IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Szigorúbb szabályozással szembesülhetnek a nagy tech vállalatok az EU-ban

Az Európai Unió újabb és szigorúbb szabályozás bevezetését tervezi 20 nagy internetes vállalat – köztük a Google, a Facebook, az Amazon és az Apple – esetében.

Az EU szabályalkotói új lehetőségeket keresnek a „Big Tech” ellenőrzésére Európában, ehhez készül jelenleg a „top lista”. A vállalatokra egyre szigorúbb szabályok vonatkoznának annak érdekében, hogy visszaszorítsák piaci erejüket.

A szabályok listája olyan kritériumokon alapul, mint a vállalat felhasználói száma vagy a bevételek piaci részesedése – írja a The Financial Times. Így ide tartozhat olyan technológiai társaságok is, amelyeket olyan hatalmasnak tartanak, hogy a riválisok nem tudnak kereskedni platformjaik használata nélkül.

Forrás: The Financial Times

A listán szereplő vállalatok új szabályokkal szembesülhetnek, melyek arra kényszeríthetik őket, hogy átláthatóbbak legyenek az összegyűjtött információk és az előírások terén, és megkövetelik tőlük, hogy adatokat osszanak meg versenytársaikkal. Valószínű, hogy a lista inkább az Egyesült Államok vállalatainak szól, ami némi nemű feszültséget okozhat Brüsszel és Washington között.

Bár az EU szabályozói még mindig a vállalatok pontos számát és a pontos kritériumokat vizsgálják, az új hatáskörök megszervezése Brüsszel szélesebb körű erőfeszítéseinek része, hogy teljes átvilágítás nélkül megzabolázhassa a vállalat piaci erejét, és anélkül, hogy elmarasztalná őket a meglévő trösztellenes szabályok megsértésének ügyében.

Bizonyos körülmények között az EU megpróbálhatja feldarabolni a nagy technológiai vállalatokat vagy arra kényszeríteni őket, hogy eladják az egységeket, ha kiderül, hogy versenyellenes magatartást tanúsítanak.

Forrás és borítókép: The Financial Times

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó