IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Több van a MagSafe akkumulátorban, mint elsőre gondolnád…

Tegnap szépen megindult a hőbörgés, hogy mit gondol az Apple negyvenezeré’. Valóban, a MagSafe Battery Pack mAh-s kapacitása kevésnek tűnik, de több van a felszín alatt, mint gondolnánk. 

Az Apple nem adta meg a MagSafe Battery Pack teljes specifikációját. A hivatalos fotókon látható néhány szám, amelyek betekintést engednek abba, hogy mekkora töltési kapacitással rendelkezik.

Első pillantásra a számok enyhén kiábrándítónak tűnnek, a kapacitás egyharmada az iPhone 12 Pro Max akkumulátorának.

Apple launches MagSafe Battery Pack for iPhone 12 models
Forrás: NBC News

A milliamperóráknál azonban fontosabb a teljesítmény és a feszültség. A milliamperórás értéket gyakran használják annak meghatározására, hogy egy akkumulátor mennyire képes feltölteni egy készüléket, de ez csak akkor működik összehasonlítható mérőszámként, ha az akkumulátor és a feltöltött készülék feszültsége azonos.

Az Apple MagSafe akkumulátor műszaki adatai

 • 1460 mAh
 • 7,62 V
 • 11,13 Wh

Az iPhone-ok akkumulátor kapacitása

 • iPhone 12 Pro Max – 3687 mAh
 • iPhone 12 Pro – 2815 mAh
 • iPhone 12 – 2815 mAh
 • iPhone 12 mini – 2227 mAh

Minden iPhone 12 modell 3,81 V-os akkumulátort használ, így a MagSafe akkumulátorcsomag magasabb feszültségpotenciállal, és ezért magasabb wattórás értékkel rendelkezik, mint az általa töltött iPhone. Ez azt jelenti, hogy a MagSafe akkumulátorcsomag több energiát tud biztosítani egy iPhone-nak, mint amennyit a milliamperórás minősítése sugall.

Átváltások

A MagSafe Battery Pack által szolgáltatható tényleges teljesítmény megértése egy egyszerű matematikai egyenletben rejlik.

Amper * Volt = Teljesítmény (wattban)

Ennek az egyenletnek a felhasználásával kiszámíthatjuk a MagSafe Battery Pack hatékony milliamperórás teljesítményét egy adott feszültséghez. Vagy még egyszerűbben, kiszámíthatjuk az egyes iPhone-ok wattórás teljesítményét, és ezt közvetlen összehasonlításként használhatjuk a MagSafe teljesítményével.

Milliamperórában kifejezve

Ha a MagSafe akkumulátorcsomag 7,62 V feszültségen 1460 mAh-t biztosít, akkor a tényleges milliamperórás névleges teljesítmény 3,81 V feszültségen 2920 mAh. Ezt a számot úgy kapjuk meg, hogy vesszük az akkumulátor névleges teljesítményét, és elosztjuk az iPhone feszültségével.

A tényleges 2 920 mAh, ha 100%-os hatékonyságot feltételezünk (ami a való életben nem lehetséges, de erre mindjárt rátérünk), akkor a MagSafe Battery Pack képes lenne egy iPhone 12 vagy iPhone 12 Pro teljes feltöltésére különösebb probléma nélkül. A felhasználóknak azonban a hőveszteség és a gyenge hatékonyság miatt nem szabad tökéletes energiaátvitelt várniuk a készülékek között.

A vezeték nélküli töltés körülbelül 50%-os hatékonyságú, ami azt jelenti, hogy az energia fele hő vagy egyéb veszteségek miatt elvész. Ennek ellenére a MagSafe töltés hatékonyságát nehéz pontosan számosítani. Az Apple “speciális technológiájának” köszönhetően jobb lehet a hatékonyság, mint az alap Qi esetében.

De ezzel a kezdeti pillantással a hatékony milliamperórákra az iPhone feszültségét tekintve a MagSafe Battery Pack nem tűnik olyan alulteljesítményesnek.

Wattórában kifejezve

Matematikailag sokféleképpen összehasonlíthatjuk ezeket a teljesítményeket, de az akkumulátor által nyújtott töltés mennyisége ugyanaz marad. Míg a legtöbb akkumulátorcsomag a milliamperórás értéket használja a kapacitás bemutatására, a wattórák jobban megmagyaráznák a teljes kapacitást a feszültségkülönbségekből adódó hibák nélkül.

A wattórás érték jobban jelzi a készülék teljes kapacitását, mivel figyelembe veszi a feszültséget és az áramerősséget.

 • MagSafe akkumulátor – 11,13 Wh
 • iPhone 12 Pro Max – 14,05 Wh
 • iPhone 12 Pro – 10,73 Wh
 • iPhone 12 – 10,73 Wh
 • iPhone 12 mini – 8,48 Wh

Ezt a mérőszámot használva láthatjuk, hogy a MagSafe Battery Pack a teljes kapacitás tekintetében pontosan az iPhone 12 és az iPhone 12 Pro Max között helyezkedik el. Ha figyelembe vesszük a töltési hatékonyságot, akkor a számok nem egészen ilyen lenyűgözőek, de az akkumulátorcsomag méretét tekintve megfelelőek. 70%-os hatékonysággal a MagSafe Battery Pack az iPhone 12 mini készüléket a nulláról körülbelül 90%-os kapacitásig töltené fel.

Töltési hatékonyság

Számos tényezőt kell figyelembe venniük a felhasználóknak, amikor az akkumulátor kapacitását vizsgálják. Bár a MagSafe Battery Pack számai papíron jól néznek ki, ha a minősítéseket megfelelően megvizsgáljuk, a hatékonyság nem 100%-os.

Az Apple ezt azzal ismeri el, hogy némi intelligenciát programozott az iPhone-ba és a MagSafe Battery Packbe. Annak érdekében, hogy a MagSafe akkumulátor használatából a lehető legtöbbet hozza ki, az Apple nem engedi, hogy az iPhone-t azonos sebességgel töltse, figyelembe véve a töltés körülményeit, beleértve a hőt, és a feltöltött iPhone akkumulátorának jellemzőit.

Forrás: 9to5Mac

A MagSafe Battery Pack leállítja a töltést, ha az iPhone eléri a 90%-os töltöttségi szintet. Vagy ha az iPhone túlságosan felmelegszik, a MagSafe Battery Pack 80%-nál megálljt parancsol.

Töltés közben MagSafe Battery Pack azt is biztosítja, hogy az iPhone először elérje a teljes töltöttségi szintet, mielőtt a csatlakoztatott áramot saját maga töltésére használná. Hiszen az iPhone képes a MagSafe akkumulátorcsomagot fordított töltéssel tölteni, ha a belső akkumulátora tele van és csatlakoztatva van a hálózathoz.

Az Apple minden töltési folyamat során figyelembe veszi a hőmérsékleti szempontokat. A lítium-ion akkumulátor túl nagy hő hatására gyorsabban lemerül, ezért nem ajánlott a vezeték nélküli töltés használata túl meleg környezetben.

Szerencsére a felhasználóknak nem kell figyelembe venniük a töltés hatékonyságát vagy a hőmérsékletet, amikor készülékeiket használják. A beépített intelligencia mindezt helyettük kezeli, így csökken a nem hatékony töltés esélye.

Charging efficiency via standard Qi is 50% as effective as a wired charger
Forrás: AppleInsider

Függetlenül a töltési intelligencia jellemzőitől, a vezeték nélküli töltés még mindig eleve nem hatékony. A hőveszteség és a mágneses veszteség miatt a MagSafe Battery Pack energiájának egy része gyorsabban eloszlik, mint kábelen keresztül.

A MagSafe platform megmutatta, hogy saját technológiát és intelligenciát használ a vezeték nélküli töltés néhány problémájának leküzdésére. A MagSafe akkumulátor 15 W teljesítményt képes biztosítani a csatlakoztatott iPhone-nak, amíg az el nem éri a fent említett követelmények egyikét.

Az itt található specifikációk és adatok első vizsgálata azt mutatta, hogy az Apple MagSafe Battery Pack nem olyan gyenge ajánlat, mint ahogyan azt kezdetben feltételezhettük. A teljesítményértékelése azt mutatja, hogy elegendő kapacitással rendelkezik ahhoz, hogy használat közben közel megduplázza az iPhone 12 mini akkumulátor élettartamát.

A hatékonyságot félretéve úgy gondoljuk, hogy a MagSafe Battery Pack használata jó élmény lesz azoknak, akik egy kicsit több energiára vágynak a nap folyamán. Az Apple-hez hasonló kis akkumulátorcsomagok nem arra szolgálnak, hogy helyettesítsék a dedikált tápegységet vagy a napi töltési rutint, hanem arra, hogy szükség esetén néhány órányi extra készülékhasználatot biztosítsanak.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó