IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Őszre várható az M2-es processzor

Az Apple hivatalosan nem jelentette be az M2 processzort, de már most elkezdtek kiderülni részletek arról, hogy mire számíthatunk a vállalat második generációs Apple Silicon chipjével kapcsolatban.

A valószínűleg még idén érkező Apple M2 chip az Apple első Mac-specifikus chipjének – az M1-nek – az utódja lesz. Az Apple valóban kiadott két változatot az M1-ből, az M1 Pro és M1 Max névre keresztelteket, amelyek az újratervezett MacBook Próban is helyet kaptak, és amelyek még mindig nagyobb teljesítményűek lesznek, mint az M2.

Az M2 valószínűleg az M1-et követi majd, 5 nm-es eljárást használva és nyolcmagos CPU-kialakítással felszerelve. A pletykák szerint az M2 magjainak órajele kissé magasabb lesz, bár nem drámai mértékben.

Az Apple M1 már most is egy ütőképes CPU, így a minimális sebességnövekedés nem meglepő. A csekély CPU-fejlesztések ellenére úgy tűnik, hogy az Apple a grafikát is felturbózza. Az új M2 valószínűleg a jelenleg elérhető hét vagy nyolc magról kilencmagos GPU-ra vált, a tízmagos opcióval együtt.

Forrás: MacRumors

Mivel az M2 sebessége és grafikus teljesítménye növekszik, fontos lesz az Apple csúcskategóriás lapkakészleteivel való összehasonlítás.

Szerencsére az M1 Pro és az M1 Max nagyobb képességű lesz, mint a pletykált M2. Mind az M1 Pro, mind az M1 Max továbbra is tízmagos CPU-val rendelkezik, kettővel többel, mint a pletykált M2. Az M1 Pro 14 vagy 16 magos GPU-val, míg az M1 Max 24 vagy 32 magos GPU-val rendelkezhet.

Az M1 Pro és az M1 Max egyéb előnyökkel is rendelkezik az M1-hez képest, és ezek közül néhány valószínűleg átkerül az M2-be is. Az M1 Pro és az M1 Max nagyobb memória-sávszélességgel rendelkezik, és több memóriát képes támogatni. Az M1 Max akár 64 GB memóriát is képes kezelni, míg az M1 16 GB-nál van korlátozva.

Az M1 Pro és az M1 Max dedikált videokódolókkal rendelkezik a videókészítéshez. Lehetséges, hogy az Apple ezeket a belépő szintű M2-be is behozza. Valószínűbbnek tűnik azonban, hogy a vállalat megtartja ezeket a csúcskategóriás chipeknél.

Várhatóan 2022 második felében fogja az Apple kiadni az M2-t. Az Apple valószínűleg az M1 Pro és az M1 Max gépekkel folytatja majd a gépparkba állítást. Nevezetesen a pletykált 27 hüvelykes iMac és a csúcskategóriás Mac mini.

Valószínűnek tűnik, hogy az új iPad Pro is megkapja az M2-t, ahogy a jelenlegi generáció is az M1-et. Persze mindez még számos tényező függvénye. Mindezek egyike sem kőbe vésett, és pusztán pletykákon alapul.

Borítókép: MacRumors

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó