IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Böngészőben futtatható Windows verzióval rukkolt elő a Microsoft

A Microsoft bemutatta a Windows 365 elnevezésű új szolgáltatását, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a Windows teljes verzióját futtassák böngészőben, bármilyen eszközön. 

Az új szolgáltatás egyelőre csak a vállalkozások számára érhető el, de mivel a Microsoft nagy hangsúlyt fektet a felhőplatformokra, nagyon valószínű, hogy a jövőben valamikor a fogyasztók számára is elérhetővé válik. A Microsoft a Windows 365-öt mindenféle méretű vállalkozás számára kínálja, legyen szó akár egyszemélyes vállalkozásról, akár óriási szervezetről. A legjobb rész? A Windows 365-öt a Mac mellett egy iPaden is futtathatod.

Forrás: Microsoft

Ahogy a Microsoft streaming Xbox szolgáltatása egy virtuális Xboxot hoz létre a felhőben, úgy a Windows 365 egy virtuális felhő PC-t hoz létre. A Windows 365 segítségével létrehozott felhő PC-k teljesen személyre szabhatók, akárcsak egy fizikai PC. Azt is kiválaszthatja, hogy mennyi RAM és tárhely kerüljön egy virtuális PC-be. A Microsoft honlapja szerint akár 512 GB és 16 GB RAM memóriával is konfigurálhat egy felhő PC-t.

A Windows 365 képes “azonnali indítási élményt” közvetíteni teljes Windows-alkalmazásokkal bármilyen eszközön. A felhőalapú PC elmenti az állapotát, így zökkenőmentesen válthat az eszközök és platformok között. Ez az első alkalom, hogy az iPad képes lesz teljes asztali operációs rendszert futtatni hagyományos ablakozással és alkalmazásokkal, annak ellenére, hogy ez eddig csak a webböngészőn keresztül volt lehetséges.

A Microsoft azt állítja, hogy a Zero Trust architektúrával lépéseket tett a felhőalapú PC-k biztonságának megőrzése érdekében. A virtuális PC-re való bejelentkezéshez a Windows 365-ön keresztül többfaktoros hitelesítésre lesz szükség. Minden titkosított, a tárolt adatoktól kezdve a hálózati forgalomig.

A vállalat a Windows 365-öt az Azure Virtual Desktop platformjára építette, hogy az üzleti rendszergazdák nyomon követhessék a szervezetük összes felhő PC-jét.

Remélhetőleg a Microsoft inkább előbb, mint utóbb az átlagos felhasználók számára is elérhetővé teszi a Windows 365-öt. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan használnák a hagyományos asztali környezetet mondjuk egy iPad Prón. A Mac-felhasználóknak is előnyös lenne egy fogyasztói felhőalapú PC, mivel nem kellene Boot Camp vagy Parallels segítségével telepíteniük a Windowst.

A Microsoft 2021. augusztus 2-án indítja el a Windows 365-öt, bármilyen méretű vállalkozás számára. A Windows 365 az induláskor a Windows 10-et fogja támogatni, később pedig frissíthető lesz a Windows 11-re. A Windows 365 modern webböngészőkben fog működni Maceken, iPadeken, androidos és Linuxos eszközökön.

Borítókép: Microsoft

Kapcsolódó cikkeink

Komoly veszélyt jelenthet a Windowsos gépekre az M2-es chip érkezése

Anikó

Ez a Windowsos malware most már a Maceket is megfertőzheti

Anikó

Jobs mindig képes volt valami meglepőt alkotni

Anikó