IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Samsung Galaxy Watch3 teszt – én feltöltöttelek, te felhúztál!

Egy termék, ami végre az Apple Watch trónjára tör! Egy óra, ami egyszerre okos és még az üzleti életben is jól mutat! Állítások, amik papíron működtek, aztán a teszt alatt romba dőltek.

Lehet furán vagyunk bekötve, de nekünk az augusztusi Samsung Galaxy Unpacked eseményről nem a Galaxy Z Fold2 jött be a legjobban. Sokkal jobban izgatott az Apple Watch riválisnak tűnő (és annak is árazott) Galaxy Watch3. Odáig mentünk, hogy Anikó már őszre új óra vásárlásnál erre pályázott, de a tesztet még meg akarta várni. Kibontottuk, aztán jött a feketeleves.

Előre szólok, hogy ennyire lesújtó véleménnyel nem voltam teszt alatt olyan termékről, ami alapvetően működik, és általában tudja a funkciókat, amiket ígér:

Jöjjön írásban is kifejtve pár érv.

Kell egy Apple Watch rivális!

Egykoron az iPhone hatalmas újításnak számított, és az Apple évekkel előbb járt mindenkinél. Ez az előny szépen elfogyott, mára kiegyenlítődött a mezőny, óriási verseny van a mélyen a zsebükbe nyúlni is hajlandó techmániásokért, early adopterekért.

A közelmúltból ott az AirPods, amivel pár éve elég nagyot dobbantottak Tim Cookék, szintén új kategóriát alkottak, és még szerintem mindig a topon van. De gyorsan fel tudtak hozzá nőni az ázsiai versenytársak és számos jó alternatíva van már, ami egyeseknek még jobb is lehet.

Egyedüliként az Apple Watch az, ami annyival, de annyival a konkurencia előtt jár az Apple, hogy egyszerűen nincs elég nyomás a komolyabb innovációra. Holnap jön ki a hatodik széria, amiről semmit se tudunk, de nem lennék meglepve, ha igazából csak minimális javulásokat hozna. Eszméletlenül jól jönne az Apple fanatikus Watch tulajdonosoknak is, ha jönne egy konkurens bármilyen gyártó, ami komoly versenyhelyzet elé állítaná őket, és egy-két évvel előrébb hozna pár újítás, ami egész biztosan ott van a cupertinóiak ingujjában.

Egyáltalán nem tartom túlzásnak, hogy pont ezt a szintet vártuk tesztünk alanyától, amin gyakorlatilag már a kibontás utáni percekben elhasalt. De továbbmentem, vártam a csodát. Ne szaladjunk előre, mert a kinézet itt például kritikus.

Design – jól áll neki a távolság

Az okosórák szerintem csak annyiban órák, hogy a csuklónkon hordjuk őket. Egyébként a telefonunk egyfajta kiterjesztéseként gondolok rájuk, speciális mérőműszerekkel. Ha a Fitbitre vagy az Apple Watchra gondolok, egyáltalán nem a Tissot vagy a TAG Heuer ugrik be, mint vetélytárs. Mégis, mivel sokaknak az óra szóra kialakult egy elképzelésük, nem szeretik hogy az okosórák nem a standard kerek óra designt követik. (Ezért próbálkozik ilyennel a TAG Heuer is, amiért minden korábbi vásárlójuktól elnézést kéne kérniük.)

A Samsung Galaxy Watch3 designja egyértelműen azoknak készült, akik egy nívós órát szeretnének a karukon hordani, ami mellé okos is. Érthető elképzelés, és képek alapján ez teljesen átjött.

De most itt volt a kezünkben, és nagyjából 60 másodpercen belül elmúlt a csoda, és jött először a döbbenet, majd a csalódás érzése.

Kezdjük a rendszerszintű problémával: a Galaxy Watch3 egy férfióra. Hozzánk a nagyobb, 45 milliméteres érkezett, de el nem tudom képzelni, hogy ez 41 mm-ben nőiesen tud hatni. Persze mondhatnád, hogy órát inkább a férfiak hordanak. De okosórát nem! Az Apple Watch, a Fitbit és a többiek designja tökéletesen mutat női csuklón is, és az elégedett ügyfelek között rengeteg a nő. A koreiaiak viszont a Galaxy Watch3-mal kizárólag a férfiakra lőnek. Ez 2020-ban már eleve zavar.

Nagyon röviden a valós kinézetről: ami a képeken megfelelt a 150 ezer forintos árazásnak (abszolút prémium feeling), az élőben viccnek is rossz. Ez az óra pontosan úgy néz ki, mint amit a lengyelpiacról vásároltál a kilencvenes években mai 10 ezer forintnak megfelelő összegért. Semmilyen szinten sem kelt bennünk prémium hatást. A mellé kapott szíj még szagra is az a festett olcsó műbőr hatását kelti, egyáltalán nincs meg az a feeling, ami az elmúlt években a kezemben megfordult prémium bőrárukra jellemző.

Ehhez jön az irányításért felelős gyűrű, aminek ugyan nincs holtjátéka, de valahogy mégis túl puhára sikerült, és a gagyiba hajazó érzést kelti az emberben használat közben. Arról, hogy alatta a gyűrű belsejébe belefestették a perceket fixen, pedig vagy egyáltalán nem hazsnálod klasszik óraként, vagy úgyis a számlapon is kijelzi ezeket, csak a UX-es csapat által elfogyasztott alkohol mennyiség, és Fluimucil Ábel örökérvényű kérdése jut eszembe: de miéééért?

Az egész design katyvaszt végül a szoftver koronázza meg azzal, hogy gyerekeknek szóló mosolygós smiley-kal, 80-as évek Arcade játékaiba illő badge-ekkel ünnepeltet meg velem minden apróságot. Az óra, aminek hordásával látszólag azt akarom sugározni, hogy mennyire bizniszmen vagyok, valójában kicsit gyerekes. És ez így egyben mondja ki az ítéletet a termék felett: IDENTITÁSZAVAR!

A belső, amibe majdnem nem kötöttem bele

Itt jönne el, hogy felsorolom, hogy mit tud tud az óra, milyen funkciók vannak benne. Hogy 100 edzést tud, de annak valójában nagyobb része edzőtermi, és nem látom, hogy miért akar valaki váltogatni az óráján egykezes súlyzós bicepsz és hátra lehúzás gyakorlatok között…

Itt jönne, hogy megy a pulzusmérés, ami már alap, megy az esésdetektálás (nem teszteltem), ami Apple Watch koppintás, de örüljünk neki (bárcsak több mindent másolnának belőle). Amiben több lehetne, az a véroxigénszintmérés. Ezt viszont sajnos nem tudtam előcsalogatni, állítólag szoftverfrisítés kéne hozzá, ami nem ment. Lehet a párosított iOS a ludas, mindenesetre ez nyerő fícsör lehet.

Ott van azonban az alvásmonitorozás, ami régóta vágyott Apple Watch funkció, és ki is próbáltam. Jól működik, pontos, és annyira rémisztő számokat mért rajtam, hogy a Samsung Galaxy Watch3-nak hála mostantól sokkal komolyabban fogok foglalkozni az alvással. Ezt köszönöm!

Van még funkció, és ha megszokod a tekergetést, akkor szerintem egy egész jól használható órát kapunk. De nem akarom ezeket tovább ecsetelni, mert az mehetne könyvből, jöjjön az igazi tesztelés!

Divatdiktátor lettem

Nagyjából félórát nézegettük közösen kibontás után a Samsung Galaxy Watch3-at, majd mindenki lepasszolta nekem, hogy nincs kedve kipróbálni. Én voltam a hős, aki azt mondta: adjunk neki egy esélyt. 3 napig közösen tudtam hordtam két órát azonos csuklómon: az egyéves Apple Watch 5-öt és a zsírúj Samsung Galaxy 3-at. Azért egy kezen, hogy tényleg látszódjon, ugyanazon mozdulatokkal mennyire viselkedik eltérően. Egy olyan mindennapi teszt, ami teljesen szubjektív, és leszűkül azokra a tulajdonságokra, amik nekem fontosak.

A Samsung aktivitási mérései nagyjából követik az Apple Watch aktivitási köreit, ami tök jó. Lehet állítani, hogy milyen aktivitásra induljon be az automatikus detection. Az kifejezetten furcsa, hogy ezek után a Samsung ha edzésnek érzékeli akkor el is indult, míg az Apple inkább rákérdez. Nem ezt szoktuk meg.

Nekem az edzés java része az, hogy az irodába be és haza 1-1 kilométert sétálok gyors tempóban a bölcsi érintésével, fele távon gyerekkel a kezemben. 10% volt a legnagyobb különbség ide-oda, szerintem amennyire kell, pontosan mérnek.

Az értesítések általában gyorsan, azonos időben jöttek meg mindkét készüléken. Nekem a One UI Watch version 2.0 elég idegen, 3 nap alatt nem tudtam 3 év szokásait legyűrni, így még kényelmetlen volt. De nem temetem, és erre nem kap tőlem negatív pontot: szerintem csupán arról van szó, hogy a watchOS-hez szoktam.

Az Apple leggyengébb pontja = a Samsung erőssége?

Jöjjön talán a legfontosabb rész, amiben a Samsung odapörkölhet az Apple Watchnak, utóbbi ugyanis akkumulátor terén eléggé gyéren teljesít. Az ötödik széria óta ugyan szerintem mehet egyeseknek akár a két teljes nap is, de korábban napon belül is kellett tölteni, és általában jobb, ha éjjel a töltőn hagyod (több okból is, úgysincs alvásmonitorozás).

Ezek alapján nincs magasan a léc, ha rommá akarod verni az Apple-t. A Samsung designban bőven több hely is van, így egyértelmű az eredmény, ugye? Hát egy… túrót.

Az Apple Watch állítólagos 296mAh-s akkumulátorához képest “csak” 340mAh-s aksi került a Galaxy Watch3-ba, de az még ennél is aggasztóbb, hogy a kicsit többől mennyivel kevesebbet hoz ki. A Samsung a töltés után sokkal hamarabb ment le 90%-ig, mint az Apple, és nagyjából az egész ciklus alatt 10%-kal kisebb számot mutatott a töltöttség, egyértelműen hamarabb merül ugyanazokkal az értesítésekkel, karlengetésekkel, stb. Még egyszer: a teljesen új termék az egyéves konkurenciával összehasonlítva, amit minden nap hordok.

De legalább a töltésnél még rosszabb a helyzet, ha már minden nap kell: ma egyszerre raktam a töltőre a két csontra merített okosórát, a Samsungot ráadásul a tőlük kapott intelligens gyorstöltővel. Amikor az Apple Watch 100%-ot írt ki, a Samsung Galaxy Watch 51%-nál járt. Ez olyan szinten atom fail, hogy itt már konkrétan káromkodtam egy pár dekás technológiával.

Szerntem bőven megvolt már a hab is a tortára, jöjjön egy ki cukorszórás: a Samsung Galaxy Watch3 több napos folyamatos használata közben olyan 3-4 óránként jött értesítés, hogy valamelyik app becrashelt. A videó szövegének megírása közben például kétszer.

Kinek ajánljom?

Nem arról van szó, hogy a Samsung Galaxy Watch3 egy használhatatlan vacak óra lenne. Amit tud, azt kábé tudja, megszokás után a használata akár még intuitív is lehet. A crash lehet korai probléma vagy iOS, gondolom nem általános.

De egyszerűen nem mehetünk el afelett, hogy a képeken prémiumnak kinéző és úgy is fotózott termék a karodon már kínai piacos bazárnak hat. Őszintén azt gondolom, hogy ennek az órának ugyanúgy 60-80 ezer forintba kellene kerülnie, mint a többi Samsung modellnek. Sokkal szívesebben ajánlanék még látatlanban is egy Galaxy Watch Active2 órát 80 ezer forintért bárkinek, mint ezt. Főleg a lányoknak. Ilyet ne vegyetek.

De amiért igazán bosszant, hogy 140-150 ezer forintra árazzák, mint egy Apple Watchot. Ezért egyáltalán nem kell azon “izgulnunk”, hogy az Apple ma este komoly újításokat mutat be. Nincs rákényszerítve. Ellenben a jóárasított SE kiadás mellett bőven mondhatja majd, hogy ha a Galaxy Watch3 150 ezer, akkor az Apple Watch 6 még 180 ezerért is jobb vétel, nem? Ezzel pedig a pár éve még 90 ezer forintos termék árát meg tudják duplázni, és ez ellen nem tehetünk semmit.

Samsung Galaxy Watch3, én annyira akartam, hogy ez kettőnk között működjön! De míg én feltöltöttelek, te csak felhúztál!

Kapcsolódó cikkeink

A Samsung ismét az Apple új készülékén élcelődik

Anikó

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Lesz valaha összehajtható iPhone?

Anikó