IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Saját processzorokra vált az Apple?

Régóta lóg a levegőben, hogy az Apple mikor fogja végre az iOS készülékekben jól bevált processzorokat a Mac vonalon is alkalmazni. Legújabb híresztelések szerint úgy fest, akár már jövőre léphetnek ezügyben.

Mit takar az ARM processzor?

2006 óta a Mac-ek Intel processzorral érkeznek, amelyek a korábbi saját fejlesztésű PowerPC chipeket váltották le annak idején. Szükség is volt a cserére, mivel a technológiai fejlődésben jócskán le voltak maradva házon belül, és az Intel egy sokkal erősebb és szélesebb körben támogatott alternatívát kínált.

A13 Bionic chip [apple.com]
Az első ARM architektúrára épülő Apple processzor az A4-es volt, ami az iPhone 4-esben debütált annak idején. Messze piacvezető számítási teljesítménnyel és kimagasló energiagazdálkodással rendelkezett, szétzilálva ezzel versenytársakat. Szerencsére ezek az előnyök a sorozat jelenlegi legfrissebb tagját is jellemzik, így nem hiába agyalnak a fejesek Cupertinóban az átálláson.

Az új chipekben két különböző fajta processzormagot találhatunk, amely már önmagában merőben megkülönbözteti az Intel megoldásától. Külön magok felelnek a teljesítményigényes feladatok végrehajtására, mint például videofelvétel vagy játékok futtatása. Amikor pedig nincs szükség ekkora erő igénybevételére, bekapcsolnak az alacsony fogyasztású magok, megőrizve az akku kapacitását.

Az ARM és macOS párosítás előnyei

Híresztelések szerint 2021-ben érkezik az első ARM processzorral szerelt MacBook, amit aztán a későbbiekben követnek majd társai. Tervek szerint az iPhone 12-ben debütáló A14-es 12 magos változata fog belekerülni a gépbe, ami így konkrétan meghatszorozná a 2 magos MacBook Air processzorát.

Mit rejt egy MacBook Air? [ifixit.com]
Teljesítményben is hasonló gigantikus ugrást hozhat az ARM chip. Elég belegondolnunk, hogy a jelenlegi iPad Pro már közel a csúcs MacBook Próval vetekszik, mindezt aktív hűtés nélkül! Annak idején a 12 colos MacBookba tökéletesen passzolt volna egy ilyen processzor. Talán ideje visszahozni egy újabb körre?

Másik nagy előnye, hogy az Apple-nek nem kell várnia arra, az Intel mikor dobja piacra legújabb generációs chipjeit, hiszen minden házon belül történik. Számtalanszor komikusan konstatáltuk, hogy a milliós nagyságrendet karcoló MacBook Prók és iMacek 1-2 generációval régebbi Intel processzorokat pörgetnek a versenytársaknál, így több éves lemaradást tolva maguk előtt. Na ennek így vége lehet.

A kompatibilitási problémák és egyéb anomáliák is csökkennének, mivel ugyanazon az alapon futna mind a MacBook, az iPad, iPhone, sőt az Apple Watch is. Viszont egy hatalmas fejfájásra mindenképpen fel kell készülnie a fejlesztőknek.

A változás ára

A macOS rendszer portolása valószínűleg hamar és problémamentesen megtörténik házon belül, azonban a fejlesztőknek jópár álmatlan hónapot okozhat egy ilyen átállás. Kérdés egyes alkalmazások esetében, hogy egyáltalán megéri-e az adaptálás?

Az Apple a Catalyst projekttel próbálja a fejlesztőket arra ösztönözni, hogy olyan appokkal álljanak elő, amelyek egyszerre iPad és Mac kompatibilisek is, azonban nem egészen részesült olyan elsöprő fogadtatásban, mint ahogy azt várni lehetett.

A macOS és iOS szinkronban [apple.com]
Egy ilyen váltáshoz való felkészüléshez minimum egy évre lenne szüksége a szoftverfejlesztőknek, így kérdéses mit fog az Apple lépni az ügyben. Szakít a hagyományokkal, és jóval előre bejelenti az új csapásirányt, ahogy azt a Mac Pro vagy Apple Watch esetében is tette? Mondjuk épp egy WWDC-n? Vagy inkább megpróbálják fű alatt elintézni a dolgot a rajtig?

Utóbbi kétségkívül kockázatos húzás lenne, főleg a Microsoft átállási fiaskó után, ami pár évre kivonta a forgalomból az ARM architektúrájú hardvereit, mivel natív alkalmazásokon kívül semmi sem futott rajta rendesen.

MacBook Air lesz nagy eséllyel a tesztalany [apple.com]
Ha a szoftveres alapokat megfelelő módon fogják kezelni, és minden támogatást megkapnak a fejlesztők a minél gyorsabb felkészüléshez, akkor mi felhasználók csak nyerni tudunk a váltáson. Nincs több annyi kellemetlen túlmelegedés Pro userek esetében és még tovább tartó akkumulátor idő, döcögésmentes felhasználás üti meg a markunkat.

Forrás: TheVerge, Bloomberg
Borítókép: FossBytes

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó