IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Újabb rekord negyedévet tudhat maga mögött az Apple

Az Apple tegnapi beszámolójából kiderült, hogy 97,28 milliárd dolláros bevételt könyvelhettek el 2022 második negyedévében, ezzel ismét megdöntve az egy évvel korábbi adatokat a még mindig kihívásokkal teli környezetben.

Az iPhone-gyártó csütörtökön, az elemzőkkel szokásos módon tervezett konferenciahívás előtt jelentette be, hogy a 2022 márciusával végződő negyedév bevételei éves szinten növekedést jelentenek a 2021 második negyedévében jelentett 89 milliárd dollárhoz képest.

Az Apple bevételei negyedéves bontásban

A negyedéves bruttó árrés 43,7%-ot ért el, szemben az egy évvel korábbi 42,5%-os értékkel. A működési költségek a 2021 második negyedévi 10,6 milliárd dollárról 12,6 milliárd dollárra tolódtak 2022 második negyedévében. Az egy részvényre jutó eredményt 1,52 dollárban határozták meg.

iPhone és iPad

Az Apple iPhone-okból származó bevételei negyedéves bontásban

Az iPhone-ból származó bevétel a negyedévben 50,57 milliárd dollár volt, ami ugrás a 2021 első negyedévi 47,9 milliárd dollárhoz képest, míg az iPad eladásokból származó jövedelem 7,8 milliárd dollárról 7,65 milliárd dollárra csökkent.

Az Apple iPadekből származó bevételei negyedéves bontásban

Az eredményközlést követően Tim Cook a CNBC-vel beszélgetve további részleteket árult el. Cook szerint az iPhone rekordmennyiségű frissítőt vonzott a negyedév során, és az Androidról iPhone-ra váltók száma is nőtt.

Állítása szerint az iPhone 13-as kiadása egyértelműen erős ciklusnak bizonyult az Apple számára. Az iPhone bevétele az egy évvel ezelőtti 47,88 milliárd dollárról 50,57 milliárd dollárra nőtt 2022 második negyedévében, ami éves szinten 5%-os növekedést jelent.

Az Apple már nem számol be az eladott darabszámokról egyik termék esetében sem, így nem tudjuk, hogy pontosan hány iPhone-t adott el az Apple a negyedév során. Azt is fontos megjegyezni, hogy az iPhone-növekedés folyamatos ellátási láncproblémák közepette történt, bár az Apple viszonylag jól átvészelte ezeket a nehézségeket az iPhone tekintetében.

Az Apple azt is elmondta, hogy az összes termékkategória aktív felhasználói bázisa 2022 második negyedévében új történelmi csúcsot ért el.

Mac és kiegészítők

Az Apple Macekből származóbevételei negyedéves bontásban

A Mac bevétele 10,44 milliárd dollárra nőtt az egy évvel ezelőtti 9,1 milliárd dollárról, a hordható- és otthoni eszközök, valamint kiegészítők eredménye pedig 8,8 milliárd dollárra emelkedett 7,8 milliárd dollárról.

Az Apple kiegészítőkből származó bevételei negyedéves bontásban

Szolgáltatások

Az Apple szolgáltatásokból származó bevételei negyedéves bontásban

A szolgáltatások, az Apple mindig megbízható növekedési ága, 19,8 milliárd dollárt hozott, 17,26%-kal többet a tavalyi 16,9 milliárd dollárnál.

Az Apple az utóbbi időben sokat fektetett be a szolgáltatásaiba. A vállalat kínálatában már elérhető az Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade és más kismillió más szolgáltatás. A pár éve kijelölt irányvonal kifizetődőnek tűnik, hiszen az Apple-nek mostanra 825 millió előfizetője van az összes szolgáltatásában – ami minden idők rekordja.

A számot Luca Maestri, az Apple pénzügyi igazgatója erősítette. Maestri szerint tavaly óta 165 millióval nőtt az Apple szolgáltatásaira előfizetők száma, 660 millióról 825 millióra, ami 25%-os növekedést jelent az egy évvel ezelőttihez képest.

Az Apple pénzügyi igazgatója szerint a vállalat nagyon elégedett, tekintve a szolgáltatásokba történt befektetéseket. Sajnos az egyes konkrét szolgáltatáskategóriákról nincsenek részletek, így nem tudjuk, hogy ennek a gigantikus számnak mekkora részét teszi ki például az Apple Music, az Apple TV+, vagy éppen az App Store előfizetések.

Konklúzió

Az idei negyedév rekord eredményei bizonyítják az Apple innovációra való fáradhatatlan összpontosítását és hogy képesek vagyunk a világ legjobb termékeit és szolgáltatásait létrehozni. Örömmel látjuk az új termékeinkre adott erőteljes vásárlói reakciókat, valamint azt az előrelépést, amelyet annak érdekében teszünk, hogy 2030-ra szén-dioxid-semlegessé váljon a teljes ellátási láncunk és a termékeink.
Tim Cook, az Apple vezérigazgatója

Szokás szerint az Apple nem adott nyilvános előrejelzést arról, hogy milyen eredményre számít, ezt a szokást a világjárvány során végig követte.

A termékeink iránti továbbra is erős vásárlói kereslet segített abban, hogy minden idők legmagasabb értékét érjük el az aktív készülékek telepített bázisán. Erős működési teljesítményünk több mint 28 milliárd dollár működési cash flow-t generált, és lehetővé tette, hogy a negyedév során közel 27 milliárd dollárt juttassunk vissza részvényeseinknek.
Luca Maestri, az Apple pénzügyi vezetője

Az Apple igazgatótanácsa részvényenként 0,23 dolláros készpénzosztalékot hirdetett, ami 5%-os növekedést jelent. Az osztalékot a 2022. május 9-i üzleti záráskor nyilvántartott részvényesek számára kell kifizetni. Az Apple emellett további 90 milliárd dollár értékű részvény-visszavásárlást is engedélyezett.

Borítókép: MarketWatch

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó