IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Sokkal jobb az Apple és a Qualcomm viszonya, mióta véget ért a pereskedés

Steve Mollenkopf, a Qualcomm vezérigazgatója a minap egy interjúban mesélt róla, hogy a chipgyártó és tech-óriás között évekig húzódó kínkeserves jogi adok-kapok lezárulta óta hogyan változott a viszony.

Mollenkopf David Rubensteinnel beszélgetett a Bloombergtől, amikor szóba került a két vállalat közt régóta jelen lévő feszültség is.

Arra a kérdésre, hogy a világraszóló tárgyalótermi csatározás után tudnak-e jó partnerségben együtt dolgozni, Mollenkopf válasza egyértelmű igen volt.

Steve Mollenkopf, a Qualcomm CEO-ja – Forrás: Qualcomm

A köztünk folyó párbeszéd, most már sokkal inkább a termékekről szól, és arról, hogyan tudjuk őket a leggyorsabban tető alá hozni. Most már sokkal közvetlenebb a viszonyunk.

A két tech vállalat több mint két éven át vívta a nagyközönség szeme láttára csatáit különböző szabadalmi jogok, IP jogdíjak, gyártási kérdések és üzleti visszaélések terén.

Az első követ az Apple dobta 2017-ben, amikor felhozták, hogy a Qualcomm zsarolási ügybe keveredett, visszaélt monopol helyzetével, manipulálta az árakat és a különböző szabadalmakból származó jövedelmeiket.

Természetesen a Qualcomm nem hagyta magát és visszadobott, azt állítva, hogy az Apple kereskedelmi titkokat lopott, ezzel végeláthatatlan csatározást indítva el.

Az ügyet 2019 áprilisában sikerült elsimítani és a két vállalat megegyezésre jutott, ami többek közt egy hatéves együttműködési szerződéssel ért véget.

Tim Cook, az Apple CEO-ja – Forrás: Apple

Anno Tim Cook így kommentálta az pereskedés lezárultát:

Örülünk, hogy végre magunk mögött hagyhattuk a viszálykodást és minden nézeteltérést elsimítottunk a világon. Boldogok vagyunk, hogy sikerült egy több éves beszállítói megegyezésre jutnunk, valamint megkötni egy direkt licencelési egyezséget is a Qualcommal, ami egyaránt fontos volt mindkét vállalat számára és örülünk a végkimenetelnek.

Forrás: Bloomberg

Borítókép: CPI

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó