IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Tíz billentyűkombináció a gyors és egyszerű Safari használatért

Abban szinte biztos vagyok, hogy újabb világháborút lehetne bármikor kirobbantani a böngészők ürügyén. Mindenkinek van saját preferenciája. Jó pár év Chrome használat után el kellett ismernem, hogy – bár jó sok általam használt funkció hiányzik belőle – a Safari egyértelműen jobban muzsikál Macen, mint bármi más. 

Miért ne tehetnénk a munkát még gördülékenyebbé, néhány jól irányzott billentyűparancs használatával?

Forrás: MacRumors

1. Gyors váltás megnyitott tabok közt

Control (⌃) + Tab (⇥) vagy Control (⌃) + Shift (⇧) + Tab (⇥) billentyűkombinációk használatával oda-vissza navigálhatsz a megnyitott tabok közt is. Ugyanígy használhatod a Command (⌘) + szám (1-től 8-ig) kombinációt a megfelelő tabra ugráshoz.

2. Legutolsó tabra ugrás

Command (⌘) + 9 parancs használatával egyből a legutolsó megnyitott tabra ugorhatsz. Azonban ez a lehetőség csak macOS High Sierra 10.13.4 vagy annál újabb rendszer esetén működik. A korábbi verziókban ez az 1-es ponthoz hasonlóan a 9-es tabot nyitja meg.

3. Tabok bezárása

A megnyitott tabokat bezárhatod természetesen akár egyesével is a Command (⌘) + W kombináció segítségével. Ez mindig az aktuálisan aktív lapot zárja be. De akár választhatod a jobb egér gombbal klikkelést vagy Control (⌃) + klikket is és a Többi lap bezárás menüpontot is, ez is mindent bezár az aktív lapon kívül, csak úgy, mintha az Option (⌥) gombot nyomva tartva kattintanál az aktív lap fülének kis “x”-ére.

4. Nemrég bezárt tabok újranyitása

Természetesen kiturkálhatod a böngészési előzményeidből is, de sokkal egyszerűbb, ha a visszavonást alkalmazod a Command (⌘) + Z paranccsal – ha a tab bezárása volt az utolsó lépés, amit tettél. Ugyanígy működik a Shift (⇧) + Command (⌘) + T kombináció is. Ez bármelyik utolsó lapot visszahozza és többször is megismételhető egymás után.

5. Teljes oldalnyi görgetés

Egy teljes oldalnyi görgetéshez két lehetőséged is van: vagy az Option (⌥) + Fel/Le nyilat használod vagy a Szóköz + Shift (⇧) kombinációt. A Szóköz billentyű ütögetésével pedig kizárólag lefelé tudsz haladni az oldalon.

6. Oldal telejére / aljára ugrás

Ha nemcsak egy szekciónyit szeretnél fel vagy le ugrani az oldalon, akkor használd a Command (⌘) + Fel/Le nyilat, hogy teljesen a weboldal tetejére vagy aljára ugorhass instant.

7. Kedvencek sáv megjelenítése

A Safariban megjelölheted könyvjelzővel kedvenc weboldalaid és hozzáadhatod őket a kedvencekhez, hogy a későbbiekben könnyen elérhetők legyenek. A kedvencek nem csak új lap nyitásakor megjeleníthetők, hanem rendelkeznek saját menüsorral is, melyet a Command (⌘) + Shift (⇧) + B kombinációval jeleníthetsz meg, közvetlenül a keresősáv alatt.

8. Privát böngészés indítása

Privát böngészés során a böngészéssel kapcsolatos részletek nem lesznek elmentve, és a felkeresett webhelyek nem lesznek megosztva a többi eszközzel. Új privát böngészési ablak gyors megnyitásához használd a Command (⌘) + Shift (⇧) + N gombokat.

9. Oldalsáv megjelenítése

Az Oldalsáv elem alatt klasszikusan két elemet értünk: a Safari ablakának bal oldalán megjelenő sávban megjeleníthetjük a Könyvjelzőket, valamint az Olvasási listát egymástól függően. Az oldalsáv kinyitásához és becsukásához a legegyszerűbb, ha a Command (⌘) – Shift (⇧) – L kombinációt használod.

10. Címsorba ugrás

Command (⌘) + L billentyűparanccsal nemcsak azonnal kijelölheted az aktív ablak aktuális URL-jét, de a legördülő opciók közt megtalálhatod a kezdőlapon elhelyezkedő kedvencként megjelölt oldalaid, valamint a leggyakrabban látogatott oldalaid parancsikonját is.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó