában nyitották meg újra.

A belső teret a történelmi környezethez illeszkedő anyagok felhasználásával újították fel, és a designt XX. század jellegzetes részletei ihlették. Emellett figyelemre méltók a fenntarthatóság terén tett erőfeszítéseik is, természetes szellőztetést vezettek be az egész épületben és a rendelkezésre álló természetes fényt is igyekeztek maximálisan kihasználni.

Az Apple számos fizikai lokációjához hasonlóan az rendszeresen rendeznek itt is ingyenes Today at Apple foglalkozásokat, amelyek a fényképezésre, a zene gyártására, a kódolásra és a videográfiára összpontosítottak legfőként. Sőt, az Oprah’s Book Club első epizódját is a helyszínen forgatta az Apple TV+ sorozat stábja.

Az épület a második emeletén található a DC Történeti Központ is, az alagsorban pedig a Carnegie Galéria gyűjteménye tekinthető meg. De azt hiszem, képek magukért beszélnek.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó