IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Notch helyett lyukkal és ProMotion kijelzőtechnológiával jöhet jövőre az iPhone 14

Az Apple a ProMotion kijelzőtechnológiát, amely magasabb, 120 Hz-es frissítési frekvenciát tesz lehetővé, a 2022-es iPhone termékcsalád minden modelljében kínálhatja, miután a technológia várhatóan az idei iPhone-ban debütál először idén.

Széles körben jelentették, hogy az Apple tervezi a 120 Hz-es frissítési frekvencia beépítését az idei iPhone 13-as termékcsaládba, de kizárólag a csúcskategóriás iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max modellekbe. Az alacsonyabb árkategóriájú iPhone 13 és iPhone 13 mini várhatóan nem tartalmazza majd a ProMotion technológiát. Az iPhone 13 termékcsaládhoz az Apple két külön beszállítót vesz igénybe a kijelzőkhöz.

Az iPhone 13 Pro és az iPhone 13 Pro Max LTPO kijelzőihez az Apple a Samsung által gyártott paneleket fogja használni, amelyek gyártása a hírek szerint májusban kezdődött meg. Az alacsonyabb árkategóriájú iPhone 13 és iPhone 13 mini esetében, amelyek LTPS kijelzőkkel rendelkeznek majd, az Apple az LG-re támaszkodik.

A 2022-es iPhone-ok esetében az Apple átállítja mobilcsaládjának szerkezetét. Ellentétben az iPhone 12 és a közelgő iPhone 13 modellekkel, amelyek egy 5,4 hüvelykes, két 6,1 hüvelykes és egy 6,7 hüvelykes modellt tartalmaznak, az előzetesen iPhone 14 névre keresztelt 2022-es sorozat két 6,1 hüvelykes és két 6,7 hüvelykes modellből áll majd.

Ezzel az új felállással kapcsolatban a The Elec  jelentése némileg kiszínezi a részleteket az Apple kijelzőszállítóinak jövő évi helyzetét illetően. A jelentés szerint az LG, amely jelenleg csak LTPS kijelzőket gyárt az Apple alsó kategóriás iPhone-jai számára, átállítja gyártósorait, hogy 120 Hz-es képfrissítési frekvenciára képes kijelzőket szállíthasson az Apple-nek.

Ha ez igaz, akkor az Apple mindkét fő kijelzőszállítója, a Samsung és az LG is képes lesz LTPO OLED kijelzőket előállítani, ami lehetőséget adhat az Apple-nek arra, hogy a ProMotion technológiát a teljes iPhone 14-es termékcsaládjában alkalmazza.

Bár ez pusztán spekuláció, van okunk azt hinni, hogy az Apple valóban ezt az utat választja. Jelenleg a különböző képernyőméreteken és kiviteleken kívül a csúcskategóriás és az alsó kategóriás iPhone-ok ugyanazzal az alapvető iPhone-dizájnnal rendelkeznek. Minden modell ugyanabból a notch-alapú kialakításból áll, amely először az iPhone X-ben jelent meg, így az egyetlen valódi különbség az akkumulátorok kapacitása és a különböző kameraképességek között van.

Jövőre az Apple az elmúlt évek legjelentősebb dizájnváltását tervezheti az iPhone-on, potenciálisan elhagyva a notch-ot a „lyukas” dizájn javára egyes modelleknél. Ming-Chi Kuo szerint a 2022-es iPhone-sorozat egyes modelljei nem notchot, hanem a Samsung egyes csúcskategóriás Galaxy okostelefonjaihoz hasonló „lyukas kijelződizájnt” fogják tartalmazni.

Kuo szerint az új dizájn csak a csúcskategóriás modellekben debütál majd, ami valószínűleg azt jelenti, hogy az alsóbb kategóriás készülékek megtartják ugyanazt a notch-alapú kialakítást. Az iPhone 13 termékcsaládban az Apple valószínűleg a ProMotion kijelzőtechnológiát fogja forgalmazni, amiért a felső kategóriás iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max megérdemli a Pro elnevezést.

Ha az iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max „lyukas” képernyő kialakítással rendelkezik majd, akkor a termékcsalád csúcskategóriás modelljei még jobban megkülönböztethetők lesznek a nem Pro készülékektől. Ez a megkülönböztetés mozgásteret biztosíthat az Apple számára, hogy a 120 Hz-es frissítési frekvenciát minden modellre kiterjessze anélkül, hogy potenciálisan leértékelné a Pro készülékek presztízsét.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó