IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Steve Jobs és Neumann János emlékműve is helyet kapna Trump szoborkertjében

Az amerikai elnök ciklusa végéhez közeledve felelevenítette korábbi ötletét, és egy különleges park létrehozásáról rendelkezett a nemzet nagyjainak szobraival.

A Capitolium január 6-i ostromának, és úgy egyáltalán Donald Trump elmúlt 4 évének tükrében nem biztos, hogy az Apple 2011-ben elhunyt társalapítója díjazná a tegnapi fejleményeket. A leköszönő elnök ugyanis kibocsátott egy rendeletet, ami az Amerikai Hősök Nemzeti Kertjének nevezett szoborpark létrehozását adja utasításba, Steve Jobs másának is helyet szánva a létesítményben. Trump először 2020 nyarán vetette fel az ötletet, alapvetően azzal a céllal, hogy a kert menedéket kínáljon azon személyek szobrainak, akiknek az emlékműveit megrongálták a George Floyd halála miatt kirobbant zavargások során.  

Magyarul a gyűjtemény magját olyan történelmi szereplők adnák, akiket az utóbbi évek társadalmi változásai nyomán már sok amerikai nem hajlandó hősként elfogadni. Ilyen például George Washington, az ország első elnöke, kinek politikai érdemeit az a tény árnyalja, hogy rabszolgákat tartott. Trump és stábja ugyanakkor nem állt meg a vitatott múlt szoborba öntésénél, s időközben alaposan kibővült a parkban megörökítendő emberek köre. A hivatalos lista immáron többtucatnyi, a kritikusok szerint világos koncepció nélkül összeválogatott nevet tartalmaz például a tudomány, a sport, de még a szórakoztatóipar világából is.

Idehaza már van is Jobs-szobor: A Graphisopht Parkban álló alkotást még 2011-ben avatták fel. Forrás: Cult of Mac

Az egyik legérdekesebb kétségtelenül Steve Jobsé, de a felsorolásban megtalálhatjuk például John von Neumannt, azaz a mi Neumann Jánosunkat is, továbbá Johnny Cash énekest, Walt Disney-t, a filmsztár John Wayne-t, vagy éppen a tragikus balesetben tavaly elhunyt Kobe Briantet. A rendelet szavaival élve a „Nemzeti Kert úgy fog megépülni, hogy tükrözze hazánk időtlen kivételességének fantasztikus pompáját”.

Hiába azonban a fennkölt elnöki utasítás, korántsem biztos, hogy a megosztó és költséges ötletből valaha is lesz valami. A feladat végrehajtása ugyanis már a nemzeti egységet hirdető Biden-adminisztrációra hárul, a rendelet utasításai szerint a park helyének meghatározását és a  finanszírozást a Belügyminisztérium végezné. Az a hivatal melynek élén az USA történetének első őslakos származású minisztere, Deb Haaland áll majd.

Aztán ott van még az az aprócska részlet is, hogy a Capitoliumot megostromló tömeg feltüzelése miatt Trump újabb alkotmányos felelősségre vonási eljárással néz szembe, így még kevésbé valószínű, hogy tiszteletben tartják az utolsó intézkedéseit.

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó