IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Pénzért mindent: kamuappokat és fogyitabikat reklámozott a TikTok

Úgy tűnik a TikTok szeret a figyelem középpontjában lenni, ugyanis megint csináltak valami kiakasztót. Fogyasztó tabletták és fake alkalmazások reklámjait tolta fiatalkorúak arcába a népszerű videós app.

Teljesen hihetetlen számomra is, de most nem Donald Trump miatt foglalkozunk a TikTokkal, hanem azért, amilyen ízléstelen reklámokat jelentetett meg főoldalon fiatalok számára. A cég ugyanis fogyasztó tablettákat, pénzlehúzós alkalmazásokat, replika termékeket és kamu ajándékkártyákat promotált.

A reklámokat egyébként a Tenable vette észre, aki egy 50 oldalat riportot készített az általuk megfigyelt és kifogásolhatónak talált reklámokról. A TikTok az írás megjelenése után azonnal kiadott egy nyilatkozatot, hogy ők is észrevették a problémát, és teljesen véletlen fordulhatott ez elő, és azóta le is szedték a kérdéses reklámokat.

A TikTok szigorú szabályokkal rendelkezik, hogy megvédje a felhasználóit az ártalmas reklámoktól, amik hamis vagy félrevezető tartalmakat mutatnak. A reklámozóknak be kell tartaniuk a Reklámszabályzatban felsorakoztatott pontokat, és a Felhasználói feltételeket.

A TikTok szóvivője

Ezzel a nyilatkozattal persze kitörölhetjük az ülőalkalmatosságunkat, mert arra nem tértek ki, hogy miért nincs egy emberük arra, aki átnézi a reklámokat mielőtt kikerülnének. A Google több cégen keresztül alkalmaz „ellenőröket”, akik például a Google Ads-eket értékelik, korosztályokba sorolják őket és jelzik az anyacég felé, ha valami fake.

Azt nem tudjuk, hogy körülbelül hányan láthatták ezeket a reklámokat, de a Tik Tok annyira nem foglalkozott a kérdéssel, hogy a Tenable szerint konkrétan a főoldalon és a For You szekcióban kaptak helyet, amik a leglátogatottabb pontok az alkalmazásban.

Mindannyian láttunk már hasonló reklámokat zs kategóriás oldalakon, na de a TikToktól ezt nem várnánk – Forrás: Pandasecurity

Az egyik reklám például úgy szólt: „keress napi 433 dollárt csupán játékkal”. Ha erre rákattintottak a fiatalok, tovább vitte őket az Apple App Store oldalára, ahol egy olyan alkalmazást kellett hozzá letölteni, ami egyértelműen valami egészen másról szól. Az app azt ígérte, hogy fizet, ha bizonyos játékokat megnyitunk, eljutunk bizonyos szintre vagy x percig futtatjuk pénzt kapunk, de a felhasználók visszajelzései szerint a kifizetés sosem történt meg. Ráadásul olyan adatokat is kértek az utaláshoz, mint egy kép a személyi igazolványról.

Egy másik reklám látszólag a CNN és Fox News nevében jelentetett meg cikkeket, amiben sztárok bizonyos fogyasztó tablettákra esküsznek. A felhasználóknak meg kellett adniuk a nevüket, címüket és bankkártya adataikat, hogy kapjanak egy ingyenes próbadobozzal.

A TikToknak összesen 689 millió aktív felhasználója van jelenleg, úgyhogy nagyon nem mindegy, milyen reklámoknak adnak helyet a felületükön. Reméljük tanulnak az esetből, és alkalmaznak valakit, aki kiszűri ezeket a tartalmakat mielőtt további fiatalokat vezetnének félre.

Ti találkoztatok hasonló tartalmakkal TikTokon? És ne feledjétek, soha, sehol, semmilyen körülmények közt ne adjátok meg személyes adataitokat ellenőrizetlenül!

Forrás: Tenable
Borító: India Times

Kapcsolódó cikkeink

A TikTok minden mozdulatodat figyeli – neked van rejtegetnivalód?

Anikó

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó