IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Spotify: az Apple kíméletlen zsarnok, aki erőfölényét a versenytársak megbénítására használja

Az Epic Games és az Apple között zajló jogi csata közepette a Spotify jogi igazgatója és globális ügyekért felelős vezetője, Horacio Gutierrez a The Wall Street Journalben összefoglalta a Spotify problémáit az Apple-lel.

Gutierrez szerint a Spotify azon kevés cégek egyike, amelyek ragaszkodnak ahhoz, hogy az Apple “kíméletlen zsarnok, aki erőfölényét a versenytársak megbénítására használja”.

A Spotify már régóta felháborodott az Apple App Store-díjai miatt, mivel az Apple által az előfizetésekből levont 15-30 százalékos rész azt jelenti, hogy a Spotify-nak vagy emelnie kell az árakat azok számára, akik az App Store-on keresztül regisztrálnak, vagy pedig egyáltalán nem kínál előfizetést iOS-en, ami mellett a Spotify döntött.

Az Apple átirányítási szabályai megakadályozzák, hogy a Spotify az iPhone és iPad ügyfeleket a Spotify weboldalára irányítsa a feliratkozáshoz, ami a Spotify szerint jelentős előnyökkel jár az Apple Music számára.

A vállalat azzal is érvelt, hogy a Spotify a bevételének 15%-át az előfizetések mindössze 0,5%-a után fizeti. De ez azért van, mert az Apple az új előfizetésekre kivetett, túlzottan magas, 30%-os adó miatt 2016-ban kikapcsolásra kényszerült az alkalmazáson belüli vásárlások miatt. Több üzleti értelme volt elvágni az iPhone- és iPad-felhasználókat az előfizetésekhez vezető úttól, mint benyelni a 30%-os csökkentést az újak esetében.

Gutierrez rámutat a számos szabályozási problémára, amellyel az Apple-nek Európában és az Egyesült Államokban szembe kell néznie. Az Európai Bizottság áprilisban megállapította, hogy az Apple megsértette az uniós versenyjogot az Apple Musickal, áprilisban pedig a szenátus igazságügyi trösztellenes albizottsága kérdőjelezte meg az Apple App Store-irányelveit. 

A Spotify, a Tile és mások részt vettek az utóbbi meghallgatáson, és azt mondták, hogy ha az Apple App Store szabályait nem változtatják meg, az Apple „átveszi az irányítást az internetet felett”, korlátozva az innovációt, elnyomva a kisvállalkozásokat, és mindent, csaknem megszüntetve a vásárlók választási lehetőségeit.

A Spotify arra kéri az Egyesült Államokat, hogy gyorsítsa fel az Apple elleni szabályozási kezdeményezéseit a trösztellenes törvény “sürgős, szűkre szabott módosításaival”, hogy “véget vessenek az ilyen égbekiáltó visszaéléseknek”.

Gutierrez szerint a Spotify nem különleges bánásmódot kér, hanem “tisztességes bánásmódot”, és azzal összegzi írását, hogy az Apple “példátlanul képes megfojtani versenytársait”. Szerinte azok, akiknek “van lehetőségük tenni valamit”, mostanra “átláttak az Apple álarccán” és “az innovátorok és a fogyasztók nevében cselekszenek világszerte”.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó