IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Újabb botrány az Apple harminc százalékos “adója” miatt!

A Facebook legújabb frissítésével elhozta a saját applikáción belüli jegyvásárlást egy extra figyelemfelkeltő üzenettel. Az Apple és a Google azonnal blokkolta is az üzenetet, mivel az állt benne, hogy vásárláskor mennyit csíp le a nyereségből a két mogul, míg a legnagyobb szociális háló “jófejségből” nem kér semmit.

Az almás cég azt állítja, hogy a frissítés “üzenet” része irreleváns információ, ami szembemegy az App Store szabályaival. Tim Cook vezetősége legalább megmondta a tutit, viszont a Google csak sunyiban leszedte azt. Ennek eredményeként a cégek által levont haszon feltüntetése nem látszik, és az sem, hogy Mark Zuckerberg nem kér a pénzből.

Pedig a Facebook nagyon próbál kampányolni a kisvállalkozók mellett, hogy segítse őket a pandémia alatt is. Ezért is kérték meg külön a két céget, hogy legyenek oly kedvesek ebben az esetben eltekinteni a jutaléktól, hisz maga a kék közösségi háló sem kér a profitból.

Azonban ha esetleg kivételt tennének pont az Epic Games – Fortnite balhé után, akkor azzal semmisé tennék az álláspontjukat, miszerint: “senkinek sincs kivétel, ha nem tetszik nem kell a platformunkat használni”.

Az új funkció frissítése előtt még látható volt, hogy mennyit is csíp le a bevételből az Apple vagy a Google de aztán egyből blokkolták is a szöveg feltüntetését az éles megjelenés előtt!  Forrás: TheVerge

A történtek utáni hivatalos üzenete a Facebooknak az volt, hogy:

“Most fontosabb mint bármikor ezelőtt, hogy megadhassuk a lehetőséget az embereknek, hogy megértsék miként is jut el az általunk elköltött pénzösszeg a kisebb cégekhez”.

Megígérték, hogy tovább fogják folytatni a harcot az App Store és a Play Store hatalmas és igazságtalan sarca ellen és azt is, hogy feltüntetik valahogy a 30%-os jutalékot. Lehet nem szeretni a Facebookot és Mark Zuckerberget, de azért be kell vallani, ez igazán kedves gesztus tőlük, Még akkor is, ha nincsenek kétségeink, hogy hosszú távon nekik is előnyös ez az opció. A két másik cég meg igazából csak a “jogos” jussukat akarja. Arra viszont kíváncsi leszek, hogy miképpen oldják majd meg a jutalék százalékának feltüntetését. Az Apple-nek biztosan lesz egy-két szava a dologhoz…

Borító: TheMedia

Forrás: TheVerge

Te kinek adsz igazat: a Facebooknak vagy az Apple – Google párosnak?

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó