IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Új macOS 12 – Mammoth vagy Monterey?

A macOS minden új főverziójával új kódnév is jár. 2013 óta a macOS verziói Kalifornia gyönyörű helyeiről kapták a nevüket. 

Eddig a következő nevek voltak: Mavericks, Yosemite, El Capitan, Sierra, High Sierra, Mojave, Catalina és Big Sur. Szórakoztató találgatni, hogy mi lehet a következő verziók neve. Az Apple pedig csendben és következetesen olyan nyomokat hagy, melyek megkönnyíti a kiadás nevének megfejtését. Az elmúlt év során az Apple megújított és elhagyott néhány védjegyet, amelyek utalhatnak arra, hogy mi lesz a macOS 12 neve.

Mindenekelőtt az Apple 2013 és 2014 körül több nevet is védjeggyel látott el, méghozzá burkolt cégek segítségével, amikor először kezdett el kaliforniai helyeket használni a macOS-hez. A Yosemite, Sierra, El Cap és Big Sur mind a védjegyek között voltak. Az olyan nevek, mint a Diablo, Condor, Tiburon, Farallon, Miramar, Rincon, Pacific, Redwood, Shasta, Grizzly, Skyline és Redtail szintén szerepeltek, de a jelek szerint már nem használják őket.

Így két lehetséges név maradt. Mindkettőt nemrégiben újította meg az Apple a számítógépes operációs rendszerek kategóriáiban való használatra. Ez a két név a Monterey és a Mammoth. Kezdjük a Mammoth-tal.

A Mammoth nevet az Apple ez év április 29-én újította meg. Ez a legfrissebb név az Apple portfóliójában. A Mammoth több mint valószínű, hogy a kaliforniai Mammoth Lakest képviseli. Mammoth Lakes egy síparadicsom, amely egy gyönyörű tó mellett fekszik a Sierra-hegységben, nem messze Yosemite-től. Remek név lenne a macOS egy nagyszabású kiadásához.

A Monterey-t 2020. december 29-én újították meg, a védjegyet meghosszabbították. Monterey lehet a neve a macOS következő verziójának, több okból is. Az első, hogy a Big Sur Monterey-en belül létezik. Az Apple szereti a finomítási kiadásokat együtt tematizálni, mint például a Sierra és a High Sierra vagy a Yosemite és az El Capitan esetében. A Monterey tökéletes név lenne a Big Sur utódjának, amely a tavalyi nagy változások finomítására összpontosít.

Az Apple a korábbi WWDC prezentációkban is utalt a Monterey névre, ahogyan azt más helyszínek esetében is tette. A 2015-ös WWDC-t figyelve észrevettem, hogy Craig Federighi az iPad multitasking bemutatója során egy kirándulást tervez Monterey-be és Big Surbe. A Big Sur végül természetesen a tavalyi nagy macOS-kiadás neve lett. A Monterey és Big Sur kapcsolata megkérdőjelezhetetlen.

Végső soron, ha tényleg ez a két név került szóba belsőleg, akkor valószínűleg a kiadás mérete alapján választották az egyiket vagy a másikat. Ha ez egy kis, finomításokra koncentráló frissítés, akkor reális, hogy Monterey lesz a neve. Ha egy nagyobb frissítésről van szó, amely a Big Sur lendületét kívánja fenntartani, akkor a Mammoth név tökéletesen passzolna.

Borítókép: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó