IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Apple Watch SE – az észszerű választás?

Rég óta készültem lecserélni első szériás Apple Watchomat, ami már több mint három éve volt mindennapi társam. Most végre eljött az idő, úgy éreztem az Apple Watch SE-t nekem találták ki…

Ha zanzásítva szeretnéd látni és hallani, mit tud az SE, akkor itt a lehetőség:

A technikai specifikációkat nyersen nem nagyon szeretném boncolgatni, írtam róla eleget a Keynote alatt és után, azonban van pár dolog, amit érdemes kiemelni az SE esetében.

Induljunk is el a külső vonalán… Az Apple eddig kizárólag az iPhone esetében állt elő SE verziós készülékkel. Mindkét alkalommal régebbi házba bújtatták új technológiás hardverüket. Az Apple Watchnál viszont pont fordított a matek. A legújabb házba passzíroztak be az Apple Watch Series 5 hardverének nagy részét több-kevesebb finomhangolással.

Ezen kívül a külsőn sok minden nem változott. Az új órákat is 40 és 44 milliméteres verzióban érhetjük el, ugyanabban a konzervatív színfelhozatalban, mint amit eddig megszokhattunk: ezüst, asztroszürke és arany, természetesen 100%-ban újrahasznosított alumíniumból, itt sajnos nem játszik a rozsdamentes acél, titán, és kerámia verzió sem.

Nincs kék és (PRODUCT) RED verzió sem. Ami egy kicsit fájt is és egy kicsit meg is könnyebbültem tőle.

Nálam, amióta világ a világ és az eszemet tudom, a tech cuccok színe fekete, ha nincs fekete, akkor nagyon maximum ezüst. Azonban a (PRODUCT)RED iPhone-okkal kb. a 8-as széria óta szemezek és hajlottam volna arra is, hogy megvásároljam piros színben az órát. Ugyan nem tudom, hogy mennyire lett volna szerencsés választás egy olyan kiegészítő esetében, ami egész nap az orrom előtt van. Így legalább nem kellett gondolkodnom a színválasztáson.

Van viszont hozzá kismillió féle szíj, köztük a legújabb Solo Loop – körpánt és Braided Solo Loop – fonott körpánt is. Én alapvetően Milanese szíjjal hordom az órám, sosem jött be a gumis szíj, annak ellenére, hogy van belőle otthon fekete és fehér is. Na, gondoltam egy nagyot, akkor legalább a pánt legyen (PRODUCT)RED.

Végül az sem lett, mert azzal meg nem lehetett megrendelni az órát. Annyira pedig nem vagyok türelmes, hogy kivárjak a rendeléssel, csak a szíj miatt, amit tudtam, hogy nem is fogok hordani. Maradt a mély tengerészkék verziós sima körpánt, farmerhez-pólóhoz pont jó, ha már nagyon meg akarom győzni magam.

Túlesve az összes viszontagságon a csuklóméregetéssel végül 6-os méretben rendeltem meg, ami so-so, passzol, ha nagyon akarom. Én például vizesedésre nagyon hajlamos vagyok, így zavarna, hogy ami még reggel lötyög a csuklómon, este már vágja. Pont jó nekem a mágneses Milanese szíjam, ami szerencsére a 38 S1-ről tökéletesen passzol most a 40-es SE-re.

Azonban biztos vagyok benne, hogy sima és braided verzió is nagyon sok felhasználónak be fog jönni. A tartósság pedig idővel elválik, hiszen ezek sokkal gumisabbak, mint a korábbi szilikon szíjak.

Hátránya továbbá a töltés. Az original Apple Watch töltővel nem lesz gond, viszont minden más third-party töltőpadra helyezni körpánttal az órát már nem olyan egyszerű. Meg, ha egyszer megjön végre az AirPower… Padra felrakni kizárólag csak kicsatolt állapotban lehet, amit a pici kis finom mechanikás pöcök nem tudom mennyire díjaz napi szinten.

Térjünk át kicsit a belsőre… Itt mondhatnám, hogy semmi sem változott, de igazából minden is megváltozott, főleg egy régebbi szériáról váltva.

Funkciók szintjén jönnek az igazi kompromisszumok. Újdonságnak ott van minden földi jó, amit a watchOS 7 hozott, kivéve ugye a véroxigénszint-mérést és a 4-es órából már ismert EKG-t. Ezzel el is érkeztünk a készülék gyakorlatilag legnagyobb megkötendő kompromisszumához.

Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mennyire fontosak az egészségügyi funkciók. Nekem nem volt kérdés, pontosan tudtam, hogy csak játszanék vele párszor, ha már cianotikus leszek, nem a Watch fog segíteni rajtam. Hipochonderek jelen esetben hátrányban…

Illetve másik, ám az én meglátásom szerint kevesebb fejtörést okozó dolog az always-on kijelző hiánya, amit az SE nem örökölt meg elődeitől. Nekem ez azonnal kikapcsolós lett volna, mindent az extra aksiidőért felkiáltással. Meg, ha teljesen őszinte akarok lenni, annyi hiányát nem éreztem eddig sem az S1-gyel.

Persze, ez megint csak teljesen szubjektív dolog. De az S1-hez mérten már minden szebb és jobb – bocsi Apple. De, ami felett eljár az idő, afelett eljár… És az én órám felett nagyon is eljárt.

Egyetlen aggodalmam van, az aksiidő. A 18 óra az 18 óra, de minden a használattól függ. Én általában minden feleslegesen fogyasztó faktort igyekszem kilőni, meglátjuk ebben mennyit fejlődött az óra.

Mindenesetre az ez elmúlt napok tapasztalataira alapozva én a lehető legjobb döntést hoztam meg. Lett egy új órám, az SpO2 és EKG sosem érdekelt, az always-on kijelzőről teljesen le tudtam mondani és a 40 mm-es női verzióért LTE nélkül mindössze 110 000 Ft-ot kellett kiköhögni. Ami igazából egy remek deal egy teljesen top óráért, csak ajánlani tudom azoknak is, akik kipróbálnák az okosórákat, belépő kategóriás terméknek tökéletes.

Csak annyit tudok mondani zárszóként, hogy nekem garantáltan ez volt az észszerű választás.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó