IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Tényleg felejtős az iPhone 12 Pro? – Teszt

Az Apple legújabb Pro modelje habár nem sokkal marad el a sima társától, mégis teljesen más élmény a kezedbe venni és használni azt. A kellemes dizájn és az elképesztő kamera mellett nagy élmény a LiDAR használata is, ami minket abszolút meggyőzött! Tesztünk legújabb alanya tehát az iPhone 12 Pro!

Újabb év telt el és megérkezett az iPhone-ok legújabb armadája, szóval nézzük miért döntöttünk a felhozatal közül az iPhone 12 Pro mellett.

A döntés nem volt annyira magától értetődő, hiszen a sima iPhone 12 is elég erősre sikeredett. A kijelző szinte ugyanaz, hiszen végre az alapmodel is megkapta az OLED kijelzőt, a hardver is szinte ugyanaz, kivéve telefotó lencsét és LiDAR szenzort. Ez persze nem a Pro hibája, de a sima 12 is optimális választás.

Külső

Ami talán a legradikálisabb különbség egy tavalyi 11 Próhoz képest az a dizájn. Visszatértünk a jó kis iPhone 5-ös szögletes kialakításhoz, amire szinte bűn tokot pattintani.  Az üveg tök egyenes, a csapott oldalának köszönhetően pedig optikai csalással még a kijelző kerete is vékonyabbnak hat. Egyetlen hátránya a fényes keretnek, hogy gyűjti az ujjlenyomatokat, az iPhone 12 például alumíniumkeretet kapott a rozsdamentes acél helyett.  Aki esetleg félne attól, hogy egy idő után elkezd kopni a fényes, festett keret azoknak a fehér szín lehet az optimális választás, itt ugyanis nincs színezve.

A kijelző továbbra is gyönyörű és végre elérte az 1080p-s felbontást is. A különbség 11 Próhoz képest nem annyira látványos, de egy X-hez képest már azért a laikus számára is azonnal szembetűnik. Főleg, ha olyan elvetemültek vagyunk, hogy sorozatokat nézünk a telefonon.

Az üveglap kapott egy Ceramic Shield névre keresztelt kerámia bevonatot is, aminek köszönhetően leejtéskor elméletileg kisebb eséllyel törik el kijelző. Karcolódni ugyanúgy karcolódik, mint eddig, ebben sajnos nem sikerült haladást elérni.

A MagSafe töltő és kiegészítők talán az egyik legérdekesebb újítás, ami 15 W-tal képes tölteni a készüléket, vagy pattinthatunk rá pénztárcát is, amit mindenki döntsön el maga mennyire jó ötlet. Ráadásul maga a töltőfej megkarcolhatja a telefont és a tokot is, úgyhogy érdemes ezzel is óvatosan bánni. Más töltővel egyébként 20 W-tal is tud tölteni a 12 Pro, ezzel a teljesítménnyel pedig 1 óra 45 perc alatt éri el a 100%-os töltöttséget.

Kamera

A kamera viszont kétségtelenül elképesztően sokat javult a múltévi modelhez képest. Az iPhone 12 Pro összes kamerája tudja már az éjszakai módot, amit még tovább fejlesztettek. Így még szebb képeket készíthetünk este, ha a tárgyunk és a kezünk képes 2-5 másodpercig mozdulatlan maradni. A hátlapi kamerák mellett az előlapi is megkapta a night módot.

Videózásnál képes a Dolby Vision HDR formátumra, ami elképesztő teljesítmény, szinte nincs is félprofi/profi kamera, ami tudná ezt a szabványt. A probléma csupán annyi vele, hogy jelenleg egyedül csak egy iPhone 12 Prón tudjuk visszanézni a tartalmat Dolby Visionben vagy Apple TV-n, ha van Dolby Visionös TV-nk és olyan módban is használjuk azt.

A LiDAR szenzor viszont kiemelkedő szerepet játszik a videózásban is. A fókusz például érezhetően gyorsabb sötétben is, hiszen itt lép működésbe a szenzor igazán. Elvileg portré képeknél is ezt használja a kamera, így még precízebben képes elkülöníteni a hátteret a kócos hajunktól.

Már egy 11 Pro mellett is simán otthon lehet hagyni a DSLR gépet, ha kirándulásról volt szó, de a 12 Pro még képes erre rátenni egy lapáttal és olyan gyönyörű képeket lehet vele lőni, hogy simán beelőzi egy profi DSLR dinamikáját. 

Az 5G-t sajnálatos módon nem tudtuk letesztelni, kis hazánk és saját korlátaink okán, de véleményünk szerint még amúgy sem lenne érezhető nagy különbség a 4G és az 5G között egy átlagfelhasználó számára.

Verdikt

Összességében az iPhone 12 Pro egy remek készülék, de csupán akkor érdemes a sima model helyett ezt választani, ha tényleg fontos a számunkra, hogy fényképezőgép minőségű képeket tudjunk bármikor lőni. Ha a közepes méretet preferálod és tudsz élni a telefotó és LiDAR nélkül, akkor a 12 megoldás. Ha pedig kipróbálnád a kisebb, kompaktabb 12 minit, akkor még a pénztárcád is hálásabb lesz.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó