IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Továbbra is töretlenül nő a Macek iránti kereslet

Az IDC adatai szerint 2021 második negyedévében, az előző év azonos időszakához képest közel 10 százalékkal nőtt a Macek eladása, mivel a számítógépek iránti kereslet növekedése folytatódott.

Az IDC Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker szerint a személyi számítógépek – beleértve az asztali számítógépeket, notebookokat és munkaállomásokat – világszintű eladásai 2021 második negyedévében elérték a 83,6 millió darabot. Ez 13,2 százalékos növekedést jelent 2020 második negyedévéhez képest, annak ellenére, hogy az alkatrészhiány az egész iparágban korlátozta a kínálatot.

Forrás: Apple

Az IDC elemzése megjegyezte, hogy bár az éves növekedés továbbra is magas, de már kezdett mérséklődni, mivel a 2021 második negyedévi 13 százalékos növekedés jóval alacsonyabb, mint a 2021 első negyedévi 55,9 százalékos és a 2020 negyedik negyedévi 25,8 százalékos növekedés. Neha Mahajan, az IDC Devices and Displays Groupjának vezető elemzője így nyilatkozott:

A piac a keresletet illetően vegyes jelzésekkel szembesül A vállalkozások újbóli megnyitásával a kereskedelmi szegmensben a keresleti potenciál ígéretesnek tűnik. Ugyanakkor a fogyasztói kereslet lassulására is vannak korai jelek, mivel a közel egyéves agresszív PC-vásárlást követően az emberek megváltoztatják kiadási prioritásaikat.

Az Apple maradt a negyedik legnagyobb PC-gyártó, holtversenyben az Acerrel, és csak a Lenovo, a HP és a Dell előzte meg, amelyek közül mindegyiknek több mint kétszer annyi eladása volt, mint az Apple-nek.

Az Apple nem közöl pontos Mac-szállítási adatokat, vagyis az IDC által közölt adatok becsült értékek. A Canalys hasonló jelentése 19,8 százalékosra tette az Apple éves növekedését, de hasonló tartományban mutatta a szállítási becsléseket.

Forrás: IDC

Az Apple pénzügyi második negyedéves eredménybeszámolója a Mac-bevételek folyamatos növekedését mutatta, amely nagyjából összhangban van az IDC becsléseivel, de az Apple még nem számolt be erről az időszakról. Az Apple július 27-én tartja harmadik negyedéves eredményeinek ismertetését.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó