IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Új Zárolási mód érkezését jelentette be az Apple

Az Apple tegnap bejelentette, hogy az iOS-, iPadOS 16 és macOS Ventura rendszerekkel új zárolási mód érkezik az iPhone-okra, iPadekre és Macekre. Az Apple szerint az opcionális biztonsági funkció célja, hogy megvédje azon felhasználók adatait, akiket az államilag támogatott kémprogramokat fejlesztő magáncégek például újságírók, aktivisták és kormányzati alkalmazottak – rendkívül célzott kibertámadásainak veszélye fenyegethet.

Az Apple szerint a Lockdown Mode (Zárolási mód) az iOS 16, iPadOS 16 és macOS Ventura tegnap kiadott harmadik bétaverziójában már engedélyezve van, és a funkció minden felhasználó számára elérhető lesz, amikor a szoftverfrissítések még idén megjelennek. Bár a funkció a kibertámadások célpontjává vált felhasználóknak szól, úgy tűnik, hogy bármelyik felhasználó számára engedélyezhető lesz.

A Lockdown Mode alapértelmezés szerint ki van kapcsolva, és a Beállítások vagy a Rendszerbeállítások alkalmazás Adatvédelem és biztonság szekciójában kapcsolható be. Természetesen bekapcsolás után a Lockdown Mode bármikor kikapcsolható. A Zárolási mód be- vagy kikapcsolásához a készülék újraindítása és a készülék jelszavának megadása szükséges.

Forrás: Apple

Bekapcsolt állapotban az Apple szerint a Lockdown Mode extrém szintű biztonságot nyújt azáltal, hogy szigorúan korlátozza vagy letiltja a funkciók, alkalmazások és webhelyek működését. Az induláskor a Lockdown Mode a következő védelmeket tartalmazza:

  • Az Üzenetek alkalmazásban a képek kivételével a legtöbb üzenetcsatolmánytípus blokkolva van, és egyes funkciók mellett, például a linkek előnézete nem érhető el.
  • A korábban nem hívott személyek bejövő FaceTime-hívásai blokkolva vannak. A korábban meg nem hívott személyektől érkező, más Apple-szolgáltatásokba szóló meghívások szintén blokkolva vannak.
  • Egyes összetett webes technológiák és böngészési funkciók, köztük a just-in-time (JIT) JavaScript-összeállítás letiltásra kerülnek, kivéve, ha a felhasználó kizárja a megbízható webhelyeket a Zárolási módból. Ez a védelem a Safarira és a WebKitet használó összes többi webböngészőre vonatkozik iPhone-on, iPaden és Macen egyaránt.
  • A megosztott albumok eltávolításra kerülnek a Fotók alkalmazásból, és az új megosztott albumok meghívása blokkolva lesz.
  • Ha egy eszköz le van zárva, a más eszközökkel/tartozékokkal való vezetékes kapcsolatok blokkolva vannak.
  • A konfigurációs profilok nem telepíthetők, és az eszköz nem regisztrálható a mobileszköz-kezelésbe (MDM), amíg a Zárolási mód be van kapcsolva.

Az Apple közölte, hogy idővel újabb funkciókkal bővíti a Lockdown Mode-ot. Az Apple új kategóriával bővítette a Security Bounty programját, mely keretében megjutalmazza azokat a „kutatókat”, akik módot találnak a Lockdown Mode megkerülésére, és segítenek a védelem javításában. A Lockdown Mode-ban talált megfelelő gyengeségek felfedezéséért járó fejpénz összege akár elérheti a 2 millió dollárt is.

A Lockdown Mode egy úttörő képesség, amely tükrözi rendíthetetlen elkötelezettségünket a felhasználók védelme iránt, még a legritkább és legkifinomultabb támadások ellen is. Bár a felhasználók túlnyomó többsége soha nem lesz nagy célzott kibertámadások áldozata, fáradhatatlanul dolgozunk azon a kisszámú felhasználó védelmén, akik mégis áldozatul esnek.
Ivan Krstić, az Apple biztonsági mérnöki részlegének vezetője

Az Apple azt is bejelentette, hogy 10 millió dolláros támogatást nyújt a Ford Alapítvány Méltóság és Igazságosság Alapjának, hogy támogassa azokat a szervezeteket, amelyek a rendkívül célzott kibertámadásokat kivizsgálják, leleplezik és megelőzik. Valamit azt is közölték, hogy a Pegasus kémprogram készítője, az NSO Group ellen indított perből megítélt kártérítést is felajánlják.

Borítókép: MacRumors

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó