IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

RCS vs. SMS vs. iMessage – mi a különbség?

Ha üzenetküldő szolgáltatásokról van szó, mindenkinek megvannak a maga preferenciái. És bár lehet, hogy nem mennél bele egy vérre menő szócsatába, biztosan te is állást foglalsz.

Ugyan az üzenetküldés meglehetősen alap dolognak tűnhet, a kulisszák mögött több minden történik, mint azt eredetileg gondolnád. 2021-ben pedig három fő üzenetküldési-protokollt különböztetünk meg: az RCS-t, az SMS-t és az iMessage-et.

RCS

Első a listán az RCS. Amit lehet, hogy már most is használsz androidos telefonodon, csak sosem bonyolódtál bele a technológia megértésébe.

Forrás: Android Central

Az RCS a Rich Communication Suite rövidítése, lényegében az 80-as évek óta alkalmazott SMS üzenet küldési szabvány továbbfejlesztett változata, ami néhány extra funkciót tartalmaz, hogy az egész élmény sokkal jobb legyen.

Milyen funkciókról beszélünk? Az olyan chat programokhoz hasonlóan, mint a WhatsApp vagy a Facebook Messenger, az RCS lehetővé teszi, hogy az alkalmazás Wi-Fi-n keresztül küldjön és fogadjon üzeneteket, megjelenítse az olvasási nyugtákat, támogassa a nagy felbontású fájl- és képmegosztást, stb. Továbbá működik az üzenetek végpontok közötti titkosítása is, amivel az SMS egyszerűen nem versenyezhet.

Régebben az RCS használatához egy speciális eszközre volt szükség, és arra, hogy a szolgáltató támogassa a technológiát. De 2020 novemberétől az RCS globálisan elérhető mindenki számára, aki a Google Messages alkalmazást használja üzenetküldésre. Ha androidos telefonod van, és meg szeretnéd tudni, hogyan engedélyezheted az RCS funkciókat, akkor csak annyit kell tenned, hogy belépsz a Google Messages alkalmazásba, és engedélyezed a csevegési funkciókat a beállításokban.

Forrás: Android Central

Az RCS funkciói automatikusan aktiválódnak, ha üzenetet küldesz valakinek, akinél szintén engedélyezve van a másik oldalon is a funkció, ha nem, akkor sima SMS-ként megy el az üzenet. 

Az iPhone-ok még mindig semmilyen módon nem támogatják az RCS-t, andoridos és iOS-es készülékek közt továbbra is csak az SMS küldés működik. Figyelembe véve, hogy az iPhone-ok az Egyesült Államokban az összes okostelefon körülbelül 45 %-át teszik ki, ez nagy probléma.

Az RCS legfontosabb célja, hogy új univerzális szabvány legyen, mely felválthatja az SMS-t, de eddig, ez nem valósult meg. Nagyon sok pozitív előrelépés történt annak érdekében, hogy az RCS hozzáférhetőbbé váljon azok számára, akik használni szeretnék, de az SMS teljes trónfosztása még nem történt meg.

SMS

Mindezek miatt az SMS továbbra is az alapértelmezett szabvány a szöveges üzenetek esetében. Androidon és iOS-en is működik, és a közeljövőben várhatóan ez nem is fog változni. Az univerzális és egyszerű használat a legnagyobb előny, amelyet az SMS-üzenetek még mindig élveznek, de bármely más oldalról nézve az SMS felett valóban eljárt az idő.

Android Messages gets dark mode: here's how to enable it - SlashGear
Forrás: Slash Gear

Az SMS gyakorlatilag nem rendelkezik semmilyen hozzáadott funkcióval, a már-már retró élményen kívül. Nem láthatod, hogy valaki elolvasta-e az üzeneted, küldéséhez és fogadásához a mobilhálózat elérhetőségére támaszkodni, és az SMS-en keresztüli fájlmegosztás 3,5 MB-ra korlátozódik – ez sokkal alacsonyabb felbontású képeket és videókat eredményez.

Ami viszont nagyobb gond jelent az SMS-ek biztonsági hiányosságai. Az üzenetek könnyen hozzáférhetők, vagyis kétszer meg kell gondolnod, mielőtt privát információkat küldenél valakinek. Az SMS üzeneteket a szolgáltatók tárolják és bármikor felhasználhatják. Ha RCS-t használsz, pl. a Google Messages appon keresztül, akkor nem kell aggódnod ezen adatvédelmi gondok miatt.

iMessage

És persze ott az iMessage, az Apple üzenetküldési szolgáltatása, amely a 2011-es megjelenés óta része az iOS-nek. Az iMessage hasonló az RCS-hez abban az értelemben, hogy extrább üzenetküldési élményt kínál az SMS-hez képest, de az RCS-szel ellentétben az iMessage használata annyira egyszerű, amennyire csak üzenetküldés egyszerű lehet.

Forrás: Android Central

Ha iPhone-od van, és valaki másnak üzensz, aki szintén iOS-es (vagy iPadOS-es) készülékkel rendelkezik, akkor az iMessage-en keresztül beszélsz vele. Ez azonnal nyilvánvalóvá teszik a beszélgetések során használt kék csevegési buborékok, ami teljesen alapértelmezetten működik, nem kell vele semmit mókolni. Ha viszont nincs iMessage-re lehetőség, az iPhone az Üzenetek alkalmazáson keresztül normál SMS-t fog küldeni – amit zöld csevegőbuborékok jelölnek a kék helyett.

Az RCS-hez hasonlóan az iMessage-beszélgetések is végpontok közötti titkosítással vannak ellátva. Akár a legújabb mémeket osztod meg vagy magán beszélgetést folytatsz a barátaiddal, megnyugodhatsz: senki, még az Apple vagy a szolgáltatód sem látja a beszélgetéseidet.

Ráadásul itt már elfeledkezhetünk a telefonszámról, hiszen az iMessage Apple ID-hoz kötött szolgáltatás, így akár e-mail cím is lehet a címzetted, nem csak kizárólag telefonszámot címezhetsz.

Forrás: Apple Support

Az iMessage népszerűsége elvitathatatlan, de természetesen mindez kompromisszummal jár: az Apple megoldása hivatalosan nem érhető el az Androidon. Természetesen mindig van valami mókolás, amivel megpróbálják működésre bírni, de inkább kevesebb, mint több sikerrel.

És bár a cikk címe alapján az összehasonlítás adott, egyiket sem lehet kifejezetten győztesnek nyilvánítani a többiekkel szemben, hiszen mindhárom platformnak megvan az előnye és hátránya.

Nehéz megmondani, hogy az RCS mikor – ha egyáltalán – képes felváltani az SMS-t. A Google Messages alkalmazás lényegesen megkönnyítette az RCS használatát az elmúlt időszakban. Most még egyértelműnek tűnik, hogy mindhárom szolgálatásnak megvan a létjogosultsága 2021-ben.

Borítókép: Andorid Central

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó