IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A Nagy Bevásárlás – Ennyibe kerülne az összes Apple termék

Eljátszunk kicsit a gondolattal, hogy mi lenne, ha korlátlan pénzzel és gátlástalan vásárlási kényszerrel szabadulnánk rá az almás kínálatra.

Az ünnepi uborkaszezon kétségbeesett témakeresése hozta az ötletet, hogy egy nem túl égető téma nyomába eredjünk. Vajon mennyibe kerülne az összes Apple termék? A kérdést ugyan szigorúan elméleti síkon próbáljuk megválaszolni, de azért igyekszünk gyakorlati szempontokat is becsempészni a játékba. Nem veszünk meg tehát minden kütyüt többször az összes tárhellyel, s amiből van két méret, abból csak a nagyobbat emeljük le a képzeletbeli polcról.

Betartjuk továbbá a szükségesség elvét is, tehát a csúcsmodellek mellé nem vesszük meg az olcsóbb alternatívákat sem. Összességében egy olyan tehetős vásárló helyébe képzeljük magunkat, aki még reális igények mentén igyekszik bezsákolni az Apple kínálatának krémjét. A kalkuláció során minden esetben a hivatalos hazai árakkal dolgozunk.

iPhone

A kalandot a telefonoknál kezdjük, ahol a legköltségesebb befutó az iPhone 12 Pro Max 512 GB-os változata 611 990 forintos árcédulával. Ezt bezsákolva már nem is lenne sok dolgunk a mobilokkal, de jobban belegondolva egy sajnálatos baleset, vagy meghibásodás esetére nem árthat egy azonnal bevethető pótkészülék sem. Erre az iPhone XR 128 GB-s verzióját néztük ki 241 990 forintért. Azért nem az olcsóbb SE 2-t, mert a Face ID miatt a 2018-es belépőmodellre simábban menne a visszalépés, a drágább készülékek (pl. iPhone 11 és 12) ellen pedig az szól, hogy a tartalékos szerep nem kívánja meg a plusz teljesítményüket.

A Pro Maxhez persze nem ártanak a kiegészítők sem. Az iPhone 12-széria újdonságai a mágneses MagSafe cuccok, így ezekből válogatunk. A tokok közül a bőr opciót visszük 23 990 forintért, mellé pedig csapunk egy MagSafe töltőt is 16 990 forintért.  A telefonokra így összesen 894 960 forintot tapsolunk el.

iPad

Természetesen a cupertinóiak táblagépe is megkerülhetetlen termékkategória, s itt már mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk. Az almás tabletek leg-legje a 12.9 hüvelykes iPad Pro Wi-Fi + Cellular 1 TB 659 990 forintért, plusz hozzá egy Magic Keyboard 117 990 forinért. De nem mindenhol kényelmes egy ekkora deszka, így talán ésszerű döntés egy alap iPadet is behúzni, melynek 128 GB-os Cellular csúcsverziója 224 990 forintba kerül. E furcsa párhoz persze stylusra is szükségünk lehet, s mivel mindkettő támogatja, az Apple Pencil 2 a nyerő cucc 49 990 forintért. Mindezért összesen 1 052 960 forintot kell kicsengetnünk.

Mac

Az almás számítógépekre természetesen jóval több pénzt lehet elverni, mint a többi termékcsoportra. Mindenekelőtt szükségünk lesz egy jó notebookra, amiből a legdrágább a MacBook Pro 16”, belepakolva minden jóságot, mint például a 8 magos Intel procit és a 8 TB-s SSD-t. A Final Cut és a Logic Pro szoftverekkel ez a konfig 2 842 970 forintot emészt fel korlátlan forrásainkból. A laptop mellé nem árt egy jó asztali gép sem, s itt jön be a képbe az Apple legdrágább portékája, a valójában csak a profiknak indokolt Mac Pro.

Ebből a csúcs összeállítás 24 magos Intel Xeon processzorral és 1,5 TB memóriával 20 239 980 forint, de legalább a Final Cutot és a Logic Prót már nem kell ismét megvennünk hozzá… Az egér és a billentyűzet benne van az árban, ám a monitort nem ússzuk meg: a Pro Display XDR-t nanotexturált üveggel és a hírhedt Pro Stand állvánnyal 2 639 980 forintért vesztegetik a cupertinóiak. Számítógépre így összesen egy szerényebb lakás árát, 25 722 930 forintot költjük.

Apple Watch

Ha órára akarunk igazán nagy összegeket elverni, arra nem pont az Apple a legjobb választás, de hát azzal főzünk, ami van. Az Apple Watch esetében az abszolút nagyvad a Series 6 Cellular változata 44 mm-es rozsdamentes acél tokban és asztrofekete fémszíjjal. Ezért a kombóért 441 990 forintot kell perkálnunk, de a változatosság miatt rakunk a kosárba egy grafit milánói szíjat is 37 990 forintért. Az órás végösszeg ezzel 479 980 forint.

Egyéb nyalánkságok

A fő termékkategóriákat letudva akad még néhány apróság, amit még beszerezhetünk. A legfontosabb talán az Apple aranytojást tojó tyúkja, az AirPods, aminek a drágább alapkivitele, az AirPods Pro 99 990 forintba kerül. Itt viszont nemrég bővült a kínálat a 234 990 forintos AirPods Max fejhallgatóval, amit maximalistaként vétek lenne a polcon hagynunk. Aztán szót érdemel még a Magyarországon hivatalosan nem árusított HomePod is 300 dollárért, azaz kb. 130 000 forintért.

2020 azonban itt is bővülést hozott, mivel az okoshangszóróhoz kiegészítőként már vásárolhatunk HomePod minit is, mondjuk hármat, darabonként szintén 300 dollárért. S ha már apróságok, a gyereknek bezsákolhatunk egy 256 GB-os iPod Touchot is 164 990 forintért. A bevásárlólista utolsó tétele a 64 GB-os Apple TV 4K 69.990 forintos áron. A kiegészítőkre így összesen 786 960 forintot költünk el.

Mennyi az annyi?

A felsorolt termékek összesen 28 937 790 forintunkba kerülnének. A számlát persze módszertől függően lehetne csökkenteni, vagy növelni. Ha például kihagynánk a lakossági felhasználóként teljesen felesleges Mac Prót, azzal máris barátságosabban alakulna a végösszeg, hiszen “csak” 6 014 830 forintot fizetnénk. Aztán persze ott a másik véglet, a fejjel a falnak módszer, amikor mindenből beszerezzük az összes elérhető konfigurációt, színt és árnyalatot. Ennek kiszámolásához viszont csak kitartást és jó egészséget tudunk kívánni…

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó