IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Több, mint ideje lenne a Qi töltésnek Apple Watchon

Most, hogy megérkezett az Apple Watch 6. szériája, az óra pedig betöltötte az ötödik életévét, lassan kimaxolja a vállalat mindazon funkciókat, amit egy okoskiegészítő betölthet. Egy lehetőség azonban még nagyon hiányzik, a Qi vezeték nélküli töltés.

Ha jobban belegondolsz elképesztően ódivatú és frusztráló limitációja ez a terméknek. Gyakorlatilag röghöz, de minimum a saját töltőhöz köt az Apple a töltés során. Mert, hogy a gyakorlatban semmilyen más egyszerű vagy bonyolultabb Qi technológiás vezetéknélküli töltőt sem tudsz használni. Pedig a dolog nem állhat annyira távol a vállalattól, ha az iPhone-ok és AirPodsok esetében már hozzáadták ezt a lehetőséget.

Forrás: Apple

Amióta az S0-s Apple Watch megjelent 2015-ben, az alap Mágneses Apple Watch-töltő semmit sem változott, pedig a Made for iPhone program égisze alatt, a többi eszközhöz számtalan új fajta külsős gyártó által készített kiegészítő készítését és használatát engedélyezi az Apple. Az egyetlen valód változás az óra töltőjének estében az USB-A-ról USB-C-re váltás még 2018-ban, mondjuk a dobozba még mindig nem ez a fajta töltőkábel kerül.

Pedig a változás igenis elkerülhetetlen. A MacBookok és iPadek többsége már USB-C-s csatlakozóval ellátott, az iPhone-ok és AirPodsok ugyan még Lightningosak, de náluk már megy a Qi töltés. Most már csak az Apple Watch van lemaradva, ugyanazt a régi nótát fújják a Watch töltőjével, ami még jóval az előtti, hogy a Qi töltés adaptálását megkezdték volna készülékeikbe.

Forrás: Apple Explained

Pedig túléltünk már 1-2 váltást, lett 30 pinesből Lightning, sőt USB-C csatlakozó és MagSafe-ből is USB-C. Valószínűleg nem lehetne megugorhatatlan mérnöki kihívás némi nemű változást eszközölni a Watch töltésében.

Az iFixit szétszedős videóiból már kiderült, hogy a Watchok belsejében egy réz lemezke helyezkedik az induktív vevőrendszer szenzorai mellett, ez védi meg az egész szerkezetet a mágneses interferenciától. Ez gyakorlatilag a Qi standard egy módosított változata, amit John Perzow, a Wireless Power Consortium egyik alelnöke is megerősített. Ráadásul volt időszak, amikor véletlen a Series 3-as órák működtek más Qi töltőkkel is, de ez nem volt szabványos.

Az Apple-nek gyanítom, hogy nem kéne tovább a szőnyeg alá söpörgetni a szemetet. Lassan bele kell állniuk a Qi töltésbe.

Borítókép: Apple Watch YouTube csatorna

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó