IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Régi ismerősöket köszönthetünk újra a macOS Big Surben

Bár az egész Big Sur rendszer arra épült, hogy a jövőbe tekintsen, akad egy két „új” funkció, amit régi jó barátként üdvözölhetünk újra a rendszerben.

A Startup Chime nevezetű induló hang Macek millióit kísérte el útján az első bekapcsolástól egészen az utolsóig, majd a 2016-os MacBook Pro megjelenésekor az Apple érthetetlen okból dobta az ikonikussá vált hangot, és a Macek ettől fogva csendben bootoltak. Elszántabb felhasználók egy-egy NVRAM tweakkel vissza tudták csalogatni a kis csilingelést, de hivatalos megoldás nem létezett.

A Big Sur érkezésével ażonban visszatér a jól ismert hang, sőt, már arra is lesz lehetőségünk, hogy a Rendszerbeállítások > Hangok menüpontjában engedélyezzük vagy letiltsuk ezt az opciót.

A másik nagy visszatérő, a megmaradt aksiidő szintén a 2016-os MacBook Próval távozott angolosan a gépekről. Akkoriban nagyon sokan panaszkodtak a MacBookok aksiidejére, ezért a vállalat úgy döntött, inkább kiveszik a hátralévő idő kijelzését.

Az alacsony fogyasztású (Intel) procik egyik nagy hátránya, hogy nehezen váltanak különböző feladatok közt. És ezzel a hátralévő idő kijelzése nem igazán tudott lépést tartani, ezért sokszor pontatlan volt a megjelenített információ. És az aksik hiába működtek jól, maga az infó volt megtévesztő.

Azt nem tudom pontosan hogyan, de úgy tűnik, az Apple megtalálta az utat ahhoz, hogy megfelelő módon jelenítse meg hozzávetőleges várható működési időt, mivel ez a funkció is visszakerül a Big Surbe.

Ezzel együtt pedig az egész Akkumulátor menü megújul a rendszerbeállításokban. Lesz riport az eddigi használatról és több energiagazdálkodási beállítás is. Na meg persze a Battery Health is helyet kap a panelon.

Az induló hang annyira nem tart lázban – én speciel észre sem vettem, hogy eltűnt -, ellenben az aksiidő már sokkal jobban izgatja a fantáziám, lévén kényszeres töltögető vagyok. Ha viszont leveszik a folyamatos százalék kijelzést, attól nagyon szomorú leszek.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó