IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Teljesen új funkciókkal érkezik a macOS Monterey

Nem utolsó sorban a Macek operációs rendszere is megkapja, ami neki jár idén.

A 2021-es maratoni WWDC keynote-on az iOS 15 és az iPadOS 15 bemutatói után a következő fontos pont a tavaly rendesen felforgatott macOS volt. Ugyan itt sem vártunk nagy durranásokat, de az M1 chipekkel taroló palettában az elmúlt évekhez képest jelentősen felértékelődik a macOS szerepe, és minden újításban benne van a wow faktor lehetősége, ahol az új erőgépek lehetőségeit ki tudják aknázni.

A iOS-ben bemutatott FaceTime-os újdonságok itt is automatikusan érvényesek lesznek. Csak úgy, mint a Focus funkció és a Quick Note bárhol felbukkanó jegyzetekkel is.

Tovább fejlődik a Folytonosság is Universal Control néven. Óriás parasztvakítást kaptunk a bemutatón, amibe egyből beleszerettünk. A Sidecar továbbfejlesztett verziója álleejtően egyszerűen működik. Csak működjön is a valóságban. Állati menő, ahogy áthúzza a kurzort az iMacre, majd aztán a MacBookon át az iPadbe. 

Érkezik a Maces AirPlay is, amire mondanám, hogy hiánypótló, mert tényleg az, eddig nem volt erre lehetőség.

A Parancsok viszont már sokkal jobbak: végre kiléphetünk az Automatorból és sokkal menőbb azonnali akciókat alkothatunk az egész ökoszisztémán keresztül.

Teljesen megújul a Safari is. Jönnek a csoportosított tabok, újradesignolt oldalsáv és böngészősáv segít minket majd az internet bugyraiban történő szörfözés közben. Ráadásul mobil eszközökön is teljesen átalakul a böngészés élménye megújult kezdőlappal és kiegészítőkkel. 

Az új Safarira nagyon kíváncisak vagyunk. Akik fejlesztői bétával rendelkeznek, már azonnal tesztelhetik is, míg a nyilvános béták júliusban jönnek. Aki kíváncsi, az legyen óvatos, és inkább olvasson nálunk az új funkciókról, mintsem korai bétával téglázza a készülékét.

Itt jönne, hogy ez volt a macOS, amiről szépen átváltottak, és Tim Cook bemutatta az új agyadeldobod Macet, ami egyszerre futurisztikusan gyors, miközben visszatértek bele a régi portok, olvasd el a linkünkön. De hardveres bejelentés, na az nem gyütt. Ehh…

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó