IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Nőnap alkalmából söpörhetjük be a következő Apple Watchos jelvényt

Lassan ráfordulunk a virágárusok második kedvenc napjára, azaz a nemzetközi nőnapra. A nemzetközi jelző már sejteti, hogy ez bizony egyike azon alkalmak, amikor új aktivitásjelvényt zsebelhetünk be az Apple-től. Mutatjuk, mit kell tenned!

Mielőtt még belemerülnénk a részletekbe, jöjjön egy kis történelem óra. Egy kis wikipédiázás egészen meglepő információkkal szolgált a nőnapról, hátha titeket is érdekel.

How to be a male ally on International Women's Day – Birmingham Business  School Blog
Forrás: University of Birmingham

Pár érdekesség:

  • Az első március 8-hoz kötődő esemény 1857-ben történt, amikor ezen a napon emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin.
  • A dolog, mondanom sem kell, nagyon bejött a munkásmozgalmaknak. Rögtön az I. Internacionálé első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről.
  • Annyira belejöttek, hogy a II. Internacionálé VIII. kongresszusán 1910-ben már arról határoztak, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközi nőnapot tartanak. A határozatot a kongresszus elfogadta, de a megemlékezés pontos dátumáról nem született döntés.
  • Hiba volt, ugyanis a fejetlenségben mindegyik ország máskor tartotta az alkalmat. Végül aztán 1917 március 8-a tett pontot az i-re, amikor Oroszországban nők sokasága vonult az utcára kenyérért és békéért tüntetve. Pár nappal később II. Miklós cár lemondott, helyébe polgári kormány alakult, mely rögtön szavazójogot biztosított a nőknek.
  • Ez annyira meghatotta mindenkit nemzetközileg, hogy végre sikerült megállapodni: március 8 lesz a nőnap.
  • Munkásmozgalmi jellegéből fakadóan Magyarországon is hamar ismert és elismert nappá vált a nőnap, a Rákosi-korszakban egyenesen kötelező volt az ünneplése.
  • A rendszerváltás beköszöntével értelemszerűen mindenki elég gyorsan elfelejtette a mozgalmi felhangot, és a nőnapból egy kedveskedő, cukiskodó, virágvásárlós valami lett.

A hölgyeket ünneplendő mindössze 20 percnyi testmozgást kell összehozni március 8-án bármelyik kategóriában.

Ha sikerül teljesíteni a kihívást, máris jön a szokásos 3D-s jelvény, illetve öt darab iMessage matrica. Szép lila-rózsaszín mindegyik, mert az Apple még mindig talán kicsit sztereotipikusan gondolkodik a nőkről, hogy ezeket a színeket társítja hozzájuk.

Úgyhogy. ne tessék elfelejteni leszaladni a virágoshoz 8-án, nemcsak szíved választottját teheted vele boldoggá, a kihívást is teljesítheted.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó