IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Két év után felszínre hozták a Microsoft víz alatti adatközpontját

A redmondiak 2018 óta kísérleteztek a tengerbe merített szerverrel, az első tapasztalataik alapján bőven lehet potenciál a különös ötletben.

A data center kifejezésre a Google-ben rákeresve csupa olyan képet kapunk, amik láttán nehéz elképzelni, hogy ezek a komplexumok akár egy víz alá süllyesztett hengerben is működtethetők, pedig a jelek szerint ez az igazság. A Microsoftnál 2015-ben kezdték körüljárni a kérdést, hogy a folyamatos hűtéskényszer miatt jellemzően sok energiát felemésztő adatközpontokat miként lehetne a kellemesen hideg környezetet biztosító tenger mélyén üzemeltetni. Már ebben az évben el is süllyesztettek egy szervert Kalifornia partjainál, néhány hónapnyi megfigyelés után bizonyosságot szerezve arról, hogy az ötlet kivitelezhető.

Forrás: BBC

A most kiemelt adatközpontot ezt követően, 2018 nyarán küldték a mélybe az Orkney-szigetekhez közel, kifejezetten azzal a céllal, hogy a hosszabb távú fenntarthatóságot is megvizsgálják. A hermetikusan zárt fehér hengerbe összesen 864 szervert és 27,6 petabájtnyi (1PB=1.000.000 GB) tárhelyet zsúfoltak. A fő kérdés a meghibásodási arány volt, hiszen a többtonnás, tengerfenéken heverő egység szervizelése jóval körülményesebb, mint a szárazföldi berendezéseké. Két év után a Microsoft most arra jutott, hogy a víz alatt tárolt adatközpont csupán a hagyományos társai hibáinak nyolcadát produkálta, ami óriási különbség.

A sokkal jobb eredmény az egyenletes hűtés mellett annak köszönhető, hogy a személyzet nélkül üzemelő tároló csak minimális oxigént és párát tartalmaz, ami nagyban csökkenti a technológiát érő korróziót. Ez pedig remek hír a fenntarthatóbb megoldásokra való átállás szempontjából, hiszen a szárazföldi szerverparkok rengeteg energiát igényelnek. 2017-ben például az amerikai létesítmények egyedül 90 milliárd kilowatt órányi kakaót emésztettek fel, ami nagyjából 34, egyenként 500 megawattos szénerőmű termelésének felel meg. Globális szinten pedig még beszédesebbek a számok: a világszerte működő adatközpontok nagyjából 200-500 terawattórányi energiát fogyasztanak, ami a világ áramtermelésének akár 3 százaléka is lehet.

A hűtés pedig meglehetősen nagy részét teszi ki ennek a hatalmas igénynek, így a tenger alatti szerverekkel elméletben jelentős javulást lehetne elérni, főként, ha helyben termelt megújuló energiáról üzemeltetik őket. A Microsoft azért is választotta kísérlet színhelyéül Orkney-t, mert a szigetcsoport már most is élen jár a hullámok és a szél erejének kihasználásában. A víz alatti szerverek elterjedéséig persze még rengeteg kutatásra lesz szükség, a Microsoft a következő körben azt szeretné bizonyítani, hogy a szolgálatból kivont egységek könnyedén eltávolíthatók és újrahasznosíthatók.

Forrás: The Verge

Borítókép: Microsoft

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó