IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Öt évnyi tervezés előzte meg az Apple Watch alvásmonitorozó funkiójának bemutatását

Évek óta mindenki kívánságlistáján ott figyelt az alvásmonitorozás, ha Apple Watchról volt szó. De valahogy Keynote ment Keynote után és sosem jött a bejelentés, egészen az idei évig. Most az is kiderült, miért vártak eddig.

A funkciót Cupertinóban bizony már 5 éve gyúrják. Jogos a kérdés, hogy mi a jó eget szórakoztak ennyit, mikor nem egy gyártó állt már elő teljesen életképes és működő szoftveres és hardveres megoldással.

Forrás: AppleInsider

Az Apple viszont kicsit változtatott a módszertanon, és az elmúlt fél évtizedben rendesen megkutatták a témát, hogy a lehető legjobb felhasználó élményt nyújthassák az Apple Watchok tulajdonosainak. A vállalat technológiai fejlesztésekért felelős alelnöke, Kevin Lynch engedett egy kis betekintést egy interjú keretében a funkció készítésének kulisszái közé.

Az alvásmonitorozás már egy létező funkció, az Alvás (Bedtime) továbbfejlesztett verziója, amivel még inkább szeretnék elősegíteni a felhasználók zavartalan alvását, és arra ösztönözni őket, hogy honosítsanak meg néminemű rutint alvás előtt. Így igazából egy egyszerű monitorozó eszköz helyett egy sokkal összetettebb funkciót hoztak létre.

És bár az egész ötlet már talonban volt azóta, hogy az első, Series 0-s Apple Watchot piacra dobták, maga a kutatás sok éven át tartott. A pontos működéshez olyan eszközöket is bevetettek, mint mondjuk az EEG – elektroenkefalográf, ami az idegsejtek elektromos aktivitásának regisztrálására szolgál valós időben.

A Bedtime funkciót pedig kiegészítették egy másik Wind Down lehetősgéggel, ami segít kialakítani a már fent említett lefekvéshez kapcsolódó rutint. Ami sokkal többet számít a jó alvásnál, mint azt gondolnánk.

Forrás: AppleInsider

Az agyi aktivitás mérése mellett olyan tényezőkre is koncentráltak, mint az alvás közbeni mozgások, hiszen az Apple Watch giroszkópjának és gyorsulásmérőjének segítségével képes minden apró rezdülésünket lekövetni. Ebből pedig már egész komplex képet kaphatunk arról, mi folyik az ágyban lefekvés után.

És erről valóban csak mi értesülünk, ugyanis az összegyűjtött adatok mind-mind titkosítva maradnak a felhasználók készülékein, kizárólag gépi tanulásos algoritmusokat használnak a modellezéshez, ami pedig szintén a felhasználó készülékeiben lokálisan történik.

Ez alapján pedig igyekeztek úgy elkészíteni az alkalmazást, hogy az a lehető legpozitívabb formában próbálja használóját jobb alvásra és még több rutin meghonosítására szoktatni. Mert azt már korábban is bebizonyították, hogy a negatív üzenetek és nyaggatás mindent csak a visszájára fordít.

Vagy, és ezt már csak mi jegyezzük meg, az eddigi Apple Watchok akkumulátorai igényelték az éjszakai töltést, és leginkább csak az negyedik és ötödik generációs eszközök esetében reális, hogy éjszaka is használjuk, és mindössze naponta egyszer dobjuk fel egy félórára tölteni.

Te használod most az Alvás funkció lehetőségeit? Fogod hordani az órát alvás közben?

Forrás: CNET

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó