IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Van egy kis gond a Lossless Audióval…

Az Apple tegnap este bejelentette, hogy az Apple Music hamarosan támogatja a Lossless minőségű dalokat, valamint a Dolby Atmos térbeli hangzást. Volt azonban némi zűrzavar azzal kapcsolatban, hogy milyen eszközökre van szükség mindezen funkciók kihasználásához. A 9to5Mac megkereste az Apple-t, hogy további pontosításokat kérjen az új Apple Music funkciókkal való kompatibilitással kapcsolatban. És itt jön a pofáraesés…

Bár a Beállítások alkalmazásban bármilyen fejhallgatóval engedélyezhető a Lossless, az Apple szóvivője elmondta, hogy “a Lossless nem működik Bluetooth-on keresztül”. Ahhoz, hogy a Lossless dalokat élvezhessék a felhasználók, egy jó, vezetékes fejhallgatóra van szükségük. Más szóval egyik AirPods sem képes a megfelelő minőségben lejátszani a Lossless Audiót.

De mi a helyzet az AirPods Maxszal? Nos, erről is megkérdezték az Apple-t, hiszen a felhasználók egy 3,5 mm-es csatlakozóval ellátott Lightning-kábelt is csatlakoztathatnak, hogy vezetékes módon használhassák. Sajnos az Apple azt is közölte velünk, hogy “az AirPods Max jelenleg nem támogatja a digitális hangformátumokat vezetékes módban”. Az AirPods tulajdonosok számára az egyetlen Apple Music támogatott funkció a Dolby Atmosszal kiegészített Spatial Audio lesz.

Jogosan merül fel a kérdés: de miééééért?

Először is érdemes röviden megnézni, hogyan működik a Lossless formátum és a Bluetooth fejhallgató. Egy szimpla Apple Music dal AAC kódolású, 256 kbit/s bitrátával, ami nem számít “stúdióminőségnek”, de a legtöbb felhasználó számára elég jó egy hagyományos fejhallgatóval. Az Apple Music Lossless segítségével a felhasználók ALAC kódolású dalokat hallgathatnak, amelyek bitrátája 16 bit/44,1 kHz-től kezdődik, ami “CD-minőségnek” is nevezhető.

Egy CD-ről származó hangfájl minősége körülbelül 1411 kbps, ami jóval magasabb, mint egy hagyományos Apple Music AAC fájlé. Ez a szám még magasabb lesz, ha az Apple Music Hi Res Losslessről van szó, amely még jobb felszerelést – például külső DAC-ot – igényel. Minél magasabb a bitráta, annál részletesebb a zene, mivel ez azt jelenti, hogy a hang kevesebb tömörítésen ment keresztül.

Ugyanakkor a Bluetooth-technológia csak ideális körülmények között éri el a 2000 kbit/s sebességet. A való világban, amikor az interferencia és a távolság miatt alacsonyabb jelet kell figyelembe venni, a sávszélesség még alacsonyabb. Ezért a Lossless nem fog működni semmilyen Bluetooth-fejhallgatóval, és ez nem csak az Apple Musicra vagy az Apple fülhallgatóira korlátozódik.

Az Apple létrehozhatna egy Bluetooth-optimalizált Lossless kodeket, akárcsak a Sony LDAC-ja, amely akár 990kbps-ig is eljut – de a cégnek egyelőre semmi ilyesmi nincs, és valószínűleg új AirPods modelleket kellene bejelentenie ahhoz, hogy egy új kodeket támogasson.

Az egyszerűség kedvéért íme, az egyes új Apple Music funkciókhoz szükséges hardverek:

  • Lossless: vezetékes fejhallgató (kivéve az AirPods Max Lightning to 3,5 mm-es kábellel, mer’ az nem).
  • Hi Res Lossless: egy külső DAC-hoz csatlakoztatott vezetékes fejhallgató
  • Spatial Audio: bármilyen AirPods vagy Beats modell az Apple W1 vagy H1 chipjével (az Apple szerint a felhasználók manuálisan is engedélyezhetik ezt az opciót más fejhallgatók esetében).

És akkor mi van a HomePoddal? Az Apple Music Lossless nem működik a HomePoddal és a HomePod minivel sem, viszont oda is érkezik a Spatial Audio, ami a kompatibilis Maceken is elérhető lesz.

Az Apple termékpalettáját illetően csak nekem tűnik kicsit a „fuck you for Christmas” és öntökönrúgás szerelemgyerekének ez az egész most bejelentett Lossless-dolog? Akárhonnan nézem, kb. nincs Apple kütyü, amin működne – egy ideig azt gondoltam a saját hangeszközök értékesítésének támogatása lehet vele a cél… Vagy én néztem be valamit? A Spatial Audiót pedig már jó rég bejelentettek, nálam ez sokat nem javít a helyzeten.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó