IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

The Complex – már mobilokon is játszható az interaktív film

A Wales Games legfrissebb alkotása a szabad döntések mellett egy sajátos pontozási rendszerrel biztosít videójáték-szerű élményt a nézők számára.

Az interaktív filmek még mindig erősen rétegműfajnak tekinthetők, pedig nem állnak olyan messze a jóval népszerűbb narratíva-központú játékoktól, mint azt elsőre gondolnánk. Az élő szereplőkkel felvett produkciókban persze nincsenek gyűjtögethető holmik és valós időben felfedezhető környezet, ám a lényeget, azaz a döntésfüggő sztorit ezek is biztosítják. A kategória utoljára 2018-ban kapott nagyobb figyelmet, mikor a Netflixen debütált a Black Mirror kísérleti különkiadása, a Bandersnatch, ám ennek sem sikerült nyitottabbá tennie a közönséget a műfaj iránt.

Ugyanakkor nem muszáj mindennek tömegigényt kiszolgálnia, valakinek az ínyencebbekre is gondolnia kell. Ezt a szerepet vállalta magára a Wales Games csapata, akik az évek során különböző platformokon már több interaktív filmmel is előálltak (The Bunker, Late Shift, Doctor Dekker, Shapeshifting Detective). Ezek ugyan nem rázták meg a világot, de többnyire pozitív kritikákat kaptak, így a stúdió továbbra is kitart a zsáner mellett. Legutóbbi alkotásuk a The Complex, ami még tavasszal jelent meg konzolokra és PC-re, néhány napja pedig az androidos és iOS-es változata is elérhetővé vált.

A walesiek ezúttal egy nagyjából másfél órás sci-fi thrillert hoztak nekünk, amelyben Dr. Amy Tenent (Michelle Mylett alakításában) orvos/tudós szemszögéből követjük az eseményeket. A történet spoiler nélkül röviden annyi, hogy a főszereplő munkahelyéül szolgáló titkos laboratóriumból kiszabadul egy életveszélyes technológia, nekünk pedig Tenent döntéseit meghozva kell minimalizálnunk az ezzel járó károkat. Ez viszont korántsem lesz egyszerű a rengeteg ármánykodás és a laboratóriumot ostromló ellenérdekelt fél miatt.

Nyilván nem érdemes Oscar-gyanús forgatókönyvre és színészi alakításokra számítanunk, de a kategóriában elvárható minőséget azért hozza a The Complex. A történetet egyébként a Szolgálólány meséjének (természetesen a sorozatnak) társírója, Lynn Renee Maxcy jegyzi, a szereplők között pedig még egy ismertebb arc is feltűnik Kate Dickie (Trónok Harca, Prometheus) személyében.

A sztori összesen 9 eltérő módon végződhet, amit a döntéseink nem csak közvetlenül befolyásolnak. A film-játék ugyanis egy RPG-kre emlékeztető pontrendszerrel értékeli a személyiségünket és a szereplőkkel kialakított kapcsolatunkat, s az így kapott százalékoktól is függ az események kimenetele. A cselekmény alternatív szálai nagy eltéréseket mutatnak, ezért a lelkesebbek többször is nekifuthatnak az élménynek. Nyelvtudásra mindenképp szükségünk lesz, mivel a magyar felirat sajnos hiányzik a lehetőségek közül.

A mobilos port egyébként egész jól sikerült, de nem tökéletes. Az iOS-es verzió megjelenés előtt még rengeteg összeomlást produkált, de azóta sokat javult a helyzet, azonban szüneteltetésnél így is belefutottam két lefagyásba. Piros pontot érdemel viszont azért, mert nem kajálja az aksit (iPhone 11/iOS 14), ami a frissen kiadott mobilos címekről sajnos nem mindig mondható el. Az androidos változattal nincsenek tapasztalataim, de ha más platformokon is nyitott lennél a Wales Games művére, akkor Windowson, Macen, PS4-en, Xboxon és Switchen szintén elérhető.

Kapcsolódó cikkeink

Megjelent az iOS 16

Anikó

Az őszi bejelentések fele októberre tolódhat

Anikó

Az Android-használók fele iPhone-ra váltana

Anikó