IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Tim Cook már a visszavonulásra készülhet?

Az biztos, hogy az Apple élén állni nem könnyű feladat, pláne Steve Jobs árnyékéban. Idén augusztusban múlt 9 éve, hogy Cook átvette a cuperinói óriás irányítását CEO-ként és máris nyugdíjazná magát?

Egyszer, egy korábbi cikkben azt mondtuk:

A fél világ a következő Steve Jobsot várta, de helyette csak egy kimért, végtelenül polkorrekt, megfontolt üzletember érkezett.

És ezzel a mai napig nem lehet vitatkozni, a két vezető teljesen másképp és mást adott hozzá a vállalat esszenciájához. Míg Jobs zsenialitása olykor kiszámíthatatlan fordulatokat eredményezett, addig Cook megbízhatóan kormányozza egyre jövedelmezőbb vizekre a techóriást.

Cookot egyébként 1998-ban csábította át Jobs a Compaqtól SVP pozícióba. Feladata a beszállítói rendszer megreformálása és a cég raktározási rendszerében a „just-in-time” rendszer kiépítése volt. Nem véletlenül viselte még vezérigazgatóságának kezdetén is a „Raktáros” ragadványnevet.

És bár Bloomberg szerint Tim Cook és a csapata kiemelt figyelmet fordít az utódlás kérdésére, Cook még nem szeretne leköszönni, inkább kinevelnék a vállalat következő generációs top menedzsereit.

Ahogy Cook a tizedik évét kezdi az élén, vezetői csoportját többnyire olyan alelnökök alkötják, akik több mint két évtizede dolgoznak az Apple-nél, több tízmillió dollárt kerestek, és 55-60 év közöttiek, vagy annak közelében vannak. Ez a tipikus vállalati tervezés mellett arra ösztönözte Cupertinót, hogy továbbfejlessze a következő felsővezetői csapatot.

Jeff Williams

Jelenleg az elsőszülött szerepét az utódlási sorrendben Jeff Williams tölti be, aki pragmatikusságával és cél fókuszú irányításával valóban Cook utódja lehetne és nem egy újabb Jobs.

Greg Joswiak is a múlt hónapban vette át Phil Schiller munkakörét világszintű marketings SVP-ként. Ott is már hónapok óta készültek a dologra, Schiller folyamatosan adta át a feladatokat Joswiaknak. Akinek a helyére pedig a jelenlegi iPhone marketinges VP Kaiann Drance a legerősebb jelölt.

Greg Joswiak a bal oldalon, jobb oldalon pedig Susan Prescott, Stan Ng és Kaiann Drance

További lehetséges versenyzők Stan Ng és Susan Prescott. Ng, az Apple Watch marketing alelnöke, a 90-es évek vége óta az Apple marketingcsapatának egyik alapköve, először a Mac-en, majd az iPod-on, végül a Watch előtt dolgozott az iPhone-on is. Az 55 éves Prescott pedig jelenleg az alkalmazások és vállalati megoldások marketingjét felügyeli.

A szoftveres csapatban Craig Federighi még maradhat a saját pozíciójában jó pár évig. Ugyanis 51 év évével ő az Apple vezetői csapatának egyik legfiatalabb tagja. Ha Federighi mégis leköszönne pozíciójára a jó eséllyel pályázhatna jelenleg Sebastien Marineau-Mes, az Intelligeins Rendszerélmény VP-je, vagy Jon Andrews, aki a Core OS fejlesztésének VP-je.

Jon Andrews és Sebastien Marineau-Mes

A harmadik nagy terület pedig az operatív működés, ahol most Sabih Khan van vezetői pozícióban. Őt Priya Balasubramaniam válthatná potenciálisan.

[…] De a legvalószínűbb hosszú távú utód a csoportot ismerő emberek szerint Priya Balasubramaniam, az iPhone operációk jelenlegi vezetője. Balasubramaniam 2014 óta tölti be jelenlegi szerepét, és közel 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Apple-hez. Felelős az Apple legfontosabb termékének és az annak alapjául szolgáló alkatrészek gyártásának, ellátási láncának és javítási hálózatának működéséért.

Sabih Khan

Ha szeretnéd magad mélyebben beleásni az Apple utódlási stratégiájába, akkor szeretettel ajánlom a Bloomberg cikkét.

Borítókép: Bloomberg

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó