IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Új módszert alkalmaz az Apple: sokkal könnyebben lesznek javíthatók az iPhone-ok alkatrészei

Ha bármelyik Apple eszközöd bekrepál és bekerül a szervizbe, akkor az ügyedben eljáró technikusok rendesen górcső alá veszik a készüléket annak megállapítása érdekében, hogy könnyen javítható hibáról van-e szó vagy teljes újra kell cserélni azt. Az iPhone 12-es modellek esetében hamarosan már lehetőség nyílik például a Face ID érzékelők és a repedezett hátsó üveg cseréjére, anélkül, hogy teljesen új telefont kapnál. Örülünk, Vincent? Hát, még nem tudjuk…

Az Apple hamarosan elérhetővé tesz a technikusok számára egy olyan új módszert, amely lehetővé teszi számukra az iPhone 12 mini és 12 több részének javítását a készülék teljess cseréje helyett.

Forrás: iFixit

A belső feljegyzés szerint az új „iPhone hátsó rendszer” lehetővé teszi az Apple számára, hogy kicserélje az alaplapot, a Face ID szenzorokat és akár az iPhone hátsó üvegét is. Jelenleg, ha alaplap vagy Face ID problémával, esetleg egy szépen bepókhálósodott hátlappal fordulsz a szervizhez, akkor hivatalos helyen csak azt a lehetőséget kínálhatják, hogy szép kis summáért újra cserélik az eszközt. (Ez itt a reklám helye: ezért fontos mindig biztosítást kötni.)

Az egyetlen alkatrész, amely nem lesz jogosult a javítására, alapvetően a kamera, melyekhez továbbra is csereegységre lesz szükség. Bár a kijelző szintén nem cserélhető ezzel az új módszerrel, az Apple már képes lehet új kijelzőt biztosítani anélkül, hogy ki kellene cserélnie a teljes iPhone-t.

Egy repedt hátsó üveges iPhone 12 és mini esetében a szakemberek képesek lesznek a készülék teljes hátsó részét úgy, hogy az új hátlap teljesen passzoljon az eredeti kijelzőhöz és a hátsó kameraszigethez. Ehhez persze a kijelzőnek és hátsó kamerának teljesen sérülésektől mentesnek és hibátlanul működőnek kell lennie.

Forrás: iFixit

Ez a módszer nagyban lerövidítheti a bevizsgálási és javítási folyamatot és persze megint itt a karbonsemlegesség és a környezet védelme iránti elköteleződés is.

Az Apple szerint az új javítási módszer minden országban elérhető lesz, ahol az iPhone 12 mini és az iPhone 12 termékeket forgalmazzák. Egyelőre úgy tűnik a 12 Pro és 12 Pro Max nem jogosult az ilyen javításokra. 

Kétélű ez a javítási történet. Azok számára, akik valóban csak tényleg az összetört üveget szeretnék cseréltetni óriási win, mert jóval alacsonyabb összegből megússzák a szervizelést. Viszont azok vitorlájából, akik sportot űznek a még garanciális termékek ripityára töréséből eladás előtt, ezzel a lépéssel szépen kifoghatja a szelet az Apple. 

Forrás: 9to5Mac