IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Újabb szuper adatvédelmi frissítés érkezik az App Store-ba

Még tovább viszi a biztonságot az Apple azzal, hogy immáron kötelezi a fejlesztőket, hogy írják ki, milyen engedélyeket kér az alkalmazás.

Az Apple az iOS 14 bejelentésekor adatvédelmi funkciók tömkelegét mutatta be, de a vállalat „adatvédelmi címke” koncepciója nem érkezett meg az új operációs rendszer szeptemberi bevezetésével. Ma viszont az Apple bejelentette, hogy a fejlesztőknek december 8-tól meg kell adniuk az említett „címkék” adatait.

Az új címkék – Forrás: The Verge

Az összetevőket és a kalóriatartalmat felsoroló normál táplálkozási címkéhez hasonlóan ezeknek az adatvédelmi „címkéknek” is átlátható képet kell adniuk arról, mit használ egy alkalmazás, mielőtt letöltenénk azt az iOS App Store-ból vagy a Mac App Store-ból. A címkék felsorolják, hogy milyen információkat gyűjt az app és ezeket vizuálisan ábrázolja is, hasonlóan ahhoz, mintha egy élelmiszer hátuljára néznénk.

Azt, hogy konkrétan miket használ az app, sajnos a fejlesztők adják meg. Ez egy minimális aggodalomra adhat okot, elvégre mi van akkor, ha nem őszinték. Az Apple fejlesztői webhelye figyelmeztet arra, hogy az alkalmazások feltöltői kötelesek lesznek közzétenni minden információt és naprakészen kell tartaniuk a „címkéket”. Például, ha egy alkalmazásnak ismernie kell a pontos tartózkodási helyét a működéshez, akkor ezt még a letöltés előre kell jeleznie.

Ezen információk megadása könnyebben emészthető módon tájékoztatja a felhasználókat arról, hogy pontosan mik és hogyan használják a különböző adatainkat. Az Apple szerint a címkék még erősebb védelmi vonalat jelenthetnek az adatlopkodás ellen. Androidon egyébként már régóta hasonlóan néz ki az alkalmazások letöltése.

Örülsz az újításnak, vagy sose szoktad ezeket figyelni?

Forrás és borító: The Verge

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó