IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Pórul jártak az új Xboxok amazonos előrendelői

A Microsoft új konzoljai világszerte tegnap debütáltak, Amerikában viszont sokan lecsúsztak a startról.

November 10-e nem csak az új ARM-es Macek leleplezése miatt volt jeles nap a tech világában, hiszen tegnap dobták piacra a Microsoft következő generációs konzoljait, az Xbox Series S-t és az erősebb Series X-et. A magyarországi rajt egész simán zajlott, a hazai partnereknek ugyanis már-már bőségesnek nevezhető készlet jutott. Sokaknak még az utóbbi hetekben leadott előrendeléssel is sikerült megcsípniük 1-1 példányt az újdonságokból, néhány magyar viszonteladónál pedig még a késő délutáni órákban is akadtak polcról zsákmányolható X-ek (Series S-ből pedig még ma is van itt-ott).

Akik mégis elkéstek, azoknak sem kell szomorkodniuk. Az egyik partner tájékoztatása alapján ugyanis a Microsoft a következő hetekben rendszeresen küld majd készleteket hazánkba, így nálunk egyáltalán nem lehetetlen, hogy a fa alá is jusson az új konzolból. Az Xbox hazai piacán, az Egyesült Államokban viszont korántsem ilyen rózsásak a kilátások.

A vonatkozó fórumokon rengetegen panaszkodnak készlethiányra, a jelek szerint boltból csak kevesek tudták  beszerezni az újdonságokat. Az előrendelők már nagyobb eséllyel örülhettek, ugyanakkor még közülük sem sikerült mindenkinek konzolhoz jutnia. Leginkább az Amazon ügyfelei jártak pórul, a piacvezető online áruház ugyanis sokakat csak a megjelenés előtti estén tájékoztatott, hogy a rendelésük teljesítése csúszni fog, rosszabb esetben nem is kicsit.

Ilyen emaileket kaptak az Amazon kevésbé szerencsés ügyfelei. Forrás: Reddit

Az erről szóló emailben az Amazon azt írja, hogy számításaik szerint december 31-ig, vagy előbb kerülhet sor az érintettek kiszolgálására. A kései értesítőt sokan felháborodva fogadták, köztük olyanok is, akik állításuk szerint az előrendelések szeptemberi megnyitásának első perceiben adták le az igényüket. A legtöbbeknél az email időzítése verte ki a biztosítékot, a megjelenéshez ilyen közel ugyanis már csak halvány reményeket táplálhattak az alternatív beszerzési forrásokat illetően. Az eset azért is pikáns, mert az Amazont mély beágyazottsága miatt sok amerikai vélte tuti forrásnak.

A hoppon maradt vásárlók számára rövid távon csak a magáneladók nyújthatnak megoldást, az aukciós oldalakat ugyanis hamar ellepték a nyerészkedők. A hivatalosan 499 dollárért elérhető Series X-ért sokan már 1000 dollár körüli összeget kérnek, de volt példa 1600 dollár felett árazott hirdetésre is.

Egy külső szemlélő számára persze erős túlzásnak, hisztinek tűnhet a startról lecsúszó vásárlók kiakadása, de az emberi természet már csak ilyen. Az új kütyük körüli lelkesedést a profi marketinggépezet és a közösségi média egymást erősítve táplálja, sokan érzik fontosnak, hogy minél előbb lecsapjanak az újdonságokra. Mások viszont a korai szériák hibáitól tartva szándékosan kivárnak a konzolok bezsákolásával. Őket látszik megerősíteni, hogy az Xbox Series X első szállítmányai között is akadtak problémás darabok.

Többen posztoltak olyan konzolokról, amik egyáltalán nem kapcsolnak be, illetve bekapcsolnak, de egy idő után maguktól leállnak. Ilyen hibára még a 2,6 ezer tagot számláló magyar Series X Facebook-csoportban is akadt példa, de egyeseknek a valóság sem volt elég, és füstölgő konzolokról készítettek kamuvideókat (lásd a fenti klipben is). Az újabb “gate” kirobbanása előtt azonban fontos megjegyezni, hogy ilyenkor több százezer gép kerül kiszállításra, azaz még százas nagyságrendű érintettségnél is elenyésző hibaarányról beszélhetnénk. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy nem minden igaz, amit az ember az interneten lát, így a next-gen Xboxok általános megbízhatóságáról korai lenne ítéletet mondanunk.

Kapcsolódó cikkeink

Elérhető az Xbox Cloud Gaming béta iPhone-ra és iPadre

Anikó

Az iPhone inkább hasonlít egy PC-re vagy egy Xboxra?

Anikó

Hivatalos: iOS-re is jönnek a streamelt xboxos játékok

Zsolt