IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Több van a MagSafe akkumulátorban, mint elsőre gondolnád…

Tegnap szépen megindult a hőbörgés, hogy mit gondol az Apple negyvenezeré’. Valóban, a MagSafe Battery Pack mAh-s kapacitása kevésnek tűnik, de több van a felszín alatt, mint gondolnánk. 

Az Apple nem adta meg a MagSafe Battery Pack teljes specifikációját. A hivatalos fotókon látható néhány szám, amelyek betekintést engednek abba, hogy mekkora töltési kapacitással rendelkezik.

Első pillantásra a számok enyhén kiábrándítónak tűnnek, a kapacitás egyharmada az iPhone 12 Pro Max akkumulátorának.

Apple launches MagSafe Battery Pack for iPhone 12 models
Forrás: NBC News

A milliamperóráknál azonban fontosabb a teljesítmény és a feszültség. A milliamperórás értéket gyakran használják annak meghatározására, hogy egy akkumulátor mennyire képes feltölteni egy készüléket, de ez csak akkor működik összehasonlítható mérőszámként, ha az akkumulátor és a feltöltött készülék feszültsége azonos.

Az Apple MagSafe akkumulátor műszaki adatai

 • 1460 mAh
 • 7,62 V
 • 11,13 Wh

Az iPhone-ok akkumulátor kapacitása

 • iPhone 12 Pro Max – 3687 mAh
 • iPhone 12 Pro – 2815 mAh
 • iPhone 12 – 2815 mAh
 • iPhone 12 mini – 2227 mAh

Minden iPhone 12 modell 3,81 V-os akkumulátort használ, így a MagSafe akkumulátorcsomag magasabb feszültségpotenciállal, és ezért magasabb wattórás értékkel rendelkezik, mint az általa töltött iPhone. Ez azt jelenti, hogy a MagSafe akkumulátorcsomag több energiát tud biztosítani egy iPhone-nak, mint amennyit a milliamperórás minősítése sugall.

Átváltások

A MagSafe Battery Pack által szolgáltatható tényleges teljesítmény megértése egy egyszerű matematikai egyenletben rejlik.

Amper * Volt = Teljesítmény (wattban)

Ennek az egyenletnek a felhasználásával kiszámíthatjuk a MagSafe Battery Pack hatékony milliamperórás teljesítményét egy adott feszültséghez. Vagy még egyszerűbben, kiszámíthatjuk az egyes iPhone-ok wattórás teljesítményét, és ezt közvetlen összehasonlításként használhatjuk a MagSafe teljesítményével.

Milliamperórában kifejezve

Ha a MagSafe akkumulátorcsomag 7,62 V feszültségen 1460 mAh-t biztosít, akkor a tényleges milliamperórás névleges teljesítmény 3,81 V feszültségen 2920 mAh. Ezt a számot úgy kapjuk meg, hogy vesszük az akkumulátor névleges teljesítményét, és elosztjuk az iPhone feszültségével.

A tényleges 2 920 mAh, ha 100%-os hatékonyságot feltételezünk (ami a való életben nem lehetséges, de erre mindjárt rátérünk), akkor a MagSafe Battery Pack képes lenne egy iPhone 12 vagy iPhone 12 Pro teljes feltöltésére különösebb probléma nélkül. A felhasználóknak azonban a hőveszteség és a gyenge hatékonyság miatt nem szabad tökéletes energiaátvitelt várniuk a készülékek között.

A vezeték nélküli töltés körülbelül 50%-os hatékonyságú, ami azt jelenti, hogy az energia fele hő vagy egyéb veszteségek miatt elvész. Ennek ellenére a MagSafe töltés hatékonyságát nehéz pontosan számosítani. Az Apple “speciális technológiájának” köszönhetően jobb lehet a hatékonyság, mint az alap Qi esetében.

De ezzel a kezdeti pillantással a hatékony milliamperórákra az iPhone feszültségét tekintve a MagSafe Battery Pack nem tűnik olyan alulteljesítményesnek.

Wattórában kifejezve

Matematikailag sokféleképpen összehasonlíthatjuk ezeket a teljesítményeket, de az akkumulátor által nyújtott töltés mennyisége ugyanaz marad. Míg a legtöbb akkumulátorcsomag a milliamperórás értéket használja a kapacitás bemutatására, a wattórák jobban megmagyaráznák a teljes kapacitást a feszültségkülönbségekből adódó hibák nélkül.

A wattórás érték jobban jelzi a készülék teljes kapacitását, mivel figyelembe veszi a feszültséget és az áramerősséget.

 • MagSafe akkumulátor – 11,13 Wh
 • iPhone 12 Pro Max – 14,05 Wh
 • iPhone 12 Pro – 10,73 Wh
 • iPhone 12 – 10,73 Wh
 • iPhone 12 mini – 8,48 Wh

Ezt a mérőszámot használva láthatjuk, hogy a MagSafe Battery Pack a teljes kapacitás tekintetében pontosan az iPhone 12 és az iPhone 12 Pro Max között helyezkedik el. Ha figyelembe vesszük a töltési hatékonyságot, akkor a számok nem egészen ilyen lenyűgözőek, de az akkumulátorcsomag méretét tekintve megfelelőek. 70%-os hatékonysággal a MagSafe Battery Pack az iPhone 12 mini készüléket a nulláról körülbelül 90%-os kapacitásig töltené fel.

Töltési hatékonyság

Számos tényezőt kell figyelembe venniük a felhasználóknak, amikor az akkumulátor kapacitását vizsgálják. Bár a MagSafe Battery Pack számai papíron jól néznek ki, ha a minősítéseket megfelelően megvizsgáljuk, a hatékonyság nem 100%-os.

Az Apple ezt azzal ismeri el, hogy némi intelligenciát programozott az iPhone-ba és a MagSafe Battery Packbe. Annak érdekében, hogy a MagSafe akkumulátor használatából a lehető legtöbbet hozza ki, az Apple nem engedi, hogy az iPhone-t azonos sebességgel töltse, figyelembe véve a töltés körülményeit, beleértve a hőt, és a feltöltött iPhone akkumulátorának jellemzőit.

Forrás: 9to5Mac

A MagSafe Battery Pack leállítja a töltést, ha az iPhone eléri a 90%-os töltöttségi szintet. Vagy ha az iPhone túlságosan felmelegszik, a MagSafe Battery Pack 80%-nál megálljt parancsol.

Töltés közben MagSafe Battery Pack azt is biztosítja, hogy az iPhone először elérje a teljes töltöttségi szintet, mielőtt a csatlakoztatott áramot saját maga töltésére használná. Hiszen az iPhone képes a MagSafe akkumulátorcsomagot fordított töltéssel tölteni, ha a belső akkumulátora tele van és csatlakoztatva van a hálózathoz.

Az Apple minden töltési folyamat során figyelembe veszi a hőmérsékleti szempontokat. A lítium-ion akkumulátor túl nagy hő hatására gyorsabban lemerül, ezért nem ajánlott a vezeték nélküli töltés használata túl meleg környezetben.

Szerencsére a felhasználóknak nem kell figyelembe venniük a töltés hatékonyságát vagy a hőmérsékletet, amikor készülékeiket használják. A beépített intelligencia mindezt helyettük kezeli, így csökken a nem hatékony töltés esélye.

Charging efficiency via standard Qi is 50% as effective as a wired charger
Forrás: AppleInsider

Függetlenül a töltési intelligencia jellemzőitől, a vezeték nélküli töltés még mindig eleve nem hatékony. A hőveszteség és a mágneses veszteség miatt a MagSafe Battery Pack energiájának egy része gyorsabban eloszlik, mint kábelen keresztül.

A MagSafe platform megmutatta, hogy saját technológiát és intelligenciát használ a vezeték nélküli töltés néhány problémájának leküzdésére. A MagSafe akkumulátor 15 W teljesítményt képes biztosítani a csatlakoztatott iPhone-nak, amíg az el nem éri a fent említett követelmények egyikét.

Az itt található specifikációk és adatok első vizsgálata azt mutatta, hogy az Apple MagSafe Battery Pack nem olyan gyenge ajánlat, mint ahogyan azt kezdetben feltételezhettük. A teljesítményértékelése azt mutatja, hogy elegendő kapacitással rendelkezik ahhoz, hogy használat közben közel megduplázza az iPhone 12 mini akkumulátor élettartamát.

A hatékonyságot félretéve úgy gondoljuk, hogy a MagSafe Battery Pack használata jó élmény lesz azoknak, akik egy kicsit több energiára vágynak a nap folyamán. Az Apple-hez hasonló kis akkumulátorcsomagok nem arra szolgálnak, hogy helyettesítsék a dedikált tápegységet vagy a napi töltési rutint, hanem arra, hogy szükség esetén néhány órányi extra készülékhasználatot biztosítsanak.

Kapcsolódó cikkeink

Megjelent a watchOS 9

Anikó

Megjelent az iOS 16

Anikó

Érkeznek az Apple Far Out eseményének legnagyobb bejelentései

Anikó